Ελαιολάδο, ρίγανη και κρασί ήταν το φορτίο αρχαίου ελληνικού πλοίου, που ναυάγησε έξω από τη Χίο πριν από 2.400 χρόνια. Αν και τα αγγεία φαίνονταν άδεια με γυμνό μάτι, η τελευταία λέξη της τεχνολογίας που επιστρατεύτηκε από τους ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Γουντς Χόουλ αποκάλυψε πως η αλήθεια ήταν διαφορετική.

Το κλειδί για την ενδιαφέρουσα αποκάλυψη ήταν ο εντοπισμός ελάχιστου γενετικού υλικού, βάσει του οποίου αναγνωρίστηκε η ταυτότητα του περιεχομένου των αγγείων, ενώ η ίδια μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε εκατοντάδες ακόμη περιπτώσεις αγγείων. Και αν και οι ερευνητές περίμεναν πως θα έβρισκαν κρασίκαθώς η Χίος φημιζόταν για το καλό και ακριβό αυτό προϊόν -, τελικά εντόπισαν κυρίως ελιές και ρίγανη, ενώ δεν αποκλείεται στο φορτίο να περιλαμβάνονταν και φιστίκια. Το ναυάγιο εντοπίστηκε το 2004 στο στενό ανάμεσα στις Οινούσσες και τη Χίο και ήταν το πρώτο που ερευνήθηκε με αυτόνομο μη επανδρωμένο βαθυσκάφος. Επελέγη επειδή επρόκειτο για «ένα ναυάγιο με σημαντική αρχαιολογική αξία», εξηγεί ο Μπρένταν Φόλεϊ, ιστορικός- αρχαιολόγος από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Γουντς Χόουλ, ο οποίος χρειάστηκε μόνο δύο ημέρες για να δει και να καταγράψει μαζί με την ομάδα του ότι σε βάθος 67 μ. «κρυβόταν» ένα ομοιογενές φορτίο 400 αμφορέων από τη Χίο και τη Σάμο, τους οποίους μετέφερε πλοίο μήκους 20 μέτρων.