Αφού οι καταναλωτές επιβαρύνθηκαν με πέντε διαδοχικά κύματα ανατιμήσεων από την αρχή του έτους, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα αυξήσεις σε τιμές βασικών προϊόντων άνω του 20%, τώρα η κυβέρνηση υπόσχεται «πάγωμα» των τιμών για… έναν μήνα!


Η χθεσινή «συμφωνία κυρίων» μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και των εννέα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ δεν είναι παρά κοροϊδία για τους καταναλωτές, που από την αρχή του χρόνου βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας μπροστά στο οποίο έως τώρα η κυβέρνηση ήταν, απλώς, παρατηρητής.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, έπειτα από συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εννέα μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας, ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία να διατηρηθούν σταθερές οι τιμές των προϊόντων για τις επόμενες… 35 ημέρες! Κάτι που δεν αποκλείει, βέβαια, νέες ανατιμήσεις να κάνουν ποδαρικό στο 2008.

Άλλοθι στην κερδοσκοπία

Η χθεσινή συμφωνία, όπως καταγγέλλουν και καταναλωτικές οργανώσεις, εκθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης όχι μόνο για την αδράνεια που μέχρι σήμερα έχει δείξει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και γιατί για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα επιστρατεύει επικοινωνιακά τεχνάσματα μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Χαρακτηριστικό είναι το ότι ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε τις ανατιμήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην αγορά «εκ των πραγμάτων αναγκαίες», δίνοντας ουσιαστικά άλλοθι στην κερδοσκοπία που έχει στηθεί όλο αυτό το διάστημα εις βάρος των καταναλωτών. Μάλιστα έσπευσε να αποτινάξει κάθε ευθύνη της κυβέρνησης, λέγοντας ότι για αυτές «φταίνε οι διεθνείς τιμές των καυσίμων, των δημητριακών και του γάλακτος».

Σε πλήρη αντίθεση

Παράγοντες της αγοράς χαρακτήριζαν τις χθεσινές ανακοινώσεις για τη «συμφωνία κυρίων» ως κυβερνητικό ελιγμό που γίνεται σε συνθήκες εντεινόμενης δυσαρέσκειας που προκαλεί στην κοινή γνώμη η έκρηξη της ακρίβειας. Επεσήμαναν μάλιστα ότι η κυβέρνηση στρέφεται τώρα σε πρακτικές που η ίδια καταδίκαζε στο παρελθόν σε ό,τι αφορά συμφωνίες για τις τιμές. Οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις των προκατόχων του, κ.κ. Δημήτρη Σιούφα και Γιάννη Παπαθανασίου, οι οποίοι χαρακτήριζαν «τις συμφωνίες κυρίων ως το χαλί κάτω από το οποίο έκρυβαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα της ακρίβειας». Ωστόσο ο κ. Φώλιας χθες τόνιζε ότι «οι συμφωνίες κυρίων υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, εφόσον υπάρχουν κύριοι εκατέρωθεν και είναι ένα χρήσιμο εργαλείο». Πρόκειται για τοποθέτηση με την οποία ο νυν υπουργός «αδειάζει» τους προκατόχους του στο υπουργείο Ανάπτυξης και δείχνει την ανακολουθία της κυβερνητικής πολιτικής στο κρίσιμο μέτωπο των τιμών.

Μόνο για τον Δεκέμβριο

Για τη χθεσινή συνάντηση, εκτός από τις ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, κανένας από τους εκπρόσωπους των σούπερ μάρκετ που παρευρέθησαν (Σκλαβενίτης, Α-Β Βασιλόπουλος, ΜΕΤΡΟ, Ατλάντικ, Βερόπουλος, Carrefour, Βazaar, Μάρκετ ΙΝ, Μασούτης) δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις, πλην του κ. Νίκου Βερόπουλου. Ο τελευταίος, διευκρινίζοντας ότι δεν εκπροσωπεί κανέναν από τους συναδέλφους του παρά μονάχα την επιχείρησή του, δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία η οποία αφορά το «πάγωμα» των τιμών για τον μήνα Δεκέμβριο και ότι από το νέο έτος θα υπάρξει νέα συνάντηση ανάμεσα στους επιχειρηματίες των αλυσίδων και την ηγεσία του υπουργείου. Πέντε ανατιμήσεις

Μέχρι σήμερα, από τις αρχές του χρόνου οι καταναλωτές έχουν μετρήσει πέντε κύματα ανατιμήσεων. Οι ανατιμήσεις αυτές, σε περίπου 3.600 προϊόντα, ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις το 20% και αφορούν 31 κατηγόριες βασικών καταναλωτικών αγαθών όπως ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, τυροκομικά, αλλαντικά, κατεψυγμένα, όσπρια και ρύζια είδη προσωπικής υγιεινής, έλαια και μαργαρίνες, σάλτσες και σαλάτες, ζαχαρώδη, σοκολατοειδή, κρασιά, οινοπνευματώδη κ.ά.

Πώς θα παρέμβει;

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ζήτησε επίσης από τους εκπρόσωπους των αλυσίδων να ενημερώνεται για τις τιμές όλων των προϊόντων που πωλούν από τα καταστήματά τους αλλά και για τις ανατιμήσεις που πρόκειται να κάνουν, ώστε τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τους τιμοκαταλόγους που στέλνουν στο υπουργείο οι βιομήχανοι να αξιοποιηθούν με στόχο την αποφυγή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων στο μέλλον. Πάντως κανείς δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο θα παρέμβει το υπουργείο και πώς θα κρίνει ως αδικαιολόγητη μια ανατίμηση, με δεδομένο ότι η αγορά είναι ελεύθερη και καμία ρύθμιση από τις ισχύουσες δεν δίνει τη δυνατότητα κοστολογικών ελέγχων και ουσιαστικής επέμβασης του υπουργείου Ανάπτυξης στη διαμόρφωση των τιμών.