Η πολυαναμενόμενη «αριστερή στροφή» του ΠΑΣΟΚ δεν πήρε σάρκα και οστά ούτε μετά τις εκλογές και ως εκ τούτου δεν υφίσταται ούτε και τώρα ζήτημα κεντρικής συνεργασίας Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, δηλώνει ο Αλέκος Αλαβάνος λίγες ώρες μετά την επανεκλογή του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στα Σκόπια εξηγεί ότι για τον ίδιο το θέμα της ονομασίας δεν είναι τόσο καίριο όσο η καλλιέργεια μίσους και επεκτατισμού από σχολικά βιβλία αλλά και την Εκκλησία και συγχρόνως προαναγγέλλει αλλαγές στο εσωτερικό του κόμματός του λέγοντας ότι κλειδί σε αυτές είναι η ηλικία.

Κύριε πρόεδρε, χθες ο Γιώργος Παπανδρέου επανεξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πώς σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη και τι σημαίνει για το κόμμα σας η παραμονή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;

Εύχομαι πρώτα καλή επιτυχία στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι ακριβώς όλη αυτή η εσωκομματική εξέλιξη όχι μόνο επικεντρώθηκε αλλά εξαντλήθηκε στο θέμα της ηγεσίας. Δυστυχώς δεν υπήρξαν οι μετατοπίσεις που θα προσδοκούσε κανείς σε πολιτικά ζητήματα ώστε αυτό που ακουγόταν από όλους, «η αριστερή στροφή», να πάρει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Έχουμε το πρόβλημα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, που παραβιάζουν το Σύνταγμα, το άρθρο 16. Δεν ακούσαμε τίποτε νέο. Τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, έπειτα μάλιστα από τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για αρπαγή ξένων εδαφών. Δεν ακούσαμε τίποτε. Τον άμεσο κίνδυνο μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις να περάσουν στην ιδιοκτησία Αράβων εμίρηδων. Δεν ακούσαμε τίποτε για τις ιδιωτικοποιήσεις. Με αυτή την έννοια και έχοντας υπόψη τις άγριες αποδοκιμασίες εκ των έσω για την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ, γίνεται πια πολύ περισσότερο κατανοητή- και στον ίδιο τον χώρο των πολιτών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ – η θέση μας ότι δεν είναι δυνατή μια κεντρική συνεργασία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Εκτιμάτε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι έτοιμος πλέον να υλοποιήσει την εντολή «άλλαξέ τα όλα;».

Ξέρετε, το κάθε κόμμα έχει τη δική του διάλεκτο, αυτά τα συνθήματα ας τα κρίνουν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα επιμείνουμε στην πολιτική που ακολουθήσαμε και πριν από τις εκλογές. Θα βομβαρδίζουμε τις άλλες δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης με συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας για να αποκρουστεί η πολιτική της Ν.Δ. Μακάρι σε αυτόν τον τομέα να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΚΚΕ, ώστε τα πράγματα να είναι πιο εύκολα. Να μην παγιωθεί έτσι μετά τις εκλογές το φαινόμενο όπου στην πρότασή μας για μια κοινή επερώτηση για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων εισπράξαμε άρνηση.

Επιστρέφοντας από το ταξίδι σας στα Σκόπια αποκαλέσατε τη γειτονική χώρα «Μακεδονία», προχωρήσατε επομένως πιο πέρα και από την υιοθέτηση μίας σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία. Με ποιο σκεπτικό;

Είμαι προσεκτικός στους όρους που χρησιμοποιώ για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις. Με τη γειτονική μας Δημοκρατία δεν έχουμε αμφισβήτηση συνόρων, όπως γίνεται με την Τουρκία. Επομένως το πρόβλημα είναι πιο απλό, όχι βέβαια εύκολο. Η Ελλάδα χρειάζεται να υπάρχει στη γειτονιά μας αυτό το κράτος, και όχι ένα βαλκανικό Αφγανιστάν ούτε μια εξογκωμένη Βουλγαρία ή Αλβανία, ενδεχόμενα που δεν αποκλείονται από την τυχοδιωκτική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή μας. Το ζητούμενο είναι η εμπιστοσύνη, να δώσουμε και να μας δώσουν. Είναι λάθος να ανάγονται τα πάντα στην ονομασία και να δημιουργείται μια λογική κορόνα-γράμματα. Το να μην καλλιεργούν τα σχολικά βιβλία ή η Εκκλησία στη νέα γενιά και στις δύο πλευρές το μίσος και τον επεκτατισμό, μπορεί να είναι πιο σημαντικό από το όνομα. Γι΄ αυτό χρειάζονται μέτρα εμπιστοσύνης στο πλαίσιο των οποίων το όνομα θα απομυθοποιηθεί, η φόρτιση θα δώσει τη θέση της στη λογική. Γι΄ αυτό επισκέφθηκα τα Σκόπια.

Πώς σας φάνηκαν τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή; Αληθεύει ότι με διακριτικό αλλά συστηματικό τρόπο η Ν.Δ.

κάνει ανοίγματα προς την Κουμουνδούρου;

Το ότι ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή είναι δείγμα μιας αποτελεσματικής μάχης που μόνοι μας σχεδόν δώσαμε. Το ότι η κυβέρνηση ακολουθεί άλλους δρόμους απέναντι στα κινήματα και στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς από τη στρατηγική Πολύδωρα, είναι επίσης αποτέλεσμα μιας μάχης που στις πιο δύσκολες στιγμές δώσαμε μόνοι. Το χαρακτηριστικό του χώρου μας είναι πως, παρά το ότι η διαφωνία μας με το σύστημα είναι καθολική, επιχειρούμε και προωθούμε μικρές ή μεγαλύτερες πολιτικές συγκρούσεις με αποτελέσματα. Σε λίγους μήνες θα έχουμε την πανηγυρική επιβράβευση της πάλης ενάντια στο άρθρο 16 με τηνκαι τυπική- κατάρρευση της συνταγματικής αναθεώρησης της Ν.Δ.. Κατά τα άλλα, όπως είδατε στον δήθεν διάλογο για το Ασφαλιστικό ή στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το περιβάλλον στη Βουλή, που προκαλέσαμε εμείς, η διαφωνία Ν.Δ. και Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι εφ΄ όλης της ύλης.

ΕΙΠΕ

ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Είμαι προσεκτικός στους όρους που χρησιμοποιώ για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις. Με τη γειτονική μας Δημοκρατία δεν έχουμε αμφισβήτηση συνόρων, όπως γίνεται με την Τουρκία. Επομένως το πρόβλημα είναι πιο απλό, όχι βέβαια εύκολο. Η Ελλάδα χρειάζεται να υπάρχει στη γειτονιά μας αυτό το κράτος

ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΤΟΥ ΦΑΝΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το ότι ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή είναι δείγμα μιας αποτελεσματικής μάχης που μόνοι μας σχεδόν δώσαμε. Το ότι η κυβέρνηση ακολουθεί άλλους δρόμους απέναντι στα κινήματα και στον ΣΥΡΙΖΑ από τη στρατηγική Πολύδωρα είναι επίσης αποτέλεσμα μιας μάχης που δώσαμε μόνοι