Δικαστές και αστυνομικοί τυλιγμένοι σε 6 δικογραφίες
Δικαστές, εισαγγελείς, πολιτικούς και αστυνομικούς- προστάτες των εμπόρων ναρκωτικών στον Νομό Ρεθύμνου εμπλέκει η επανεξέταση 6 «βρώμικων» υποθέσεων. Η επανεξέταση υποθέσεων για εμπόριο ναρκωτικών από το 1995 και ύστερα που ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, προδιαθέτει για την ύπαρξη ενός παρακράτους που είχε στηθεί στην περιοχή.
Για «μαφία δικαστών, εισαγγελέων, αστυνομικών και πολιτικών που είχε επιβάλει τους δικούς της νόμους στο Ρέθυμνο» μιλούν νομικοί και αστυνομικοί του Ρεθύμνου, που υποστηρίζουν πως «τα Ζωνιανά είναι η κορυφή του παγόβουνου».
1 Αθώοι με τη… δεύτερη!
Το 2001 στη θέση Βλυχάδα στο Μπαλί Ρεθύμνου εντοπίστηκε μία από τις μεγαλύτερες χασισοφυτείες που έχει καταφέρει να εντοπίσει ποτέ η ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί ξερίζωσαν 1.950 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης, ενώ συνέλαβαν πατέρα και γιο. Πρωτόδικα το δικαστήριο τους καταδίκασε σε 17 χρόνια κάθειρξη. Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, όπως παραδέχονται νομικοί κύκλοι, η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, με την ετυμηγορία της έδρας να αφήνει άφωνο το ακροατήριο.
ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΦΙΑ
Για «μαφία δικαστών, εισαγγελέων, αστυνομικών και πολιτικών που είχε επιβάλει τους δικούς της νόμους» λένε νομικοί και αστυνομικοί
Οι δύο κατηγορούμενοι, ιδιοκτήτες της μεγαλύτερης χασισοφυτείας που είχε εντοπισθεί ποτέ, αθωώθηκαν!
2 «Σε λίγο καιρό θα είμαι έξω»
Σε αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή του Μυλοποτάμου εντοπίστηκε φυτεία χασίς με 1.500 δενδρύλλια, η οποία ανήκε σε δύο αδέλφια. Πρωτόδικα τους επεβλήθη η ποινή της δεκαετούς κάθειρξης. Στο εφετείο, που επίσης έγινε σε χρόνο-ρεκόρ και οι δύο κρίθηκαν αθώοι. Τέσσερις μήνες ύστερα από την αθώωσή τους ο ένας εκ των δύο αδελφών συνελήφθη για κατοχή μεγάλης ποσότητας χασίς. Στους αστυνομικούς φέρεται να δήλωσε: «Άδικα με πιάνετε. Σε λίγο καιρό πάλι έξω θα είμαι». Πράγματι ο νεαρός καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμισι ετών! Με αφορμή το περιστατικό αστυνομικοί του Ρεθύμνου απηύθυναν στους ανωτέρους τους το ερώτημα, αν χρειάζεται να διακινδυνεύουν τις ζωές τους αφού στο τέλος οι έμποροι ναρκωτικών αποφυλακίζονται.
3 ΕΛ.ΑΣ. καρφώνει ΕΛ.ΑΣ….
Το 2005, αστυνομικός και ο αδελφός του κατήγγειλαν την ύπαρξη χασισοφυτείας κοντά στο χωριό Σπήλι. Οι αστυνομικές έρευνες στην περιοχή αποκαλύπτουν ότι ακριβώς δίπλα στη χασισοφυτεία των 60 δενδρυλλίων που αποκάλυψε ο αστυνομικός βρισκόταν άλλη, μεγαλύτερη χασισοφυτεία με σχεδόν πενταπλάσιο αριθμό δενδρυλλίων. Δίπλα ακριβώς στη δεύτερη φυτεία βρισκόταν όμως χωράφι ιδιοκτησίας του αστυνομικού που έκανε την καταγγελία. Η έρευνα «έφυγε» από την ευθύνη του Αστυνομικού Τμήματος Σπηλίου και ανετέθη με απόφαση του Η.Μ, του αστυνομικού διευθυντή που σήμερα κατηγορείται για τις σχέσεις του με εμπόρους ναρκωτικών της περιοχής, στην Ασφάλεια Ρεθύμνου. Ο Η.Μ. στο παραπεμπτικό που συνέταξε κατηγόρησε ευθέως τον συνάδελφό του ως ιδιοκτήτη της δεύτερης χασισοφυτείας, υποστηρίζοντας πως κατήγγειλε την ύπαρξη της μικρής φυτείας για λόγους συγκάλυψης της δικής του. Ο αστυνομικός βρήκε υποστηρικτή στο πρόσωπο ανωτέρου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούσε επίσης στο Ρέθυμνο και επέστρεψε και πάλι την προηγούμενη εβδομάδα εκεί για να συμμετάσχει στις έρευνες που γίνονται στα Ζωνιανά, αν και στις πρόσφατες κρίσεις του Μαρτίου μετατέθηκε σε άλλη πόλη!
