Σκληρή στάση έναντι αυτών που πυροβολούν αστυνομικούς δήλωσε ότι θα τηρήσει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος όμως επιδίωξε παράλληλα να αμβλύνει την ένταση ανακοινώνοντας ότι θα διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο δύο νέων από τον οποίο άρχισαν οι νέες ταραχές.


Έπειτα από τρεις νύχτες ταραχών, ηρεμία επικρατούσε έως αργά χθες το βράδυ στις γαλλικές μεγαλουπόλεις. Ήδη από τη νύχτα της Τρίτης η ισχυρή αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού είχε μειώσει τη βία σε σχέση με τις δύο προηγούμενες νύχτες, καθώς δεν είχαν αναφερθεί μείζονες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και νεαρών.

ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΣΑΡΚΟΖΙ:

«Στο κακουργιοδικείο όσοι τους πυροβολούν. Τα πυρά κατά αστυνομικών συνιστούν απόπειρα φόνου»

Λίγα λεπτά μετά την επιστροφή του στη Γαλλία από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κίνα, ο πρόεδρος Σαρκοζί επισκέφθηκε χθες το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα ο αστυνομικός που είχε δεχθεί επίθεση κατά την πρώτη ημέρα των ταραχών, την Κυριακή. Εγκωμίασε το θάρρος του αστυνομικού και τόνισε ότι τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή τη βία. «Όσοι πυροβολούν αστυνομικούς, θα βρεθούν στο κακουργιοδικείο» δήλωσε μετά στους δημοσιογράφους. Τα πυρά εναντίον αστυνομικών «συνιστούν απόπειρα φόνου» υπογράμμισε.

Τα όπλα τους

Κυνηγετικές καραμπίνες, βόμβες μολότοφ και πέτρες χρησιμοποιήθηκαν από τους διαδηλωτές εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι εξέφραζαν χθες την ανησυχία και τον φόβο τους για την κλιμάκωση των βιαιοτήτων. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Αστυνομίας, «το νέο στοιχείο» στις βιαιότητες έγκειται στο γεγονός ότι οι νεαροί έβαλαν στόχο τους αστυνομικούς χωρίς μάλιστα να διστάσουν να τους πυροβολήσουν. «Από ό,τι μας λένε οι συνάδελφοί μας, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που είχαμε το 2005» δήλωσε ο συνδικαλιστής αστυνομικός Πατρίς Ριμπέιρο. «Διέβησαν έναν Ρουβίκωνα, χρησιμοποίησαν όπλα και πυροβόλησαν την Αστυνομία. Πρόκειται για πραγματικό ανταρτοπόλεμο». Από την Κυριακή 130 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις οι οποίες ακολούθησαν τον θάνατο δύο εφήβων, του 15χρονου Μουσέν και του 16χρονου Λαραμί, όταν το μοτοποδήλατό τους συγκρούσθηκε με περιπολικό. Ο Φρανσουά τραυματίστηκε το βράδυ της Δευτέρας από σκάγια στα πόδια και το χέρι. Παραδέχεται πως «φοβήθηκε» όταν βρέθηκε «μπροστά σε νεαρούς οπλισμένους με κυνηγετικά τουφέκια, οι οποίοι έριχναν σχεδόν εξ επαφής ε ναντίον των αστυνομικών». «Είχαμε το αίσθημα ότι είχαν έρθει για να σκοτώσουν. Μας πυροβολούσαν συστηματικά» δήλωσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί. Τα δύο συνδικάτα των αστυνομικών έκαναν λόγω για «καταστροφή» και «κλίμα εξέγερσης». Σύμφωνα με τη «Λε Μοντ», στην εξέγερση αυτή συμμετέχουν ακόμη και παιδιά που στέλνονται ως δολώματα στους αστυνομικούς και μητέρες που ρίχνουν νερό στα παιδιά τους για να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα, μερικές φορές μάλιστα ρίχνουν και πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

Ισχυρή παρουσία

Πάντως χθες τα επεισόδια είχαν περιοριστεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με τη Δευτέρα, όταν περίπου 80 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με νεαρούς. Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν είπε στη Βουλή πως η ισχυρή αστυνομική παρουσία το βράδυ της Τρίτης βοήθησε να αποκατασταθεί η ηρεμία. «Την προηγούμενη νύχτα είχαμε αναπτύξει 1.000 αστυνομικούς και φάνηκαν τα αποτελέσματα, υπήρξε πολύ σημαντική μείωση της βίας» δήλωσε.

TA NEA on line

Δείτε το επίμαχο blog εδώ.

Γελάτε μαζί μου/ Επειδή είμαι διαφορετικός. Μα εγώ γελώ μαζί σας/ Επειδή είσαστε όλοι ίδιοι


(Από το μπλογκ του 15χρονου Μουσέν.Ο Μουσέν και ο 16χρονος Λαραμί σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν το μοτοποδήλατό τους συγκρούστηκε με περιπολικό της Αστυνομίας.Ύστερα από τον θάνατό τους,πολλοί έγραψαν στο μπλογκ υποσχόμενοι εκδίκηση)

[ ΓΝΩΜΗ ] Η προειδοποίηση και η ευκαιρία


Για δεύτερη φορά αυτόν τον χειμώνα η Γαλλία μοιάζει να επιστρέφει στο πρόσφατο παρελθόν της. Πρώτα ήταν οι απεργίες στα μέσα μεταφοράς που παρέλυσαν το Παρίσι. Τώρα είναι οι ταραχές από τον νεαρό πληθυσμό των μπανλιέ, των υποβαθμισμένων προαστίων των γαλλικών μεγαλουπόλεων. Και τα δύο αποτελούν προειδοποίηση προς τον πρόεδρο Σαρκοζί- αλλά και ευκαιρία.

Η επανάληψη των βίαιων επεισοδίων στα μπανλιέ προσφέρει στον Σαρκοζί μια ευκαιρία για να δείξει, πρώτον, ότι έχει διδαχθεί από τον αδέξιο και απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο είχε αντιμετωπίσει τους δράστες παρόμοιων επεισοδίων πριν από δύο χρόνια ως υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Σιράκ και δεύτερον, ότι σκοπεύει να ανταποκριθεί στα ιδεώδη κοινωνικής ευαισθησίας τα οποία ασπάστηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Πάνω απ΄ όλα, πρέπει να αποδείξει ότι η περιλάλητη ποικιλία που υιοθέτησε στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου του δεν είναι μόνο για τα μάτια.

Ελπιδοφόρο θεωρείται το γεγονός ότι τα παράπονα που εκφράζονται συχνότερα σχετικά με τα τελευταία βίαια επεισόδια αφορούν, όχι την υπερβολική παρουσία της αστυνομίας, αλλά την ανομία που υποθάλπει η απουσία της. Άνθρωποι που ζουν στα προάστια αυτά αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι. Ο Σαρκοζί πρέπει να εφαρμόσει την ίδια επιδεξιότητα σε επίπεδο τακτικής και την ίδια αποφασιστικότητα όσον αφορά την προσπάθεια να ανεβάσει τα μπανλιέ στο επίπεδο της υπόλοιπης Γαλλίας, τις οποίες επέδειξε όταν χρειάστηκε να περιορίσει τα απηρχαιωμένα προνόμια των συνδικάτων του τομέα των μεταφορών.