Deutsche Telekom:με 3 δισ. παίρνει τον ΟΤΕ των 15 δισ.


Δίνουν λίγα, αλλά τα παίρνουν όλα. Για τους Γερμανούς της Ντόιτσε Τέλεκομ ο λόγος, που έναντι μόλις 3 δισ. ευρώ αποκτούν ουσιαστικά τον πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ, ενός κολοσσού πραγματικής αξίας άνω των 15 δισ. ευρώ.

Η παράδοση του οργανισμού στα χέρια του γερμανικού κολοσσού έρχεται μετά το μεγάλο κόλπο της κυβέρνησης που ξεδιπλώθηκε τα τελευταία χρόνια για να… γυαλίσει το ασημικό του ΟΤΕ με μια σειρά κινήσεων όπως η εθελουσία έξοδος μεγάλου μέρους του προσωπικού, η απορρόφηση του φιλέτου της CΟSΜΟΤΕ, η αλλαγή του κανονισμού εργασίας εις βάρος των εργαζομένων με το περιβόητο διευθυντικό δικαίωμα στις απολύσεις και την άρση της μονιμότητας στους νεοπροσλαμβανόμενους.

Έτσι, η Ντόιτσε Τέλεκομ αποκτά έναν ΟΤΕ στον οποίο η ίδια θα έχει τον αποκλειστικό λόγο στον πλήρη έλεγχο του μάνατζμεντ και ουσιαστικά πλήρη ελευθερία κινήσεων σε έναν οργανισμό με ηγετική θέση στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα, έντονη παρουσία στην αγορά των Βαλκανίων, ένα ανεκτίμητο χαρτοφυλάκιο περίπου 2.500 χιλιάδων ακινήτων και έναν γιγαντιαίο ετήσιο τζίρο 6,3 δισ. ευρώ.

Οι λεπτομέρειες του τριγωνικού ντιλ μεταξύ κυβέρνησης, ΜΙG και Ντόιτσε Τέλεκομ καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία του ΟΤΕ αναδεικνύουν, σύμφωνα και με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, το πόσο λίγα δίνουν οι Γερμανοί την ώρα που ουσιαστικά τους προσφέρονται τα πάντα στον οργανισμό.

Η Ντόιτσε Τέλεκομ θα δαπανήσει για το 25% συν μια μετοχή που θα αποκτήσει στο πλαίσια της συμφωνίας περίπου 3 δισ. ευρώ. Από τη ΜΙG θα αποκτήσει το 20% του ΟΤΕ έναντι περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Από το Δημόσιο θα αποκτήσει 3% του οργανισμού ενώ το υπόλοιπο 2% αναμένεται να το αποκτήσει από τη χρηματιστηριακή αγορά. Γι΄ αυτό το 5% πρόκειται να δαπανήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Τι αποκτούν

Με τα τρία δισ. ευρώ είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι οι Γερμανοί αποκτούν πλήρη ελευθερία κινήσεων στον ΟΤΕ. Ενώ θα έχουν αποκτήσει μόνο το ένα τέταρτο των μετοχών του ΟΤΕ, θα έχουν και θα ασκούν ουσιαστικά τον πλήρη έλεγχό του μέσω της εκχώρησης από το Δημόσιο της αποκλειστικής ευθύνης του διορισμού του διευθύνοντος συμβούλου και της άσκησης του μάνατζμεντ. Αποκτούν, επίσης τον πλήρη έλεγχο κινήσεων σε έναν τηλεπικοινωνιακό οργανισμό πραγματικής αξίας περίπου 15 δισ. ευρώ που αποτελείται από:

● Έναν ετήσιο τζίρο που ανέρχεται σε περίπου 6,5 δισ. ευρώ.

info

Από τη ΜΙG θα αποκτήσει το 20% του ΟΤΕ έναντι περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Ο ΟΤΕ διαθέτει ήδη σήμερα δίκτυο οπτικών ινών στα περισσότερα αστικά κέντρα της χώρας καθώς και περισσότερα από 25.000

χιλιόμετρα οπτικών ινών σε υπεραστικό δίκτυο

● Την κυρίαρχη στην ελληνική αγορά εταιρεία κινητής τηλεφωνίας CΟSΜΟΤΕ που η αξία της υπολογίζεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ.

● Το 90% της ελληνικής αγορά σταθερής τηλεφωνίας.

● Τον έλεγχο του μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά Ίντερνετ στην Ελλάδα μέσω της ΟΤΕΝΕΤ.

● Μια έντονη παρουσία στα Βαλκάνια. Ο ΟΤΕ ελέγχει το 54% του ρουμανικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού Rom Τelecom, το 20% του σερβικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού Serbia Τelecom, το 100% της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας CΟSΜΟFΟΝ των Σκοπίων, το 100% της αλβανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ΑΜC και το 100% της βουλγαρικής Globul.

● Συμμετοχή στον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Ηellas Sat.