Τελικά ο αστυνομικός αθωώθηκε με απαλλακτικό βούλευμα. Ωστόσο ένας άλλος αστυνομικός κατηγορείται για την ίδια υπόθεση, πως «προστάτευε» και τις δύο φυτείες. Η υπόθεσή του όμως εκκρεμεί ακόμη δικαστικά, ενώ ο ίδιος υπηρετεί κανονικά στην Αστυνομία!
4 Τα αποτυπώματα που αθωώνουν!
Τον Οκτώβριο του 2005 ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε φυτεία 1.000 δενδρυλλίων σε περιοχή κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα στον τότε υφυπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Μαρκογιαννάκη, πως οι χασισέμποροι περιμένουν το ελικόπτερο στις 13 Οκτωβρίου.
Η φυτεία που αποκαλύφθηκε βρισκόταν στο χωράφι κτηνοτρόφου, ο οποίος είναι στενό συγγενικό πρόσωπο πρώην βουλευτή του Ρεθύμνου. Σε εργαλεία και άλλα αντικείμενα που εντοπίστηκαν στη φυτεία, βρέθηκαν τα αποτυπώματα του κτηνοτρόφου και η καταδίκη του εθεωρείτο σίγουρη. Τελικά το δικαστήριο αθώωσε τον κτηνοτρόφο και καταδίκασε έναν Αλβανό, εργάτη στην περιοχή.
Ο Η.Μ. άφησε υπονοούμενα για πολιτικές παρεμβάσεις που προκάλεσαν την αθώωση του κτηνοτρόφου και υποστηρίζει πως η υπόθεση αυτή υπήρξε η αφορμή της μετέπειτα περιπέτειάς του. Συμπτωματικά ή όχι, οι ανώνυμες καταγγελίες εις βάρος του- που έφτασαν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και που στο σύνολό τους αφορούσαν υποθέσεις που είχαν λάβει χώρα πέντε χρόνια νωρίτερα- άρχισαν από τη στιγμή της σύλληψης του συγγενούς του πολιτικού.
5 Μία φυτεία χωρίς ιδιοκτήτη
Σε επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στα Ζωνιανά το 1998 είχαν εντοπισθεί 500 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης στη δεξαμενή του βιολογικού καθαρισμού του χωριού. Παρ΄ ότι οι αστυνομικοί έκριναν πως θα έπρεπε να κληθούν ως ύποπτοι ο πρόεδρος του χωριού και όσοι διέθεταν άμεση πρόσβαση στον βιολογικό καθαρισμό, δεν ανακρίθηκε κανένας κάτοικος του χωριού. «Η πόρτα δεν ήταν παραβιασμένη για να υποθέσουμε πως κάποιος είχε μπει κρυφά εκεί και επιπλέον η φυτεία ήταν πολύ καλά οργανωμένη και φροντισμένη. Κάτι που απεδείκνυε πως δεν μπήκε κάποιος μία φορά, αλλά πολλές και με νόμιμο τρόπο. Με το κλειδί στο χέρι. Παρά τις αποκαλύψεις αλλά και τις αναφορές μας, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο χωρίς ενόχους, ούτε καν υπόπτους», λέει στα «ΝΕΑ» αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση.
6 Αθώος με… αποδείξεις!
Ισόβια ήταν η ποινή που πρότεινε ο εισαγγελέας για νεαρό κάτοικο του Μυλοποτάμου. Σε χωράφι δικής του ιδιοκτησίας είχαν βρεθεί 1.500 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης. Οι αποδείξεις που συγκέντρωσαν αστυνομικοί δεν άφηναν περιθώρια για την ενοχή του, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι και αποδέχθηκε και ο εισαγγελέας. Τελικά ο 25χρονος κρίθηκε πρωτόδικα αθώος!
