Η μονομαχία…

… για το Γούντστοκ ενέσκηψε ξαφνικά στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία. Στην αναμέτρηση ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους, οι υποψήφιοι αναζητούν απεγνωσμένα κάποια αξία, όποια αξία, που θα μπορούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους.

Στο Γούντστοκ…

… είχε γίνει το περίφημο «φεστιβάλ μουσικής και τέχνης» τον Αύγουστο του 1969, σε ένα αγρόκτημα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Εκείνη η εκδήλωση αποτέλεσε σύμβολο της «γενιάς των λουλουδιών», του αντιπολεμικού κινήματος και της σεξουαλικής απελευθέρωσης. Θέλοντας να δείξει πως ταυτίζεταιή πως τουλάχιστον είχε κάποτε ταυτιστεί και αυτήμε εκείνη τη γενιά, η Χίλαρι Κλίντον τάχθηκε με εκείνους τους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος που ζητούν να γίνει ένα μουσείο με τις φωτογραφίες, τις εικόνες και τους πρωταγωνιστές εκείνου του κινήματος. Όμως, σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε προσβολή για το έθνος, που «ακόμη πληρώνει τις συνέπειες εκείνου του φεστιβάλ», όπως γράφουν σε ανακοίνωσή τους. Πιστεύουν ότι το Γούντστοκ υπήρξε μια εκδήλωση εθνικής ηττοπάθειας και μια ηθική παρέκκλιση που δεν της αξίζει παρά μονάχα να ξεχαστεί. Ο Ρεπου- μπλικανός υποψή- φιος Τζον Μακέιν έκανε το Γούντστοκ κεντρικό θέμα της εκστρατείας του. «Αγαπητοί μου φίλοι, εγώ στο Γούντστοκ δεν πήγα επειδή ήμουν φυλακισμένος στο Βιετνάμ, αλλά είμαι βέβαιος πως υπήρξε ένα πολιτιστικό και φαρμακευτικό γεγονός», είπε σε μια συγκέντρωση, υπονοώντας τη χρήση ναρκωτικών που είχε γίνει από νέους σε εκείνο το φεστιβάλ. Οι δηλώσεις του είχαν τόση ανταπόκριση, που τις έκανε και τηλεοπτικό σποτ, στο οποίο ειρωνεύεται τη Χίλαρι Κλίντον που θέλει να δημιουργηθεί ένα μουσείο ενός εκατομμυρίου δολαρίων για ένα γεγονός που δίχασε όσο τίποτε άλλο την Αμερική. «Όσοι από εσάς θέλετε να θυμάστε το Γούντστοκ», λέει ο Μακέιν στο τηλεοπτικό σποτ, «αγοράστε καλύτερα έναν δίσκο».

Την εξήγηση…

… γι΄ αυτή την προεκλογική επιστροφή του Γούντστοκ τη δίνει ίσως κάτι που είχε πει κάποτε ο Μπιλ Κλίντον: «Η Αμερική παραμένει ακόμη διχασμένη ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν ότι η δεκαετία του 1960 ήταν κάτι καλό και τους άλλους που πιστεύουν το αντίθετο». Κάπως έτσι είχε εξηγήσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τη νίκη του Τζορτζ Μπους στις εκλογές του 2004, όταν οι Ρεπουμπλικανοί είχαν επιστρατεύσει στην προεκλογική εκστρατεία τους τις παραδοσιακές αξίες. Όμως, τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να φοβάται πως μια όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς θα μπορούσε να βλάψει τη μετριοπαθή σύζυγό του.

Η υπόθεση…

… Γούντστοκ δυσκολεύει τη Χίλαρι. Αν κάνει πίσω και απαρνηθεί το μουσείο, κινδυνεύει να εξοργίσει τους προοδευτικούς ψηφοφόρους τους οποίους φλερτάρει, ενώ αν συνεχίσει να το υπερασπίζεται μπορεί να απομακρύνει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Σαράντα χρόνια από τότε που τραγούδησαν εκεί η Τζόαν Μπαέζ, η Τζάνις Τζόπλιν και ο Τζίμι Χέντριξ μπροστά σε 50.000 νέους, το Γούντστοκ εξακολουθεί να επηρεάζει τα πράγματα στην Αμερική. Τίποτα δεν πάει χαμένο.