Από ποια… πόρτα θα επιστρέψει;


Στην αγορά αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου μετά την αποχώρησή του από τη Vivartia. Από το περιβάλλον του επιχειρηματία λέγεται ότι ασφαλώς και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το επιχειρείν και πως είναι θέμα χρόνου να αποφασίσει μέσα από ποιο ή ποια κανάλια θα κάνει την επάνοδό του. Οι πληροφορίες, πάντως, λένε ότι θα δραστηριοποιηθεί ξανά στον χώρο των τροφίμων, είτε εξαγοράζοντας υφιστάμενη εταιρεία του κλάδου των τροφίμων και ποτών, είτε συμμετέχοντας σε αυτή με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Ένα άλλο ισχυρό ενδεχόμενο είναι, η επάνοδος του προέδρου του ΣΕΒ στην ενεργό επιχειρηματική δράση να γίνει μαζί με φίλους του επιχειρηματίες που θα του εμπιστευτούν το μάνατζμεντ του κοινού εγχειρήματος. Πιθανότατα, δε, η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Δασκαλόπουλου να είναι ανταγωνιστική προς το άλλοτε παιδί του, τη Vivartia.

Έβαλαν στο μάτι τις ανενεργές άδειες


Οι περιοχές «φιλέτα» για τη δημιουργία αιολικών αλλά και φωτοβολταϊκών πάρκων φαίνεται ότι έχουν «καπαρωθεί». Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε την Deutsche Βank να συνάψει στρατηγική συμμαχία στον τομέα αυτόν με τον όμιλο Άλφα Γκρίσιν ΙΝFΟΤΕCΗ που διακινεί στην ελληνική αγοράαλλά και στο εξωτερικόπροϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Η ελληνική εταιρεία έχει ήδη υποβάλει στη ΡΑΕ αιτήσεις για τη δημιουργία αιολικών πάρκων σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Αλλά αυτό που κινεί το ενδιαφέρον ξένων ομίλων, όπως της Deutsche Βank, να μπουν τώρα- με αρκετή καθυστέρησηστην ελληνική αγορά αιολικής ενέργειας, είναι η δυνατότητα να εξαγοράσουν άδειες με μεγάλο αιολικό δυναμικό που, ενώ έχουν δοθεί από καιρό, παραμένουν ανενεργές.

Το επόμενο «Ελντοράντο»


Όλα δείχνουν ότι η Ουκρανία θα είναι το επόμενο «Ελντοράντο» για τους Έλληνες επιχειρηματίες που φιλοδοξούν να επαναλάβουν τους επιχειρηματικούς άθλους του ελληνικού παροικιακού κεφαλαίου στην Οδησσό κατά την περίοδο της τσαρικής Ρωσίας.

Μετά τους Έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι έκαναν ήδη το ντεμπούτο τους στην ουκρανική αγορά, και τον κατασκευαστικό όμιλο Μηχανική, που ήταν από τους πρώτους που εμφανίστηκαν εκεί, στην «ουκρανική εκστρατεία» ετοιμάζονται να συμμετάσχουν εταιρείες και από άλλους επιχειρηματικούς κλάδους. Όπως, για παράδειγμα, η Αlapis, η οποία προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας- της Veterin Ukraine- που θα παράγει κτηνοτροφικά φάρμακα και ζωοτροφές. Στην αγορά λένε ότι όσο η παρουσία ελληνικών τραπεζών στην ουκρανική αγορά θα μεγαλώνει τόσο περισσότερες επιχειρήσεις από άλλους κλάδους θα μπαίνουν σε αυτήν.

Ιταλικό φλερτ


Ο πόλεμος για την ανακατανομή των μεριδίων στην ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά δεν έχει ακόμη κριθεί. Η μάχη για τον έλεγχο της Αttica Group έληξε με νικητή τον όμιλο της ΜΙG, όμως οι άλλοι ισχυροί «παίκτες» δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη.

Ένας από αυτούς είναι ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι, που ελέγχει περίπου το 14% των μετοχών της ΑΝΕΚ. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Εμανουέλε Γκριμάλντι έναντι των ανταγωνιστών του στο Αιγαίο είναι ότι διαθέτει μεγάλη «δύναμη πυρός», δηλαδή έτοιμα πλοία που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ρίξει στις αγορές του Αιγαίου και της Αδριατικής, για τις οποίες δεν έκρυψε το θερμό του ενδιαφέρον, την περασμένη εβδομάδα που βρέθηκε στην Αθήνα. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.

