Στην τύχη τους έχουν αφεθεί τα 100 ανάπηρα παιδιά που ζουν στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Βούλας- πρώην ΠΙΚΠΑ. Η κατάσταση, όσον αφορά τη φροντίδα και τη νοσηλεία τους, «είναι χειρότερη από ποτέ», όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.


Το Σάββατο 23 Ιουνίου, ένα ανάπηρο παιδί, μόλις 5 ετών, με βεβαρημένη υγεία, ξεψύχησε μπροστά στα μάτια της έντρομης νοσηλεύτριας της βάρδιας, χωρίς εκείνη να μπορεί να του προσφέρει το παραμικρό. Γιατρός φυσικά στο ίδρυμα δεν υπήρχε! Αρκετή ώρα αργότερα, έσπευσε επιτόπου ένας φυσίατρος απο το νοσοκομείο «Ασκληπιείο» για να υπογράψει απλά το πιστοποιητικό θανάτου…

Σ΄ ένα ίδρυμα που φιλοξενεί παιδιά με πολλαπλά προβλήματα υγείας, δεν υπάρχουν μόνιμοι γιατροί- εκτός από έναν οδοντίατρο και έναν δερματολόγο.

ΞΕΨΥΧΗΣΕ ΑΒΟΗΘΗΤΟ

Ένα παιδί 5 ετών, με βεβαρημένη υγεία, ξεψύχησε μπροστά στα μάτια της νοσηλεύτριας βάρδιας…

Παρά τις υποσχέσεις του υφυπουργού Υγείας κ. Γ. Κωνσταντόπουλου, δεν προσελήφθησαν παθολόγος, παιδίατρος, νευρολόγος και φυσίατρος. Γιατροί αυτών των ειδικοτήτων επισκέπτονται τα παιδιά μόνο τις πρωινές ώρες από το «Ασκληπιείο», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Στάθης Καρράς.

Στο ΚΑΑΠ Βούλας δεν εισάγονται νέα περιστατικά παρά μόνο με εντολή εισαγγελέα, όπως έγινε πρόσφατα για ένα παιδί. Στο ίδρυμα υπάρχουν δύο μόνο τραυματιοφορείς, ο ένας εκ των οποίων τα πρωινά συνοδεύει τα άρρωστα παιδιά για εξετάσεις στα νοσοκομεία και ο άλλος αναλαμβάνει να βοηθά τις νοσηλεύτριες στο μπάνιο των παιδιών, μια φροντίδα που είναι αδύνατον να είναι καθημερινή με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να παθαίνουν κατακλίσεις…

Εθελοντές

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι εθελοντές και οι φιλάνθρωποι προσφέρουν περισσότερα από το κράτος που έχει εφτά χρόνια να αγοράσει κλινοσκεπάσματα και ρούχα να φορέσουν τα παιδιά. Τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα και με την ανανέωση της σύμβασης με εξωτερικό συνεργείο καθαρισμού. Εξακολουθούν να υπάρχουν δύο καθαρίστριες για τους θαλάμους και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του ΚΑΑΠ Βούλας και όσο και να προσπαθούν συχνά η δυσοσμία είναι ανυπόφορη.

Υποσχέσεις στο κενό…


ΣΤΙΣ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007, «ΤΑ ΝΕΑ» αποκάλυψαν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ανάπηρων παιδιών στο ΚΑΑΠ Βούλας. Την ίδια ημέρα ο υφυπουργός Υγείας κ. Γ. Κωνσταντόπουλος, απαντώντας στο σχετικό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» και αποδεχόμενος τις τραγικές ελλείψεις για τη φροντίδα και νοσηλεία των παιδιών, δεσμεύτηκε δημόσια ότι: «Μέσα σε δύο μήνες από σήμερα θα γίνουν σαράντα προσλήψεις νοσηλευτών»! Εκατόν πενήντα ημέρες μετά, οι μόνες που πέρασαν «προσωρινά» την πύλη είναι 5 νοσηλεύτριες με οκτάμηνη σύμβαση που παρουσιάστηκαν την περασμένη Τετάρτη και αναμένονται άλλες τρεις- επίσης με οκτάμηνη σύμβαση. Επί της ουσίας «μηδέν εις το πηλίκον» όπως λένε οι εργαζόμενοι, αφού αποχώρησαν ήδη 4 συμβασιούχοι, αποχωρούν εντός του μηνός άλλοι δύο και έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να φύγουν με συνταξιοδότηση ακόμα δέκα άτομα από το προσωπικό.

Πετάχτηκαν δέκα νταλίκες σκουπίδια!


ΤΗΝ 1η ΜΑΡΤΙΟΥ, ο κ. Νεκτάριος Κορρές, χειρουργός ορθοπεδικός, ανέλαβε τη διοίκηση του ιδρύματος που ήταν ακέφαλο για τέσσερις μήνες. Τα σκουπίδια, μέσα και έξω από τα κτίρια, όπως είχαν επισημάνει τα «ΝΕΑ», ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα. Ο χώρος καθαρίστηκε- δέκα νταλίκες σκουπίδια πετάχτηκαν (!)- τα σάπια ντουλάπια στους θαλάμους αλλάχτηκαν, οι τοίχοι βάφτηκαν.

Επισκευάστηκε και βάφτηκε η πύλη, ενώ στην παραλία δημιουργήθηκαν ξύλινα σπιτάκια. Ωστόσο, σημαντικά πράγματα που αφορούν τη φροντίδα και την αποκατάσταση των παιδιών δεν έχουν γίνει ακόμη: «Πράγματι δεν πέρασε από την πύλη εργαζόμενος εδώ και τρία χρόνια. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη και από γιατρούς. Με βάση τον παρόντα οργανισμό αδυνατούμε να προσλάβουμε γιατρούς και να βελτιώσουμε την κατάσταση».

Για το θέμα του θανάτου του 5χρονου παιδιού, ο κ. Κορρές απάντησε ότι «το παιδί ήταν βαρύτατα άρρωστο και ο γιατρός δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι. Βέβαια, ευχής έργον θα ήταν να υπήρχε εκείνη την ώρα γιατρός…».