Στις αρχές Δεκεμβρίου υπεβλήθη σε χειρουργική αφαίρεση μεταστατικού καρκινικού όγκου στον «Άγιο Σάββα». Οι γιατροί τής ξεκαθάρισαν ότι η θεραπεία της πρέπει να συνεχιστεί με ακτινοβολίες- το αργότερο μέσα σε έναν μήνα αφότου χειρουργήθηκε. Σχεδόν δύο μήνες μετά, το όνομά της βρίσκεται ακόμα στη λίστα αναμονής και είναι άγνωστο πότε θα κληθεί για την έναρξη της ακτινοθεραπείας της.


Η 48χρονη Μ.Κ. είναι μία από τους 500 περίπου καρκινοπαθείς του «Αγίου Σάββα» που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους στις ατελείωτες λίστες αναμονής των τριών ακτινοθεραπευτικών τμημάτων του νοσοκομείου. Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο στον «Άγιο Σάββα» και η κατάσταση στα ακτινοθεραπευτικά τμήματα έχει

ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

σε προσωπικό οδήγησαν στον παροπλισμό 2 μηχανημάτων ακτινοθεραπείας, γεγονός που αφήνει εκτός 10 ασθενείς την ημέρα

οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Λόγω έλλειψης προσωπικού οι χειριστές των μηχανημάτων αποφάσισαν να παροπλίσουν από σήμερα το ένα από τα δύο μηχανήματα κοβαλτίου στη διάρκεια της απογευματινής βάρδιας. Αυτό συνεπάγεται μείωση του αριθμού των ασθενών που κάνουν ακτινοθεραπεία- τουλάχιστον κατά δέκα ασθενείς την ημέρα.

Αλλά το κακό δεν θα σταματήσει εδώ. Από την 1η Μαρτίου θα υπάρξει και νέα μείωση στον αριθμό των ασθενών που κάνουν ακτινοβολίες- δέκα ακόμη λιγότεροι την ημέρα- ενώ από την 1η Απριλίου θα παροπλιστεί στην απογευματινή βάρδια και το δεύτερο μηχάνημα κοβαλτίου. Οι προβλέψεις των γιατρών αναφέρονται σε τραγική μείωση στον αριθμό των καρκινοπαθών που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Μέχρι το τέλος Απριλίου ο «Άγιος Σάββας» θα αποκλείσει από τη θεραπεία τους τουλάχιστον 1.000 ασθενείς, η λίστα αναμονής θα τριπλασιαστεί και ο χρόνος αναμονής θα ξεπεράσει τα «όρια συναγερμού» για τη ζωή αναρίθμητων ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή ο χρόνος αναμονής είναι 2-2 μήνες και προβλέπεται να φτάσει και να ξεπεράσει τους 5 μήνες!

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη καμπή. Δεν μιλάμε πια για πληθώρα περιστατικών που δεν μπορούμε να απορροφήσουμε, αλλά για υπολειτουργία των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων μας στην απογευματινή βάρδια και αυτό είναι πραγματικά τραγικό», εξηγεί ο κ. Κ. Μπερούκας, διευθυντής του Α΄ Ακτινοθεραπευτικού- Ογκολογικού Τμήματος του «Αγίου Σάββα».

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Έχουμε μια μείωση στον αριθμό των χειριστών των μηχανημάτων που δεν μπορεί να καλυφθεί άμεσα και είμαστε αναγκασμένοι να μειώνουμε σε καθημερινή βάση τον αριθμό των ασθενών που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Γιάννης Δημάρατος.

Η ζωή εκατοντάδων καρκινοπαθών που έχουν ήδη υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης όγκων παίζεται αυτή τη στιγμή κορόνα- γράμματα αφού η ακτινοθεραπεία τους καθυστερεί έως και 75 ημέρες από τον προβλεπόμενο χρόνο έναρξης, που είναι το μάξιμουμ 30 ημέρες. Όπως επισημαίνει ο κ. Μπερούκας, «έναν μήνα μετά το χειρουργείο υπάρχει ο κίνδυνος επαναπληθυσμού των καρκινικών κυττάρων. Η ακτινοθεραπεία “σκοτώνει” τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα και όταν δεν αρχίζει έγκαιρα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τοπικής υποτροπής της νόσου, άρα και ζωής… ».

Φεύγουν στο εξωτερικό ή στρέφονται στα ιδιωτικά


ΣΤΟΝ «ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ» τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα καθημερινά παραβιάζονται. Χιλιάδες άνθρωποι μέσα στη διάρκεια του χρόνου οδηγούνται στα χειρουργεία με μεγάλη καθυστέρηση- μετά την πρώτη διάγνωση- ή καθυστερούν σε τραγικό βαθμό να αρχίσουν την ακτινοθεραπεία τους. Κάποιοι που βρίσκονται στις λίστες αναμονής καταφέρνουν να φύγουν στο εξωτερικό ή να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.

«Στην πλειονότητά τους όμως περιμένουν καρτερικά να έρθει η σειρά τους αφού πρόκειται για φτωχούς ή και άπορους ανθρώπους που δεν έχουν δεύτερη επιλογή», λέει ο κ. Μπερούκας.

«Η αναπλήρωση των χειριστών που φεύγουν μέσω ΑΣΕΠ απαιτεί δύο χρόνια», τονίζει ο κ. Δημάρατος. «Αλλά και η εκπαίδευση των συμβασιούχων κρατά τρεις μήνες για να γίνουν αποτελεσματικοί. Και πέντε μήνες μετά η σύμβαση λήγει και φεύγουν…

Έχουμε πρόβλημα, δεν μπορούμε να ενεργήσουμε σαν θεοί! Θα πρέπει ίσως οι γιατροί να συστήνουν σε ορισμένους αρρώστους τους να πάνε κάπου αλλού για την ακτινοθεραπεία τους… Ο “Άγιος Σάββας” αγκομαχά, δεν μπορεί να ανταποκριθεί».