Ετοιμάζουν νέες μπίζνες


Τα ΚΑΕ έχασαν πριν από αρκετούς μήνες στον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση έξι μεθοριακών καταστημάτων αφορολόγητων ειδών στην Τουρκία, όμως ο μητρικός τους όμιλος- η Folli Follie- δεν παραιτείται από τα σχέδιά του να εισβάλει στην τουρκική αγορά των 70 εκατ. καταναλωτών. Με τον ίδιο Τούρκο σύμμαχο- τον μεγαλοεπιχειρηματία Κoc – με τον οποίο είχαν κατέβει μαζί στον παραπάνω διαγωνισμό, ετοιμάζει τώρα άλλου είδους μπίζνες, που θα ξεκινούν από την εκμετάλλευση μαρινών και θα φθάνουν μέχρι το λιανεμπόριο. Για όσους αναρωτιούνται τι σχέση μπορεί να έχει ένας όμιλος σαν τη Folli Follie με τις μαρίνες, η απάντηση είναι απλή: Στις μεγάλες σύγχρονες μαρίνες διακινείται μεγάλος όγκος από τα προϊόντα που παράγει και εμπορεύεται ο ελληνικός πολυεθνικός όμιλος.

Χρηματιστήριο


Η νέα οδηγία

Σε ισχύ βρίσκεται από την Πέμπτη η κοινοτική οδηγία για τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών (ΜiFΙD), που υπόσχεται μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές, αλλά και στις αγοραπωλησίες μετοχών απευθείας μέσω επενδυτικών τραπεζών και εκτός Χρηματιστηρίου. Στόχος είναι το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται να λειτουργεί προς όφελος των επενδυτών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ κ. Αλέξανδρο Πουλαρίκα, οι επενδυτές θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν εκ των προτέρων το ακριβές κόστος κάθε συναλλαγής και να ενημερώνονται αναλυτικά για οποιαδήποτε χρέωση του λογαριασμού τους (κάθε είδους προμήθειες κ.λπ.).

Συγχωνεύσεις

Οι αυξημένες πλέον υποχρεώσεις των χρηματιστηριακών για μεγαλύτερη διαφάνεια αναμένεται ότι θα φέρουν συγχωνεύσεις στον κλάδο, ενώ συνεργασίες αναμένεται να αναζητήσουν και τα ίδια τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη η ΕΧΑΕ αναζητά συνεργασίες με άλλες αγορές στα Βαλκάνια για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες.

«Μίνι χρηματιστήρια»

Και αυτό επειδή μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού, όπως η Citigroup, η Credit Suisse, η Deutsche Βank και άλλοι οίκοι, που έχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια και ανεπτυγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, μπορούν να μετατραπούν σε «μίνι χρηματιστήρια», κάνοντας απευθείας συναλλαγές. Αυτό απειλεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, που κινδυνεύει να δει σημαντικό μέρος του τζίρου του να χάνεται, αν δεν μειωθούν (κι άλλο) οι προμήθειες στις συναλλαγές.

Πετροδολάρια

Την ίδια στιγμή, το θερμόμετρο στο Χ.Α. ανεβαίνει από την είσοδο ακόμη περισσότερων πετροδολαρίων. Η αύξηση της συμμετοχής της Dubai Financial Group στο μετοχικό κεφάλαιο της Μarfin Ρopular Βank και στη Μarfin Ιnvestment Βank σηματοδοτεί την απόφαση των Αράβων να αποκτήσουν ακόμη πιο αναβαθμισμένο ρόλο στις επιχειρηματικές εξελίξεις της χώρας.

Η κερδοφορία

Επενδυτές και αναλυτές, εξάλλου, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις για την κερδοφορία εννεαμήνου. Η ενοποιημένη κερδοφορία του ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια ανήλθε σε 66 εκατ. ευρώ. Η άνοδος αυτή προέρχεται από την αύξηση εσόδων από την εκκαθάριση συναλλαγών και των εσόδων από τις εισηγμένες εταιρείες. Αντίθετα, τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση μετοχών παρουσίασαν μείωση λόγω της νέας χαμηλότερης τιμολογιακής πολιτικής του Χ.Α.

Αποδοτικές

Οι επενδύσεις στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ειδικά της Τουρκίας έχουν αποβεί ιδιαίτερα αποδοτικές, όχι μόνο για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και για τις εταιρείες επενδύσεων. Η εταιρεία επενδύσεων Global ανακοίνωσε αύξηση 715% στα καθαρά κέρδη της, που ανήλθαν στο εννεάμηνο σε 15,9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αποδίδει την αύξηση αυτή στην ανοδική πορεία των αγορών της αναδυόμενης Ευρώπης και ιδιαίτερα της Τουρκίας.