Στο στόχαστρο των εισαγγελικών ερευνών θα μπουν και τα περιουσιακά στοιχεία πρώην αστυνομικού διευθυντή του Ρεθύμνου. Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στις δικαστικές αρχές, ο εν λόγω αξιωματικός που βρίσκεται πλέον σε αποστρατεία απέκτησε πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία στην περιοχή του Μυλοποτάμου.
Στο σκαμνί ο αστυνομικός διευθυντής που αθώωσε χασισέμπορο
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ της ψευδορκίας παραπέμπεται ο 52χρονος Η.Μ., αστυνομικός διευθυντής της Ελληνικής Αστυνομίας που είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στην Ασφάλεια Περάματος Ρεθύμνου και στο Ρέθυμνο και τώρα υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. το 2000 είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης χασισεμπόρου, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αθωωθεί. Σε χωράφι του χασισεμπόρου στην περιοχή του Μυλοποτάμου είχαν εντοπισθεί 800 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης σε μια επιχείρηση στην οποία συμμετείχε και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. Ο Η.Μ.
υποστήριξε στο δικαστήριο πως ο συλληφθείς ήταν «καλός συνεργάτης της Αστυνομίας»!
«Στρατόπεδο» ΕΚΑΜ στην Κρήτη
Ειδική δύναμη της ΕΚΑΜ «στήνει» η κυβέρνηση με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση στα Ζωνιανά και στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο επέρριψαν στην κυβέρνηση, χθες στη Βουλή, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος όσο και οι βουλευτές της Ν.Δ. επιχείρησαν να κάνουν επιμερισμό ευθυνών αναφέροντας περιστατικά παραβατικότητας στην περιοχή από το 1994. Ωστόσο τα πυρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκαν
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ
για την κατάσταση στα Ζωνιανά επέρριψαν στην κυβέρνηση, χθες στη Βουλή, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης
σε καταγγελίες συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. και παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της τελευταίας διετίας που- όπως ανέφεραν- «η πολιτεία και η κυβέρνηση αγνόησαν μέχρι το πρόσφατο αιματηρό περιστατικό της 5ης Νοεμβρίου». Παράλληλα ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Π. Χηνοφώτης έκανε γνωστό ότι θα εγκαθιδρυθεί σε μόνιμη βάση με έδρα το Ηράκλειο ειδική δύναμη της ΕΚΑΜ.
Το θέμα, που απασχόλησε για περίπου τέσσερις ώρες την κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκάλεσε ένα «πινγκ- πονγκ» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τα όσα αποκαλύφθηκαν στα Ζωνιανά.
Σιώπησε η κυβέρνηση
Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως, ενώ από τον Ιανουάριο του 2006 αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. κατήγγειλε στο τότε νομαρχιακό συμβούλιο του Ρεθύμνου πως «τα ναρκωτικά στον νομό πωλούνται όπως τα σπιρτόκουτα από τα περίπτερα» και ότι «έμπορος ναρκωτικών που συνελήφθη, μολονότι καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης εννέα χρόνων κάθησε μόνον ενάμιση μήνα στη φυλακή», δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Παραδικαστικό κύκλωμα
Από το ΚΚΕ η Λιάνα Κανέλλη άφησε να εννοηθεί ότι η ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος στα Χανιά αθωώνει τους εμπόρους ναρκωτικών ζητώντας να υπάρξει έλεγχος του πόθεν έσχες των αστυνομικών και των δικαστικών στην ευρύτερη περιοχή.
Για «μακροχρόνια πολιτική ασυλία και αδιαμφισβήτητη κοινωνική ανοχή» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αθανάσιος Πλεύρης, ο οποίος σε σχετική επίκαιρη ερώτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής εξέφρασε τον προβληματισμό του, είπε ότι προεκλογικά κατασχέθηκαν μόνον 600 δενδρύλλια στην περιοχή, ενώ- όπως ανέφερε – το 2005 είχαν αποκαλυφθεί 9.000 δενδρύλλια και το 2006 αντίστοιχα 9.500.
Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Έβερτ επεσήμανε ότι είναι θετικό που η Βουλή δεν «κουκούλωσε την υπόθεση» ενώ ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος εκλέγεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, τόνισε πως «δεν μπορεί πέντε αληταράδες να κάθονται στο σβέρκο περιοχών και τοπικών κοινωνιών».