Απαγορεύθηκε προσωρινά, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το κυνήγι σε όλη την Ελλάδα, λόγω των καταστροφών που υπέστη το φυσικό περιβάλλον από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.


Η οριστική απόφαση αναμένεται κοντά στα Χριστούγεννα, γεγονός που αχρηστεύει τις 225.000 άδειες κυνηγιού που εκδόθηκαν έναντι 130 ευρώ η κάθε μία

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ ειδικότερα, ανέστειλε την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, με την οποία επέτρεψε το κυνήγι για την περίοδο 20.8.2007 έως 29.2.2008. Η αναστολή ισχύει έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κύριας αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει η Ζωοφιλική Οικολογική Ένωση Ελλάδος και θα συζητηθεί στις 21 Νοεμβρίου. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι η απόφαση θα εκδοθεί προ των Χριστουγέννων.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος δόθηκαν 225.000 κυνηγετικές άδειες στη χώρα μας. Κάθε «γενική άδεια κυνηγιού»- με την οποία ο πολίτης μπορεί να κυνηγήσει σε όλες τις περιοχές της χώρας όπου επιτρέπεται το κυνήγι- κοστίζει 130 ευρώ. Η απόφαση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κυνηγών – που εναντιώνονται στη γενικευμένη απαγόρευση, ακόμα και σε περιοχές που δεν επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Οι δικαστές έκαναν δεκτή την αίτηση της Ζωοφιλικής Ένωσης, που ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, υπέρ του οποίου έχει κάνει παρέμβαση η Κυνηγητική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εκτιμώντας ότι δεν επαρκεί για την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος η απαγόρευση του κυνηγιού σε ορισμένες μόνο περιοχές της χώρας, που αποφασίστηκε μετά τις πυρκαγιές.

Οι δικαστές επισημαίνουν ότι η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που επιτρέπει το κυνήγι, «δεν έχει στηριχθεί σε ειδικές μελέτες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των καταστροφών από τις πυρκαγιές στην βιολογική ισορροπία των ειδών της άγριας πανίδας». «Οι μεγάλης έκτασης και έντασης πυρκαγιές οι οποίες επέφεραν ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και διατάραξαν τα οικοσυστήματα σε όλη την χώρα, με συνέπεια την δραματική μείωση του πληθυσμού της άγριας πανίδας και την συρρίκνωση και αναστάτωση των ειδών που διαβιούν σε αυτά», σημειώνουν στην απόφαση.

Και καταλήγουν υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος το κράτος έχει υποχρέωση να λαμβάνει μέτρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όπως και της άγριας πανίδας κατά την πλήρη ποικιλία της.

Σωτήρια απόφαση ΝΑΙ


«Είχαμε ζητήσει αμέσως μετά τις φονικές πυρκαγιές να δημιουργηθούν περιμετρικά των καμένων εκτάσεων ζώνες απαγόρευσης του κυνηγιού. Τόσον καιρό δεν είχε γίνει τίποτα αλλά τουλάχιστον ακούσαμε με ανακούφιση τη χθεσινή απόφαση. Αρκεί όμως να μην αναιρεθεί έπειτα από λίγες ημέρες. Δεν είμαστε κατά του κυνηγιού, όταν αυτό γίνεται με σύνεση, αλλά κατά της λαθροθηρίας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί τη νούμερο ένα απειλή για περιοχές που έχουν προστατευόμενα είδη. Το σίγουρο είναι πάντως ότι θα αγωνιστούμε για μια πιο ουσιαστική νομική ρύθμιση».

Ο Ξενοφών Κάππας είναι διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

«Χωρίς λογική» ΟΧΙ


«Δεν υπάρχει λογική σε οποιαδήποτε γενική απαγόρευση του κυνηγιού, είτε αυτή οφείλεται σε δασικές πυρκαγιές είτε σε χιονοπτώσεις (που είναι άλλη συνήθης αιτία απαγόρευσης). Η απαγόρευση του κυνηγιού σε περιοχές όπως η Ηλεία ή η Εύβοια, περιοχές καμένων εκτάσεων, και πάλι δεν έχει λογική. Ούτως ή άλλως, από τη στιγμή που μια έκταση καίγεται, αυτόματα απαγορεύεται το κυνήγι βάσει του δασικού νόμου. Δεν μπορεί όμως, σιγουρα, για μια πυρκαγιά στην Ηλεία να απαγορευθεί το κυνήγι στον Έβρο».

Ο Σοφοκλής Κοσκινάς είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού «Κυνηγεσία και Κυνοφιλία»