«Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προσπαθούμε χρόνια τώρα να διασώσουμε τα αυτόχθονα θεσσαλικά άλογα. Η φετινή χρονιά όμως δεν έχει προηγούμενο. Οι καιρικές συνθήκες δεν μας βοηθούν καθόλου. Η γη δεν έχει πια τίποτα και δυσκολευόμαστε πολύ στη διαιώνιση του σπάνιου αυτού αλόγου».


Πριν από περίπου 25 χρόνια, ο οικονομολόγος Δημήτρης Δήμος άφησε για λίγο την επιστήμη του για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: να φτιάξει ένα μεγάλο αγρόκτημα στο χωριό Αύρα Καλαμπάκας. «Δύο είναι οι λόγοι που με έκαναν να γίνω κτηνοτρόφος: να παράγω κρέας για το οποίο θα είμαι σίγουρος ότι μπορώ να δώσω στα παιδιά μου και γιατί πιστεύω ότι συμβάλλω στη διαιώνιση και προστασία

ΑΓΩΝΙΑ

«Αν συνεχιστούν η ξηρασία και οι φωτιές, ο αριθμός των αλόγων θα μειωθεί δραστικά», λέει ο κ. Δήμος

πολλών αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», λέει στα «ΝΕΑ».

Μεταξύ των ζώων που μεγαλώνουν στο αγρόκτημά του έχει και 50 άλογα ελληνικής θεσσαλικής φυλής. «Έχω μόνο σπάνιες ελληνικές φυλές ζώων. Όσο για τα σπάνια άλογα που τριγυρίζουν στο αγρόκτημα, αυτά τα… ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή που τα είδα. Γι΄ αυτό και άρχισα πριν από 17 χρόνια να τα αγοράζω λίγα λίγα από προηγούμενους ιδιοκτήτες», δηλώνει.

Όπως αναφέρει, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θεσσαλικού αλόγου- είναι μικρόσωμο, το ύψος του δεν ξεπερνά τα 140 εκατοστά- του κέντρισαν την περιέργεια και άρχισε πια να ψάχνει πληροφορίες για το σπάνιο αυτό ζώο, το οποίο ζει μόνο στους νομούς της Θεσσαλίας.

Το παράδειγμα και την αγάπη του κ. Δήμου για τα άλογα ακολούθησαν κι άλλοι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Σήμερα τα άλογα ελληνικής θεσσαλικής φυλής φτάνουν τα 400. Μάλιστα, πριν από περίπου έξι χρόνια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συμπεριέλαβε στη λίστα με τα υπό εξαφάνιση ζώα και τα άλογα της συγκεκριμένης φυλής. Όπως αναφέρει ο κ. Δήμος, στην Ελλάδα- και συγκεκριμένα μόνο στη Θεσσαλία- οι ιδιοκτήτες των θεσσαλικών αλόγων φτάνουν τους 110. «Αρκετοί από αυτούς τα έχουν για πρακτικούς λόγους, για αγροτικές εργασίες ή ακόμα και για δικές τους μετακινήσεις σε κοντινές αποστάσεις. Οι περισσότεροι όμως τα έχουν γιατί θέλουν πραγματικά να συνεχιστεί η ύπαρξη του σπάνιου αλόγου». Η συντήρησή τους, υπό κανονικές συνθήκες, κοστίζει όσο και ένα πακέτο τσιγάρα.

Σύλλογος

Από το 2005 μάλιστα οι κτηνοτρόφοι από όλη τη Θεσσαλία ίδρυσαν και σύλλογο προστασίας των σπάνιων αλόγων. Έμβλημά τους; Ένας Θεσσαλός ιππέας. Τα μέλη του συλλόγου φτάνουν σήμερα τα 36, όλοι ιδιοκτήτες τουλάχιστον πέντε αλόγων. «Σκοπός μας είναι η προστασία και η ανάδειξη των αυτόχθονων φυλών ίππων της Θεσσαλίας αλλά και η χαρτογράφηση κα καταγραφή του πληθυσμού των αλόγων».

«Η φετινή χρονιά είναι για εμάς τους κτηνοτρόφους σίγουρα η πιο δύσκολη των τελευταίων 30 ετών. Η παρατεταμένη ξηρασία αλλά και οι αρκετές πυρκαγιές που είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή δυσκολεύουν πολύ τη σίτιση των αλόγων», λέει ο κ. Δήμος. Συμπληρώνει δε ότι η κύρια τροφή των ζώων αυτών δεν είναι παρά χορτάρι από τα κτήματα. «Φέτος δεν υπάρχει καθόλου πρασινάδα κι έτσι αναγκαζόμαστε να τους δίνουμε περισσότερο σανό και κριθάρι. Φοβάμαι ότι αν συνεχιστεί η ξηρασία αλλά και οι καταστροφικές φωτιές κάνουν ξαφνικά την εμφάνισή τους, ο αριθμός των αλόγων θα μειωθεί δραστικά». Η ξηρασία, όπως λέει, έχει αποδυναμώσει τα ζώα αλλά οικονομικά και τους κτηνοτρόφους, αφού αναγκάζονται να παίρνουν διπλάσιες ποσότητες ζωοτροφής.