Εναλλακτικές μορφές Δικαιοσύνης παρέχει και στους Έλληνες πολίτες ομάδα ειδικών εισηγητών που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Με απλές και γρήγορες διαδικασίες η «ομάδα κρούσης» των ειδικών εισηγητών, που δεν είναι γνωστή στη χώρα μας, παρεμβαίνει και προσφέρει λύσεις όταν παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα.


«Οποιοσδήποτε πολίτης υποστηρίζει ότι είναι θύμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να προσφύγει με μία απλή επιστολή στη Γενεύη, στα γραφεία του Υπάτου Αρμοστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία μπορεί να στείλει με fax, μέσω e-mail ή με συστημένο γράμμα και να παραπονεθεί για την τυχόν παραβίαση, που βεβαίως πρέπει να συγκεκριμενοποιεί», αναφέρει ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης. Και προσθέτει: «Οι ειδικές διαδικασίες είναι ένας άμεσος τρόπος αντιμετώπισης της προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άγνωστος στους πολίτες αλλά και στον νομικό κόσμο της χώρας. Ωστόσο, το 2006,

ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Η «ειδική ομάδα κρούσης» των Ηνωμένων Εθνών δίνει άμεσες λύσεις σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις

1.105 πολίτες από 143 χώρες εμπιστεύθηκαν τον θεσμό, με επιτυχία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, οι περισσότερες προσφυγές αφορούν παραβίαση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης».

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ειδικών εισηγητών είναι ότι εξετάζουν από την αρχή την ουσία της καταγγελίας, χωρίς να… σκοντάφτουν σε τυπικότητες και δικονομικές φόρμες. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρέχεται αμεσότερη προστασία στους πολίτες που αποφασίζουν να βρουν το δίκιο τους εκτός των τειχών της Ελλάδος, δεδομένου ότι- βάσει των τελευταίων στοιχείωντο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απορρίπτει το 92 % (!) των προσφυγών ως απαράδεκτες.

«Εν λευκώ»

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει δώσει ανοιχτή εξουσιοδότηση και συναινεί «εν λευκώ» στις έρευνες στις οποίες τυχόν προβούν οποιαδήποτε όργανα των ειδικών διαδικασιών του ΟΗΕ, οι εκπρόσωποι των οποίων, αντί για δικαστική απόφαση, προσπαθούν πάντα να βρίσκουν άμεσες λύσεις σε συνεργασία με την κυβέρνηση και συντάσσουν λεπτομερείς εκθέσεις με συστάσεις. Τα αποτελέσματά τους τα ανακοινώνουν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελώντας, δι΄ αυτής της οδού, σημαντικό διπλωματικό μοχλό πίεσης για την τήρηση και την εφαρμογή τους.

Οι κατηγορίες των ειδικών εισηγητών είναι 12 και καλύπτουν ευρύ πεδίο παραβιάσεων των δικαιωμάτων των πολιτών που συνδέονται με θέματα ελευθερίας της έκφρασης, της βίας κατά των γυναικών, της παιδικής πορνείας, αλλά και των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν τα παράνομα τοξικά και τα απόβλητα.

Τρεις χαρακτηριστικές υποθέσεις


Ο ΘΕΣΜΟΣ των ειδικών εισηγητών μπορεί να είναι προς το παρόν άγνωστος στην Ελλάδα, αλλά πολίτες άλλων χωρών που ζήτησαν τη βοήθειά τους κατάφεραν να βρουν λύση στο πρόβλημά τους.

1 Για τους ψυχικά ασθενείς

● Τον Ιανουάριο του 2006, μετανάστες στη Σουηδία προσέφυγαν στους ειδικούς εισηγητές… παραπονούμενοι ότι η χώρα δεν εξασφάλιζε τις ίδιες συνθήκες για την αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών σε όλους τους πολίτες της. Μέσα σε τρεις μήνες επιλήφθηκε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ και η κυβέρνηση ανήγγειλε ότι αυξάνει κατά 70 εκατομμύρια ευρώ τα κονδύλια που προορίζονται για τη βελτίωση της «διανοητικής περίθαλψης όλων των πολιτών» για τα επόμενα τρία χρόνια.

2 Τον απειλούσαν κρατικοί υπάλληλοι

● Τον Μάρτιο του 2006, ένας εκπρόσωπος οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μεξικό προσέφυγε στους ειδικούς εισηγητές, διαμαρτυρόμενος γιατί δεχόταν απειλές από κρατικούς υπαλλήλους. Η υπόθεση θεωρήθηκε «επείγουσα» και μέσα σε έναν μήνα υποχρεώθηκε η κυβέρνηση του Μεξικού να λάβει- όπως ανακοινώθηκε- συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης για τον εκπρόσωπο της οργάνωσης, αλλά και για τα μέλη της οικογένειάς του.

3 Παράνομη κράτηση για τρομοκρατία

● Τον Ιούλιο του 2006, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Αλγερίας κρατούσε μυστικά σε στρατιωτικό χώρο δύο υπόπτους για τρομοκρατία, τους οποίους υπέβαλε σε βασανιστήρια, χωρίς να υπάρχουν- όπως αναφερόταν- εις βάρος τους σοβαρά στοιχεία. Μέσα σε 3 ημέρες, μετά την παρέμβαση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ, η κυβέρνηση της Αλγερίας προχώρησε στην απελευθέρωση των υπόπτων.