Το θεωρούν ζήτημα αρχής. Όπως λένε, «αλίμονο αν προσπαθούσαμε να πείσουμε τον κόσμο να δραστηριοποιηθεί για το περιβάλλον, χωρίς εμείς οι ίδιοι να κάνουμε τίποτα γι΄ αυτό»! «ΤΑ ΝΕΑ» μπήκαν στο σπίτι τεσσάρων ανθρώπων του… περιβάλλοντος για να διαπιστώσουν πόσο οικολογικά είναι.


Ένα πράγμα δεν έχει καταφέρει να μετατρέψει σε οικολογικό ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace: το λαμπάκι του ψυγείου! Κι αυτό γιατί σε τόσο μικρό μέγεθος δεν κυκλοφορούν λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Όλα τα άλλα φώτα του σπιτιού, τα έχει αλλάξει!

Αλλά δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό, παρά το γεγονός ότι ζει με την οικογένειά του σε ένα σπίτι που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970, «όπου οι παρεμβάσεις δεν ήταν εύκολη υπόθεση». Μόλις μπήκαν στο σπίτι ξήλωσαν τα κλιματιστικά και τοποθέτησαν ανεμιστήρες οροφής. «Κάνουν την ίδια δουλειά με το κλιματιστικό, χωρίς να καίνε πολύ ρεύμα. Το καλοκαίρι κλείνουμε τα παράθυρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανοίγουμε το βράδυ κι έτσι το σπίτι δροσίζεται μια χαρά». Όλο το σπίτι βάφτηκε με οικολογικά χρώματα- στο παιδικό δωμάτιο μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν 100% φυτικές βαφές-, όλα τα έπιπλα είναι από μασίφ ξύλο και όλες οι λευκές συσκευές ανήκουν στην ενεργειακή κατηγορία Α που παρουσιάζει τη μικρότερη κατανάλωση- η εξοικονόμηση είναι τεράστια, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο το ψυγείο ευθύνεται για το 14% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα σπίτι. Και βέβαια όλες οι συσκευές έχουν κεντρικό διακόπτη και δεν μένουν ούτε λεπτό σε κατάσταση αναμονής. Το τζάκι έγινε ενεργειακό, «αποδίδοντας έως και 80%», η ταράτσα «ντύθηκε» με μόνωση όπου τοποθετήθηκε και ηλιακός θερμοσίφωνας. «Δυστυχώς, η πολυκατοικία έχει κεντρική θέρμανση που δεν μου επιτρέπει να παρέμβω στο θέμα της θέρμανσης. Φρόντισα τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσω τις απώλειες», λέει ο κ. Χαραλαμπίδης. Διπλά τζάμια υπήρχαν, αλλά το δωμάτιο του παιδιού ήταν εκτεθειμένο στον αέρα και τον ήλιο. «Με τη βοήθεια ενός αρχιτέκτονα κτίσαμε έναν τοίχο εσωτερικά- μικραίνοντας τον χώρο κατά 10 εκατοστά περιμετρικά- ο οποίος λειτουργεί ως μονωτικό κέλυφος».

Η οικογένεια Χαραλαμπίδη κομποστοποιεί τα οικιακά απορρίμματα σε ειδικούς κουβάδες. Το κομπόστ γίνεται λίπασμα για τα φυτά του μπαλκονιού. Επιπλέον, υπάρχουν ειδικοί κάδοι για τα υλικά που ανακυκλώνονται, ενώ όλα τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται στο σπίτι είναι οικολογικά ή βιοδιασπώμενα. Ο Νίκος Χαραλαμπίδης μετακινείται συχνά με ποδήλατο ενώ η σύζυγός του με τα πόδια και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ζεστό τον χειμώνα- δροσερό το καλοκαίρι


