Παραλειπόμενα της βράβευσης του Βασίλη Αλεξάκη στη Γαλλία. Ο Έλληνας συγγραφέας είχε προγραμματισμένο ταξίδι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ως γνωστόν, ποιος ξέρει από ποια ανάγκη ορμώμενος, είχε πείσει τους ντόπιους συγγραφείς που έγραφαν μόνο στα γαλλικά, να γράψουν διηγήματα στην προφορική τους γλώσσα για να τους διαβάζουν και οι απλοί άνθρωποι- οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν πάει καν στο (αποκλειστικά γαλλικό) σχολείο. Και βγαίνει πράγματι τώρα ένα βιβλίο με διηγήματα διαφόρων αναγνωρισμένων εκεί συγγραφέων που έγραψαν για πρώτη φορά στα σάνγκο.

Για να γίνει αυτό κατορθωτό, ο Αλεξάκης ταξίδεψε πολλές φορές στην πρωτεύουσα Μπανγκί, συμμετέχοντας στις σχετικές συνεδριάσεις, όπου όλοι μαζί προσπαθούσαν να επιλύσουν τα γλωσσικά προβλήματα του εγχειρήματος. Ο Αλεξάκης έχει μάθει και… σάνγκο, ενώ οι Αφρικανοί είδαν πολύ θετικά την προσπάθειά του, ακόμη περισσότερο επειδή δεν είναι Γάλλος. Γνωρίζοντας ότι ήταν ένας από τους τρεις τελικούς υποψηφίους και ότι αν έπαιρνε το βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας θα μετέθετε το ταξίδι του εκεί (όπου θα γινόταν η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου με τα 12 διηγήματα στα σάνγκο) για μια εβδομάδα. Είχαν όμως φανατιστεί πολύ και έσπαγαν τα τηλέφωνα να δουν αν πήρε το βραβείο!

«Ένιωσα ανακούφιση που πήρα το βραβείο, πιο πολύ για να μην απογοητευτούν οι Αφρικανοί», μας έλεγε μισοαστεία- μισοσοβαρά. «Σε όλο τον κόσμο, η πόλη που ενδιαφερόταν περισσότερο για το αν θα πάρω το βραβείο ήταν το Μπανγκί!».

Απόψε λοιπόν οργανώνουν εκεί προς τιμήν του γιορτή όπου θα είναι παρούσα η μισή κυβέρνηση: υπουργός Παιδείας, υπουργός Πολιτισμού, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Και δεν είναι παράξενο. Στο μέλλον ο Αλεξάκης θα θεωρείται ο θεμελιωτής της κουλτούρας μιας γλώσσας η οποία πριν διέθετε λεξικό, όχι όμως και λογοτεχνία.

Στη Γαλλία, πάντως, τα της βράβευσης ήταν λιγότερο εκκωφαντικά. Έγινε στη Γαλλική Ακαδημία μια σεμνή δεξίωση με σαμπάνιες και με την παρουσία του- ενθουσιασμένου- Έλληνα πρέσβη στο Παρίσι, ακαδημαϊκών καθώς και λίγων επιλεγμένων δημοσιογράφων.

Αλλαγή θέματος: στο Μπανγκί της Ελλάδας, δηλαδή την Αθήνα, ο Γιώργος Ψύχαλος αντικαθιστά στη θέση του προέδρου του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου τον Πολυχρόνη Παπαχρήστου ενώ τη θέση της γραμματέως Έφης Βασιλάκου παίρνει ο Βαγγέλης Δαρδανός. Οι δύο παρατάξεις, μετά τις «επιθέσεις» της πλευράς Ψύχαλου για τα καινούργια περίπτερα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που είχαν τίμημα περίπου ίσο με τα αποθεματικά του ταμείου του Συνδέσμου, ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση. Η πλευρά που κέρδισε εξέλεξε έξι μέλη έναντι τριών της άλλης. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, ταμίας ο Θεόδωρος Μαλτέζος, αναπληρωτής γενικός γραμματέας ο Βασίλης Γραμμέλης και μέλη οι Δημήτρης Παπαδήμας, Έφη Βασιλάκου, Πολυχρόνης Παπαχρήστου και Άγγελος Σιδεράτος. Στο μεταξύ έχει καταψηφιστεί ο διοικητικός απολογισμός και το πράγμα αναμένεται να έχει νέα «θερμά» επεισόδια. Ελπίζουμε η προφορική αυτή διάλεκτος να μην περάσει και στη λογοτεχνία.