● Την ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου στην Ελλάδα με συνολικές επενδύσεις που τρέχουν αυτή τη στιγμή και υπολογίζονται συνολικά σε 960 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ διαθέτει ήδη σήμερα δίκτυο οπτικών ινών στα περισσότερα αστικά κέντρα της χώρας καθώς και περισσότερα από 25.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών σε υπεραστικό δίκτυο. Με δεδομένο ότι έως το 2010 η διείσδυση ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρας θα έχει ξεπεράσει το 25%, το ευρυζωνικό δίκτυο του ΟΤΕ στα χέρια της Ντόιτσε Τέλεκομ αναμένεται να αποφέρει ετήσια έσοδα που θα ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ.

● Ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο ιδιόκτητων ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι σήμερα ο ΟΤΕ διαθέτει περίπου 2.500 ακίνητα τα οποία διαχειρίζεται η θυγατρική του οργανισμού ΟΤΕ- Εstate.

● Την εταιρεία τής Γερμανός με τα εκατοντάδες υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Άνευ όρων

Αν και η κυβέρνηση παραδίδει το παραπάνω πανάκριβο χαρτοφυλάκιο στους Γερμανούς, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο έλεγχος των τεράστιων προμηθειών του οργανισμού για τον ίδιο και τις θυγατρικές του στα Βαλκάνια, κρατά ελάχιστα. Πρόκειται για μερικούς όρους στη συμφωνία που επιχειρείται από την κυβέρνηση να παρουσιαστούν ως «επιτυχία» κατά τη διαπραγμάτευση αλλά και ώς «συνδιοίκηση» με τους Γερμανούς.

Ειδικότερα, οι όροι αυτοί είναι:

● Ο διορισμός του προέδρου του οργανισμού από την κυβέρνηση. Τo Δημόσιο μέσω του προέδρου θα έχει δικαίωμα βέτο σε ζητήματα όπως είναι οι εξαγορές, οι πωλήσεις θυγατρικών, οι μαζικές απολύσεις και η εθνική ασφάλεια, ενώ οι Γερμανοί ζήτησαν και πήραν τον πλήρη έλεγχο του μάνατζμεντ με διορισμό από τους ίδιους του διευθύνοντος συμβούλου. ● Ο διευθύνων σύμβουλος θα είναι Έλληνας. Σε κάθε περίπτωση ο διευθύνων σύμβουλος θα λογοδοτεί ουσιαστικά σε αυτούς που τον διόρισαν, δηλαδή στην Ντόιτσε Τέλεκομ.

● Η Ντόιτσε Τέλεκομ πρόκειται να αγοράσει το 3% των μετοχών του ΟΤΕ από το Δημόσιο στην τιμή των 27 ευρώ, δηλαδή ένα ευρώ υψηλότερα από την τιμή που πλήρωσε στη ΜΙG. Πρόκειται για επικοινωνιακή «επιτυχία» αφού από αυτήν θα εξασφαλίσει μόλις 15 εκατ. ευρώ επιπλέον. Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το premium της εκχώρησης του μάνατζμεντ που υπολογίζεται σε 700 εκατ. ευρώ το καρπώθηκε η ΜΙG (πουλώντας 20% του ΟΤΕ στην τιμή των 26 ευρώ ενώ η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής είναι 19 ευρώ) και όχι το Δημόσιο.

● Να έχει λόγο η κυβέρνηση στην τιμολογιακή πολιτική του οργανισμού. Στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο όρο περιορισμένης σημασίας καθώς ούτως ή άλλως τα τιμολόγια στις τηλεπικοινωνίες λόγω του ανταγωνισμού ακολουθούν πτωτική πορεία.

Τ ο γυάλισμα

Το μεγάλο κόλπο για την πώληση του ΟΤΕ από την κυβέρνηση άρχισε το 2006. Τότε η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία «εκσυγχρονισμού» του οργανισμού κάνοντας αρχή με μείωση του προσωπικού και επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Το 2006 άρχισε η διαδικασία εθελουσίας εξόδου του προσωπικού με την οποία έφυγαν από τον ΟΤΕ περίπου 5.000 εργαζόμενοι. Το κόστος της εθελουσίας εξόδου που υπολογίζεται σε ένα δισ. ευρώ ανέλαβε ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή ο φορολογούμενος προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Η εθελουσία έξοδος συνοδεύτηκε από άρση της μονιμότητας του νεοπροσλαμβανόμενων στον ΟΤΕ και την καθιέρωση του διευθυντικού δικαιώματος στις απολύσεις. Επίσης, καθιερώθηκε και η δοκιμαστική περίοδος πρόσληψης εργαζομένων πριν από την πρόσληψή τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Με αυτές τις παρεμβάσεις η κυβέρνηση ουσιαστικά προετοίμασε το έδαφος για τον στρατηγικό επενδυτή που αναζήτησε το 2007 αλλά τον βρήκε – μέσω της ΜΙG – το 2008.

Η προίκα του στους Γερμανούς


Θυγατρικές και Συμμετοχές CΟSΜOΤΕ (κινητή τηλεφωνία) ΓΕΡΜΑΝΟΣ (δίκτυο καταστημάτων) OTENEΤ (πάροχος Ίντερνετ) 54% Rom Τelecom (Ρουμανία) 20% Τelecom Serbi a (Σερβία) G lobul (Βουλγαρία) AMC (Αλβανία) Cosmofon (Σκόπια) 2.500 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα Δορυφόρος ΗΕLLAS SA Τ