Πολύ περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουν οι Έλληνες σήμερα σε σχέση με την ποσότητα που κατανάλωναν σχεδόν 50 χρόνια πριν.


Μόνον η κατανάλωση γλυκών έχει τριπλασιαστεί από το 1960 έως σήμερα. Αν προσθέσει κανείς και όλα τα έτοιμα και τυποποιημένα τρόφιμα, που ήταν άγνωστα στη δεκαετία του 1960, η ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνεται στη χώρα μας εκτινάσσεται στα ύψη, αυξάνοντας κατακόρυφα και τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων ασθενειών.

Επεξεργασμένες τροφές. «Πριν από 50 χρόνια, τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν περιλαμβάνονταν καν στο καθημερινό διαιτολόγιο των Ελλήνων. Σήμερα η διατροφή- ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα- βασίζεται κυρίως σε έτοιμες επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε ζάχαρη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνης Καφάτος, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μελέτη που είχε πραγματοποιήσει ο κ. Καφάτος έδειχνε ότι το 1960 η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης, γλυκών, σοκολάτας και άλλων παρόμοιων τροφίμων δεν ξεπερνούσε τα 40 γραμμάρια κατ΄ άτομο. Σήμερα, οι έφηβοι καταναλώνουν έως και 127 γραμμάρια τέτοιων τροφών- ποσότητα ενδεικτική και για τη διατροφή των ενηλίκων. Απλοί υδατάνθρακες. Η γενιά του 1960 έτρωγε 294 γραμμάρια τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες σε καθημερινή βάση: αυτή η κατηγορία τροφών καταλαμβάνει το 48% του ημερήσιου μενού των σημερινών νέων, φτάνοντας και τα 327 γραμμάρια. Η διαφορά μπορεί να μην είναι ποσοτικά μεγάλη, αλλά ποιοτικά είναι τεράστια: όπως εξηγεί ο καθηγητής κ. Καφάτος, «οι υδατάνθρακες που κατανάλωναν οι άνθρωποι πριν από 50 χρόνια ήταν οι λεγόμενοι σύνθετοι, δηλαδή τροφές πλούσιες σε άμυλο, όπως οι πατάτες. Αντίθετα, η διατροφή στις μέρες μας είναι γεμάτη από απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι προέρχονται από τροφές με πολλές θερμίδες και λίγα θρεπτικά συστατικά, όπως οι έτοιμες σάλτσες και άλλες επεξεργασμένες τροφές». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια κάθε άνθρωπος καταναλώνει μισό κιλό ψωμί και δημητριακά καθημερινά! Αν υπολογίσει κανείς ότι τόσο το ψωμί όσο και τα δημητριακά περιέχουν πλέον μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, είναι φανερό ότι ο κίνδυνος για παχυσαρκία και διαβήτη «χτυπάει κόκκινο»!

Πρόσφατη βρετανική μελέτη, μάλιστα, αποκάλυψε ότι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια στα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα: χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν γνωστά κορν φλέικς, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των «λάιτ» και κυκλοφορούν ευρέως και στη χώρα μας. Το 1978 το συγκεκριμένο προϊόν περιείχε 9,6 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια κορν φλέικς, ενώ σήμερα η ίδια συσκευασία περιέχει 17 γραμμάρια!

Ο κίνδυνος διαβήτη. «Η υπερβολική κατανάλωση απλών υδατανθράκων και ζάχαρης αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, το λεγόμενο γλυκαιμικό φορτίο. Και όσο αυξάνεται αυτό τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη», αναφέρει ο καθηγητής.

Μπισκότα, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά


Η υπερβολική «αδυναμία» των Ελλήνων στη ζάχαρη εξηγεί την κατανάλωση σχεδόν έξι κιλών μπισκότων, που αποτελούν την κατά κεφαλήν κατανάλωση σε ετήσια βάση. Σε αυτά προστίθενται δυόμισι κιλά σοκολάτας κι ενάμισι κιλό γλυκών, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανιών Σοκολάτας, Μπισκότων και Ζαχαροπλαστικής. Επιπλέον, κάθε χρόνο, καταναλώνονται στη χώρα μας 41.000 τόνοι παγωτού!

Πρόσφατη μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι τέτοιου είδους… γλυκές διατροφικές προτιμήσεις παρατηρούνται κυρίως σε άνδρες ηλικίας κάτω των 35 ετών, που κάνουν καθιστική ζωή και ζουν στην πλειονότητά τους στην Αττική.

Υπέρβαρα και υπερτασικά παιδιά


Ύστερα από όλα αυτά, θα χαρακτήριζε κανείς αναμενόμενα τα συμπεράσματα πρόσφατων μελετών, σύμφωνα με τα οποία τα Ελληνόπουλα έχουν πάρει τρία επιπλέον κιλά σωματικού βάρους, σε σχέση με την προηγούμενη 12ετία:

Πριν από δώδεκα χρόνια το μέσο βάρος ενός αγοριού 10 ετών ήταν 34,9 κιλά. Σήμερα τα αγόρια αυτής της ηλικίας ζυγίζουν κατά μέσο όρο 38 κιλά και τα κορίτσια είναι κατά τρία κιλά πιο παχιά (37,6 αντί 34,6 κιλά που ήταν πριν από δέκα χρόνια).

Συνεπώς, η αρτηριακή τους πίεση είναι μέχρι και 3,3 μονάδες υψηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία!

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο που 4 στους 10 Έλληνες και 3 στις 10 Ελληνίδες είναι υπέρβαροι.

Η ανθυγιεινή διατροφή συνδέεται άμεσα με την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα, την υπέρταση και την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη. Και οι τρεις αυτές παθήσεις αυξάνουν ώς και 277% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος.