ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ενός τεράστιου κρατήρα στην άγνωστη πλευρά του πλανήτη Ερμή, που είχε εντοπίσει ερευνητική ομάδα του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα, στον Ψηλορείτη, επιβεβαίωσαν μετρήσεις με ραντάρ από το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, το Αρεσίμπο του Πουέρτο Ρίκο. Τώρα, οι επιστήμονες αναμένουν τις πρώτες φωτογραφίες του κρατήρα από το διαστημόπλοιο Μessenger της ΝΑSΑ, το οποίο θα προσεγγίσει τον Ερμή τον Ιανουάριο. Ο κρατήρας, που εντοπίσθηκε το 2002 από την ερευνητική ομάδα του Αστεροσκοπείου με επικεφαλής τον Ρώσο επιστήμονα (με καταγωγή από την Κρήτη) Leonid Κsanfomality, έχει διάμετρο 2.000 χιλιομέτρων: αντιστοιχεί στο 40% της διαμέτρου του πλανήτη και πήρε την ονομασία Skinakas Βasin, δηλαδή Λεκάνη ή Βαθύπεδο του Σκίνακα. Οι φωτογραφίες που αναμένονται από το Μessenger θεωρείται ότι θα επιβεβαιώσουν την εκτίμηση των επιστημόνων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ότι ο κρατήρας έχει σχηματισθεί στην επιφάνεια του Ερμή από την πρόσκρουση ενός τεράστιου αστεροειδούς πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια. «Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε θα πρόκειται για έναν από τους τρεις μεγαλύτερους κρατήρες πρόσκρουσης που είναι γνωστοί στο ηλιακό μας σύστημα», σημείωσε ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα, καθηγητής Γιάννης Παπαμαστοράκης.

Ο Ερμής είναι ο λιγότερο γνωστός πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα. Από την επιφάνειά του μόνο το 45% έχει φωτογραφηθεί από το διαστημόπλοιο της ΝΑSΑ Μariner, κατά τις προσεγγίσεις του στον πλανήτη το 1974 και το 1975. Ο δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 4.900 χλμ. και καταλαμβάνει μόλις 7 δευτερόλεπτα της μοίρας στον ουρανό.

Εξαιρετικά δύσκολο

Γι΄ αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Παπαμαστοράκης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να φωτογραφηθούν λεπτομέρειες της επιφάνειάς του με γήινα τηλεσκόπια. Το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, όμως, που βρίσκεται στον Ψηλορείτη προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες ατμοσφαιρικής ευκρίνειας και έτσι οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο των «τυχερών απεικονίσεων» (Lucky Ιmaging): παίρνουν επανειλημμένως εικόνες επιδιώκοντας να κρατήσουν τελικά εκείνες που οι ατμοσφαιρικές αναταράξεις θα τύχει να είναι ελάχιστες, άρα και οι εικόνες ευκρινείς. Με αυτήν τη μέθοδο εντοπίσθηκε αρχικά ο τεράστιος κρατήρας στην άγνωστη πλευρά του Ερμή.