Με την πρώτη ματιά το σπίτι του Μάνθου Σανταμούρη, αναπληρωτή καθηγητή και επικεφαλής της Ομάδας Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μοιάζει με όλα τα άλλα. Μόνο που η κατασκευή του έγινε εξ αρχής με οικολογικό τρόπο. «Το σπίτι σχεδιάστηκε έτσι ώστε να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες, να είναι ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Έτσι, ενώ η κατανάλωση ρεύματος σε ένα μέσο σπίτι είναι 140 κιλοβατώρες τον χρόνο, εμείς δεν υπερβαίνουμε τις 25. Ο κλιματισμός είναι άχρηστος ενώ για το καλοριφέρ η κατανάλωση πετρελαίου δεν ξεπερνά τα 700 λίτρα τον χρόνοκρατάμε τον θερμοστάτη σε σταθερή θερμοκρασία καθ΄ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ακόμη κι όταν λείπουμε», λέει ο κ. Σανταμούρης.

Αν και έχει δύο αυτοκίνητα, για τις μετακινήσεις του στην πόλη χρησιμοποιεί πάντα το μετρό. Βγαίνοντας παίρνει μαζί του και όλα τα χαρτιά για να τα αποθέσει στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης. «Συνεχίζω να το κάνω, αν και έχω δει τα συνεργεία του δήμου να αδειάζουν τον κάδο ανακύκλωσης στο φορτηγό με όλα τα άλλα απορρίμματα».

Ο διευθυντής του WWF δεν πετάει τίποτα


Το ποδήλατο είναι το μεταφορικό μέσο πρώτης επιλογής για τον Δημήτρη Καραβέλλα, διευθυντή του WWF Ελλάς, ο οποίος έχει ξεχάσει τι θα πει αυτοκίνητο μέσα στην πόλη. Στο σπίτι του όλες οι συσκευές λειτουργούν με κεντρικό διακόπτη: η κατάσταση αναμονής ευθύνεται για το 10% της ενέργειας που καταναλώνει ένα νοικοκυριό. Μόνο η τηλεόραση καταβροχθίζει 64 κιλοβατώρες τον χρόνο και εκπέμπει άλλα τόσα κιλά διοξειδίου του άνθρακα όσο βρίσκεται στην αναμονή!

Όπως λέει ο κ. Καραβέλλας, «η πολυκατοικία έχει κεντρική θέρμανση, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να παρέμβουμε. Ευτυχώς σύντομα θα έχουμε φυσικό αέριο. Πάντως έχουμε βάλει διπλά τζάμια και σε λίγο θα έχουμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Επιπλέον, όλες οι λάμπες του σπιτιού είναι οικολογικές». Ο διευθυντής του WWF δεν πετάει τίποτα. Μαζεύει όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα μεταφέρει στους ειδικούς κάδους, ενώ τα υπόλοιπα οικιακά απορρίμματα τα κομποστοποιεί. Επιπλέον, φροντίζει τα περισσότερα τρόφιμα που αγοράζει να είναι βιολογικά.

Ηλιακοί συλλέκτες καλύπτουν τη σκεπή


Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι το σπίτι του ακαδημαϊκού, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας κ. Χρήστου Ζερεφού, είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Ακόμα και από μακριά βλέπει κανείς ότι όλη η οροφή είναι καλυμμένη με ηλιακούς συλλέκτες. «Είναι ένα παθητικό σύστημα συλλεκτών- που μοιάζουν με τους συλλέκτες ενός ηλιακού θερμοσίφωνα αλλά καλύπτουν 60 τετραγωνικά μέτρα στην οροφή – το οποίο καταλήγει σε δύο μεγάλες δεξαμενές νερού που το διοχετεύουν στο δίκτυο του καλοριφέρ. Έτσι το σπίτι θερμαίνεται από τον ήλιο προσφέροντας θαλπωρή- σε αντίθεση με το καλοριφέρ με το οποίο παρατηρούμε απότομες εναλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία- και η εξοικονόμηση στο πετρέλαιο φτάνει το 30%. Επιπλέον το μονωτικό αυτοκόλλητο που βάλαμε σε όλα τα παράθυρα έχει ελαχιστοποιήσει τις απώλειες. Παράλληλα έχουμε ηλιακό θερμοσίφωνα για το ζεστό νερό», αναφέρει ο καθηγητής.