Σε υψόμετρο 1.140, με φόντο τις κορυφές του Κόζιακα, το Νεραϊδοχώρι αποτελεί την πύλη προς τη μαγευτική περιοχή του Ασπροπόταμου. Περπατώντας στην πλατεία του αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1763) με τις εξαιρετικές αγιογραφίες. Λίγο έξω από το χωριό, αναζητήστε το πέτρινο μονότοξο γεφύρι του Χατζηπέτρου στη θέση Σμίξη (κοντά στον αγροτικό δρόμο που ενώνει το Νεραϊδοχώρι με την Πύρρα). Χτίστηκε το 1750 και έχει άνοιγμα 17,60 μέτρα. Οι σκιέρ μπορούν να εξασκήσουν τις φιγούρες τους στο μικρό χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Νεραϊδοχώρι. «Νιαβής»
(24340 91201). Ο Άγγελος Νιαβής «απειλεί» τους φανατικούς θαμώνες που γεμίζουν το μαγαζί του κάθε Σαββατοκύριακο: «Αν έρθει κάποιος και δεν του αρέσει το φαγητό, θα το κλείσω το μαγαζί».
Σπεσιαλιτέ: Τις ημέρες των Χριστουγέννων, αλλά και όλο το χρόνο, προτείνει «άγριες και ήμερες γεύσεις». Δοκιμάστε αγριογούρουνο πρασοσέλινο ή αγριογούρουνο μπριζόλα. Διαφορετικά μπορείτε να επιλέξετε ελάφι ή ζαρκάδι στιφάδο, φασιανό κοκκινιστό, κατσικάκι στη γάστρα (που είναι και η σπεσιαλιτέ του), καθώς και κοκορέτσι. Όλα συνοδεύονται από το εξαιρετικό χύμα κρασί του. Βρίσκεστε στο Πραγγί του Νομού Έβρου. Το τρένο σταματά στον υπέροχο παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό «Πραγγίου» και φέρνει τους πιο… παράξενους ταξιδιώτες. Ο οικισμός μοιάζει βγαλμένος από τα παλιά. Έχει απέναντί του μεγάλα λιβάδια, αγέλες ζώων και μια από τις πιο ξεχωριστές ταβέρνες της Ελλάδας.
«Ο Μπουφές και το Μασάλι».
Το απίθανο μαγαζί με τη ζεστή ατμόσφαιρα, παλαιότερα σταθμός έκδοσης εισιτηρίων του τρένου. Γευθείτε το θεϊκό σουβλάκι, το σπεντζοφάι ή την πατατοσαλάτα της ημέρας. Τελειώστε το γεύμα σας με σιροπιαστό γλυκό και όταν οι ζουρνάδες αρχίσουν να παίζουν, θα καταλάβετε γιατί ο ιδιοκτήτης Παναγιώτης δεν μιλάει για μαγαζί, αλλά για «κατάθεση ψυχής». Τα λαχανικά προέρχονται από βιοκαλλιέργεια.