Επί έξι χρόνια δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με κανέναν, δεν μπορούσε να κάνει συντονισμένες κινήσεις ή να φάει. Βρισκόταν σε κώμα. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που οι γιατροί αποφάσισαν να εφαρμόσουν στον ασθενή μια νέα τεχνική διέγερσης του εγκεφάλου. Σήμερα ο 38χρονος άνδρας μιλάει και αυτοεξυπηρετείται, δίνοντας ελπίδα σε ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις.


Δεν μιλούσε ούτε αντιδρούσε. Και όσο η κατάσταση αυτή συνεχιζόταν, η μητέρα του θυμόταν πάντοτε τα λόγια του γιατρού: «Αν ο γιος σας επιζήσει, θα είναι σαν φυτό». Σαν φυτό ήταν… Δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του, δεν ήταν σε θέση να καταπιεί ή να κάνει συντονισμένες κινήσεις.

Ιατρικώς, η κατάστασή του

Η ΤΕΧΝΙΚΗ

Ονομάζεται «εν τω βάθει ηλεκτρικός ερεθισμός» και χρησιμοποιείται ήδη για τη νόσο του Πάρκινσον

χαρακτηρίστηκε ως ελάχιστης συνείδησης. Διαφέρει από την πιο σοβαρή μορφή της «μόνιμης φυτικής κατάστασης» στο ότι ορισμένες φορές οι ασθενείς μπορούν να επικοινωνήσουν κάνοντας σήματα ή να ανταποκριθούν σε κάτι που λειτουργεί διεγερτικά. Αυτό σημαίνει ότι διατηρούν κάποιες εγκεφαλικές ικανότητες.

Ο νέος άνδρας, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή, παρέμεινε σε κατάσταση ελάχιστης συνείδησης μέχρι το 2005, οπότε οι γιατροί αποφάσισαν να τον υποβάλουν σε μια επαναστατική θεραπεία. Εμφύτευσαν στον εγκέφαλό του ηλεκτρόδια για να ενεργοποιήσουν το μη κατεστραμμένο τμήμα του. Η τεχνική αυτή ονομάζεται «εν τω βάθει ηλεκτρικός ερεθισμός» και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον.

Η βελτίωση

Η κατάσταση του ασθενούς στις ΗΠΑ βελτιώθηκε γρήγορα και τώρα ο 38χρονος μπορεί να μιλήσει στους δικούς του και τους γιατρούς του, να φάει και να χτενιστεί. «Μπορεί να εκφράσει πόνο, χαρά, μπορεί να γελάσει και να πει “μαμά, σ΄ αγαπώ”», λέει η μητέρα του.

«Ελπίζουμε ότι ύστερα από αυτή την εφαρμογή θα αρχίσει μια σημαντική περίοδος με καινοτομίες στην προσέγγιση των σοβαρών εγκεφαλικών τραυμάτων», επισήμανε ο καθηγητής Νευροχειρουργικής Αλί Ρεζάι, ο οποίος πραγματοποίησε την εμφύτευση των ηλεκτροδίων στον 38χρονο, στην Κλινική του Κλίβελαντ στο Οχάιο. Ο καθηγητής Ιατρικής Τζόζεφ Φινς, από το Ιατρικό Κέντρο «Weil Cornell» στη Νέα Υόρκη, συμφωνεί: «Η καινοτόμος διαδικασία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακτήσουν την ικανότητα επικοινωνίας μέσω ενός πρόσθετου μηχανισμού που τους βοηθά να συμμετέχουν στην κοινωνία». Τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες επίσημες κλινικές δοκιμές της μεθόδου των ηλεκτροδίων σε 12 Αμερικανούς ασθενείς.

Η μητέρα του

«Είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις γιους μου», λέει η μητέρα του. «Εκείνη τη νύχτα του 1999», θυμάται, «ο γιος μου επέστρεφε στο σπίτι. Τον λήστεψαν, τον χτύπησαν και τον κλώτσησαν στο κεφάλι. Τον άφησαν εκεί, υποθέτοντας πως ήταν νεκρός. Αφού χειρουργήθηκε, ο γιατρός κάλεσε εμένα και τον πατέρα του. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτά που μας είχε πει: “Αν ο γιος σας βγει από το κώμα- δεν ξέρω αν θα γίνει τις επόμενες 72 ώρες- θα είναι σαν φυτό σε όλη του τη ζωή”. Κάθε φορά που τον επισκεπτόμουν, έκλαιγα. Είναι πολύ δύσκολο για μια μητέρα να βλέπει τον γιο της σε αυτή την κατάσταση. Προσευχόμουν για ένα θαύμα. Δεν υπάρχει τρόπος να ευχαριστήσω τους γιατρούς… Θέλω να πω σε όλες τις μητέρες να μη χάνουν την ελπίδα. Θέλω να ξέρετε πως κλαίω ακόμη όταν τον βλέπω, αλλά τώρα είναι δάκρυα χαράς».