«Χάσαμε από ναρκωτικά περισσότερα από δέκα παιδιά. Τα επτά από το καλοκαίρι έως τώρα». Ο θάνατος της 14χρονης μαθήτριας από κοκαΐνη δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία στην Πτολεμαΐδα.


Κάτοικοι και φορείς διαπιστώνουν την έξαρση της χρήσης ναρκωτικών στην περιοχή, μετά τους διαδοχικούς θανάτους νέων ανθρώπων από χρήση ουσιών. Από τον περασμένο Μάιο άρχισαν να κινητοποιούνται, όταν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών χάθηκαν τρεις νέοι.

Τα εγκαταλελειμμένα εδώ και επτά χρόνια κτίρια κατοικιών που ανήκουν στη ΔΕΗ στην άκρη του συγκροτήματος των νέων εργατικών κατοικιών της Πτολεμαΐδας αλλά και το κοντινό πάρκο έχουν μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών.

Ακριβώς δίπλα σε ένα από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια έμενε η 14χρονη, που κηδεύτηκε χθες, εκεί, όπως λένε φίλοι και συμμαθητές της στα

«ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΗΞΕΡΑΝ»

«Έμπλεξε με τον «Βούβαλο». Όλοι γνώριζαν ποιος είναι και τι έκανε. Γιατί τον άφηναν;», λένε φίλοι και συμμαθητές της 14χρονης που πέθανε από κοκαΐνη

«ΝΕΑ», γνώρισε τον 32χρονο που της έδωσε «να δοκιμάσει» κοκαΐνη, με συνέπεια να χάσει τη ζωή της. «Από το καλοκαίρι ήταν μαζί, πρέπει τότε να τα άρχισε. Δεν ήταν κακό κορίτσι. Έμπλεξε με τον «Βούβαλο», όλοι τον ήξεραν φυσιογνωμικά και γνώριζαν τι έκανε. Γιατί τον άφηναν;», συμπλήρωναν με αγανάκτηση, αναφερόμενοι στον 32χρονο που συνελήφθη.

Εξάπλωση

«Τα ναρκωτικά δεν είναι πια πρόβλημα των μεγάλων πόλεων, αλλά εξαπλώνεται η μάστιγα σε όλη την Ελλάδα, προς όλο και πιο απομακρυσμένες περιοχές», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Άννα Κοκκέβη, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ψυχολόγος και υπεύθυνη πανελληνίων ερευνών για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Σύμφωνα με την κ. Κοκκέβη, «έρευνες δείχνουν ότι τα κορίτσια μπαίνουν στον κόσμο των ναρκωτικών σε μικρότερη ηλικία από τα αγόρια ενώ πολύ πιο συχνά αρχίζουν κατευθείαν τα βαριά ναρκωτικά».

Ο 32χρονος, που συνελήφθη με την κατηγορία ότι προμήθευσε την κοκαΐνη στη 14χρονη, χθες οδηγήθηκε στον ανακριτή μετά τη δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του σε βαθμό κακουργήματος και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο. Ο εισαγγελέας Κοζάνης Γιάννης Κούτρας έδωσε ξεχωριστή παραγγελία για να ερευνηθεί εάν ο κατηγορούμενος κακοποιούσε σεξουαλικά τη 14χρονη και εάν την εκμεταλλευόταν.

Σύλλογος ενάντια στην εξάρτηση


ΤΑ ΠΡΩΤΑ ανησυχητικά μηνύματα έλαβαν οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας την περασμένη άνοιξη, όταν πέθαναν τρεις νεαροί 20-25 χρόνων από χρήση ηρωίνης. «Ο κόσμος θορυβήθηκε και αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τον Σύλλογο Ενάντια στην Εξάρτηση, προκειμένου να πιέσουμε για να δημιουργηθεί ένα κέντρο πρόληψης, αλλά και ένα κέντρο αντιμετώπισης», λέει η αντιπρόεδρος του συλλόγου Βέτα Σπόνδη.

«Τα περισσότερα παιδιά κάνουν χρήση χασίς και χαπιών, λιγότερο σκληρών ναρκωτικών», συμπληρώνει ο πρόεδρος του συλλόγου Τάσος Ανδρονικίδης. Δεν διστάζει να πει πως και ο ίδιος αντιμετωπίζει πρόβλημα με το παιδί του. «Είμαι παθών και γνωρίζω από μέσα το πρόβλημα, αλλά πρέπει εμείς πρώτα να δράσουμε». Ήδη πολλοί γονείς που έχουν παιδιά τοξικομανείς δραστηριοποιούνται στον σύλλογο, όπως φάνηκε και από τη συμβολική κατάληψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο δημαρχείο της πόλης.

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, χαοτική και άκρως επικίνδυνη στα ακατοίκητα συγκροτήματα», λέει ο γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικιστών Γιώργος Κωστογλίδης, δείχνοντας πεταμένες σύριγγες από χρήστες τοξικομανών που βρίσκονται στα πεζοδρόμια των εργατικών κατοικιών.

«Πλοκάμια» σε όλη την Ελλάδα


● ΤΕΣΣΕΡΙΣ στους δέκα θανάτους από ναρκωτικά καταγράφονται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης ● ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από 5.000 εξαρτημένοι χρήστες ηρωίνης ζουν εκτός Αττικής ● ΤΟ 60% των χρηστών είναι ηλικίας 19-29 ετών ● ΕΦΗΒΟΙ (18 ετών και κάτω) αποτελούν το 3,8% των εξαρτημένων ΠΗΓΗ: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (2007)