Σε περίοδο δοκιμασίας φαίνεται να εισέρχονται οι σχέσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τον Κώστα Σημίτη, μετά την τελευταία ομιλία του τέως πρωθυπουργού στην οποία ουσιαστικά ταύτιζε ιδεολογικοπολιτικά ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.

Αν και δεν έχουν εκδηλωθεί συγκεκριμένες κινήσεις από καμία πλευρά, εν τούτοις το κλίμα που προκύπτει από το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί την αίσθηση ότι ο κ. Παπανδρέου «είναι απογοητευμένος» από όσα ο κ. Σημίτης ανέφερε στην ομιλία του.


Το κλίμα δυσφορίας φαίνεται να έχει ενταθεί μετά τη διατύπωση εκτιμήσεων από πλευράς των συνεργατών του κ. Παπανδρέου ότι ο κ. Σημίτης «διεκδικεί ενεργό ρόλο» και μάλιστα με έναν τρόπο που ενδέχεται να δημιουργήσει σύντομα πολλούς πονοκεφάλους στη Χαριλάου Τρικούπη. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου δεν κρύβουν σε συνομιλίες που έχουν το τελευταίο διάστημα ότι « η στάση του κ. Σημίτη τους έχει προβληματίσει έντονα» και οι αναφορές αυτές προφανώς απηχούν και τις σκέψεις του κ. Παπανδρέου, ο οποίος διαπιστώνει ότι ο άνθρωπος που του παρέδωσε ουσιαστικά το δαχτυλίδι της διαδοχής τώρα παίρνει σαφείς αποστάσεις από αυτόν.

Σύγχυση.

Οι αναφορές του κ. Σημίτη περί της σύγχυσης που δημιουργεί στους πολίτες η ταύτιση των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, ερμηνεύτηκαν από τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ως ευθεία βολή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ως γνωστόν έχει από καιρό επιχειρήσει να ορθώσει διαχωριστικές γραμμές από τη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Κατά τους αναλυτές, που σημειώνουν ότι ο κ. Σημίτης «δεν είπε τίποτε περισσότερο απ΄ όσα λέει ο περισσότερος κόσμος», οι αναφορές του τέως πρωθυπουργού «σηματοδοτούν μια καινούργια πορεία στις σχέσεις ΣημίτηΠαπανδρέου, και πιθανώς είναι προάγγελος εξελίξεων για το μέλλον». Στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, αναφέρει ότι η προσπάθεια του κ. Σημίτη να κρατήσει αποστάσεις από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τωρινή. Έχει προηγούμενο. Και επισημαίνει χαρακτηριστικά την απόλυτη σιωπή που τήρησε ο κ. Σημίτης στη διάρκεια των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. «Όχι μόνο», δηλώνει, «δεν επισκέφθηκε- με εξαίρεση τον Πειραιάκανέναν δήμο ή νομό της χώρας για να στηρίξει τα ψηφοδέλτιά μας, αλλά δεν έκανε ούτε το αυτονόητο: να στηρίξει κεντρικές επιλογές, όπως για παράδειγμα υποψηφίους που είχαν διατελέσει υπουργοί των κυβερνήσεών του, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης στην Αθήνα».

Το άρθρο 16.

Ο ίδιος συνεργάτης, επαναφέροντας το γνωστό θέμα των επαφών που έχει ο κ. Σημίτης με στελέχη των κυβερνήσεών του αλλά και με άλλα πολιτικά στελέχη, υποστηρίζει ότι «όλα αυτά δεν βοηθούν στην ενότητα της παράταξης, αντίθετα λειτουργούν αποσυσπειρωτικά». Προσθέτει ακόμη τη διαφωνία του κ. Σημίτη για τους χειρισμούς στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και την πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να την ψηφίσει παρά τον διχασμό της βάσης του ΠΑΣΟΚ, και χρεώνει στον τέως πρωθυπουργό ότι «με τη στάση του έδωσε κύρος στην εσωκομματική αμφισβήτηση της επίσημης θέσης για την αναθεώρηση του άρθρου». Οι αιτιάσεις αυτές απορρίπτονται εντελώς από το περιβάλλον του κ. Σημίτη. Όπως είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα στα «ΝΕΑ» συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού, ο κ. Σημίτης «εργάζεται για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, συστήνει σε όλους να κάνουν το ίδιο και ζητάει να αφοσιωθούν στον αγώνα για να φύγει από την εξουσία η κυβέρνηση Καραμανλή ώστε να σταματήσει ο κατήφορος της χώρας».

«θέλει να βοηθήσει να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο η αντιπολίτευση που κάνει το ΠΑΣΟΚ» τονίζουν κατηγορηματικά συνεργάτες του

Προβληματισμός.

Ανεξάρτητα από το τι υποστηρίζει η κάθε πλευρά, υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά θέματα που προβληματίζουν σήμερα τη Χαριλάου Τρικούπη:

– Το πρώτο είναι αν οι παρεμβάσεις του τέως πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, έχουν να κάνουν απλώς και μόνο με την αγωνία του για το πού οδηγείται ο δημόσιος βίος της χώρας, και οι θεσμοί, ή αφορούν και το ΠΑΣΟΚ. Για πολλούς η σημερινή κινητικότητα που επιδεικνύει ο κ. Σημίτης πιθανώς- όπως λένε- δεν είναι άσχετη με τις προβλέψεις του για το αποτέλεσμα των εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν. Για άλλους η δυναμική παρέμβαση Σημίτη στο πολιτικό προσκήνιο σηματοδοτεί την πρόθεσή του να αποτελέσει σημείο αναφοράς του αντιπολιτευτικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ κατά της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να συρθεί το κόμμα σε μια άλλου επιπέδου, και αποτελεσματικότητας, αντιπολίτευση.

– Το δεύτερο αφορά το πώς θα λειτουργήσει για τον Γιώργο Παπανδρέου η επαναδραστηριοποίηση Σημίτη. Θα λειτουργήσει υποβοηθητικά ή θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα; Ο κ. Σημίτης- δηλώνουν οι συνεργάτες του- «θέλει να βοηθήσει να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο η αντιπολίτευση που κάνει το ΠΑΣΟΚ». Όμως η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου είναι πολύ επιφυλακτική. Γιατί- όπως λένε συνεργάτες του κ. Παπανδρέου- φοβάται ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι πολύ πιθανόν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να βρεθεί ουραγός των απόψεων του τέως πρωθυπουργού.

Οι εκσυγχρονιστές.

Σε κάθε περίπτωση, το όλο ζήτημα μοιάζει με έναν κόμπο που δεν έχει αρχή και τέλος. Και δεδομένου ότι στο ΠΑΣΟΚ αρκεί μια ένδειξη για να δημιουργήσει ένα τεράστιο ζήτημα, δεν είναι λίγοι εκείνοι από τους υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου που αντιμετωπίζουν με πολύ σκεπτικισμό την επανάκαμψη του κ. Σημίτη στο προσκήνιο. Τι τους φοβίζει; Ότι ο τέως πρωθυπουργός θα ανασυστήσει την πανίσχυρη ομάδα των εκσυγχρονιστών, ώστε να είναι έτοιμη αν υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο κόμμα. Και δεν αρκούνται βεβαίως στις διαβεβαιώσεις της άλλης πλευράς. Ίσως γιατί, όπως λένε, απ΄ όσα μύρια κακά επισώρευσε στο ΠΑΣΟΚ η ήττα του 2004, το πιο βαρύ είναι η καχυποψία.