Συμβολαιογραφικές πράξεις παραχώρησης μεγάλου μέρους της ακίνητης περιουσίας της Μονής Εσφιγμένου σε ιδιώτες αλλά και σε ζηλωτές μοναχούς εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας που έγινε, ύστερα από τις καταγγελίες ότι ζηλωτές μοναχοί που έχουν κηρυχθεί «σχισματικοί» εκποιούν την περιουσία και έχουν αδειάσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του μοναστηριού.


Η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε από την Αστυνομία και χθες διαβιβάστηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Βασίλη Φλωρίδη προκειμένου να προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής ερευνήθηκαν τα αρχεία του Υποθηκοφυλακείου Χαλκιδικής, όπου βρέθηκαν δεκάδες συμβολαιογραφικές πράξεις παραχώρησης ακινήτων. Οι πράξεις αυτές παραδόθηκαν στους αστυνομικούς από τους μοναχούς της νέας αδελφότητας

ΚΑΙ ΣΚΑΦΗ!

Κτηνοτροφικές μονάδες και άλλα ακίνητα – ακόμα και σκάφη- δόθηκαν σε ιδιώτες, ζηλωτές και μοναχούς εκτός Αγίου Όρους

της Μονής Εσφιγμένου (σ.σ.: ιδρύθηκε μετά τη διάλυση της παλιάς, αλλά είναι και αυτοί ζηλωτές) που συγκεντρώνουν όλα τα σχετικά στοιχεία. Ειδικότερα, προκύπτει ότι έχουν παραχωρηθεί κτηνοτροφικές μονάδες, όπως επίσης και άλλα ακίνητα- μέχρι και σκάφη- στη Χαλκιδική σε ιδιώτες, ζηλωτές μοναχούς που ζουν στο μοναστήρι της Εσφιγμένου, όπως επίσης και σε μοναχούς που βρίσκονται σε κονάκια εκτός Αγίου Όρους. Όλες οι συμβολαιογραφικές πράξεις φαίνεται ότι έχουν υπογραφεί μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία επικυρώνεται η απόφαση που είχε ληφθεί για απομάκρυνση των ζηλωτών μοναχών από το Άγιον Όρος. Πάντως, νομικοί κύκλοι ανέφεραν χθες στα «ΝΕΑ» ότι οι πράξεις αυτές είναι άκυρες διότι οποιαδήποτε μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας μοναστηριού στο Άγιον Όρος πρέπει να έχει την έγκριση της Ιεράς Κοινότητας, πράγμα που δεν συμβαίνει.

Τραπεζικοί λογαριασμοί

Σε περίπτωση που ασκηθούν ποινικές διώξεις, αναμένεται να ερευνηθούνμε τη διαδικασία της άρσης τού απορρήτου- και οι τραπεζικοί λογαριασμοί του μοναστηριού, για τους οποίους επίσης έχει καταγγελθεί ότι έχουν αδειάσει. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής οι ζηλωτές μοναχοί αρνήθηκαν να καταθέσουν και μάλιστα με υπόμνημά τους ανέφεραν ότι θα αναφερθούν στο θέμα εφόσον επισήμως τους απαγγελθούν κατηγορίες. Άλλωστε φοβούνται πως σε περίπτωση που βγουν από το Άγιον Όρος για να καταθέσουν, δεν θα τους επιτραπεί ξανά η είσοδος.

«Συκοφαντίες» λέει ο ηγούμενος


ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ χαρακτήρισε τις καταγγελίες των νεοεσφιγμενιτών ο ηγούμενος των ζηλωτών Μεθόδιος, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το μοναστήρι δεν είχε ποτέ τραπεζικούς λογαριασμούς. Αναφορικά με την εκποίηση των ακινήτων είχε πει πως δεν μπορεί να γίνει καμία εκποίηση χωρίς την άδεια της Ιεράς Κοινότητας και ότι οι ίδιοι έχουν αποκοπεί απ΄ όλα τα όργανα της μοναστικής Πολιτείας.

Συμπλοκές και απελάσεις


ΤΟ ΘΕΜΑ της Μονής Εσφιγμένου έλαβε μεγάλες διαστάσεις πριν από τις γιορτές όταν μοναχοί της νέας αδελφότητας συνεπλάκησαν με ζηλωτές στο αντιπροσωπείο του μοναστηριού στις Καρυές. Τότε είχαν τραυματιστεί έξι μοναχοί από τις δύο πλευρές και τρεις ζηλωτές που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο απελάθηκαν. Την περίοδο εκείνη εξεταζόταν από τις αστυνομικές και τις εισαγγελικές αρχές το ενδεχόμενο να γίνει επέμβαση στο αντιπροσωπείο, σχέδιο που τελικά δεν υλοποιήθηκε παρά τη μετακίνηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή.