Αύξηση εισφορών, μείωση συντάξεων και αντικίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα προβλέπει ασφαλιστικό- σοκ που θέλει να προωθήσει αμέσως μετά τις εκλογές η Ν.Δ., εφόσον επανεκλεγεί ο κ. Κ. Καραμανλής.


Η «μεταρρύθμιση Τσιτουρίδη» δεν θα προβλέπει- ωστόσο- την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης πέρα από τα 65, ούτε θα καταργήσει τα 35- 37 χρόνια για να βγει κάποιος στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας. Φιλοδοξεί, όμως, να λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας μέχρι το έτος 2050.

Τα όρια ηλικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πλέον κριθεί πως η αύξηση των ορίων ηλικίας δεν αποφέρει ουσιαστικά στη λύση του Ασφαλιστικού- ενώ αντιθέτως, η αύξηση των εισφορών και η μείωση των συντάξεων μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματικά εργαλεία, τουλάχιστον για ένα σύστημα που δεν επιτρέπει σε ιδιώτες να εισέλθουν.

Όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, είναι ευδιάκριτες οι ομοιότητες μεταξύ της «μεταρρύθμισης Τσιτουρίδη» και του λεγόμενου «Νόμου Γιαννίτση»- που αποσύρθηκε έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις, ιδίως μέσα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Οι διαφορές εστιάζονται σε δευτερεύοντα στοιχεία – και, κυρίως, στο ότι το εγχείρημα της Ν.Δ. δεν περιέχει την περιπλοκότητα και τις εναλλακτικές επιλογές που είχε το φιλόδοξο, πλην αποτυχημένο, εγχείρημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2001.

Σύμφωνα με πρόταση της Ν.Δ., το νέο Ασφαλιστικό διατηρεί τον δημόσιο κι αναδιανεμητικό χαρακτήρα του κι επαγγέλλεται ότι θα είναι «κοινωνικά δικαιότερο»: Ο σχεδιασμός είναι να αυξηθούν οι κατώτατες συντάξεις- αλλά αυτό σημαίνει μείωση του ύψους των ανώτατων συντάξεων!

Μέχρι τις εκλογές, ο κ. Τσιτουρίδης φιλοδοξεί να έχει εφαρμόσει ό,τι έχει μείνει ανεφάρμοστο από τους Νόμους Σιούφα, Παπαϊωάννου και Ρέππα, έτσι ώστε πριν από το τέλος του έτους, να υπάρχει μια σαφής εικόνα και να μπορούν να γίνουν προσαρμογές στις αναλογιστικές μελέτες.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Σημίτη, το αναλογιστικό μέρος δεν θα ανατεθεί σε κάποιον ξένο ιδιωτικό οίκο, αλλά στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, το οποίο ήδη συνεργάζεται με το ελληνικό υπουργείο Εργασίας, ώστε να υπάρχει πιστοποίηση αποδεκτή απ΄ όλους της εγκυρότητας των στοιχείων. Εμπλοκή θα έχει και η «Επιτροπή σοφών»- Γ. Μαρίνος, Ν. Αναλυτής.

Τέσσερα Ταμεία. Ωστόσο, ήδη έχει ληφθεί η απόφαση για δημιουργία τεσσάρων μόνο Ταμείων- των ελευθέρων επαγγελματιών, των μισθωτών, των δημοσίων υπαλλήλων και των αγροτών. Μάλιστα, η αρχική εισήγηση ήταν για τρία- άποψη με την οποία φέρεται να συμφωνεί και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου- αλλά κρίθηκε πως για λόγους παράδοσης, πρέπει να διατηρηθεί ο ΟΓΑ.

Πλήρης στήριξη από Καραμανλή- Αλογοσκούφη


Η Ν.Δ. σχεδιάζει να έχει ψηφίσει νέο ασφαλιστικό νόμο έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2008. Παρά το αρνητικό προηγούμενο του 2001 με το σχέδιο Γιαννίτση, που ανάγκασε τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να κάνει τότε στροφή 180 μοιρών και να αλλάξει τον υπουργό του, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει.

Ο Κώστας Καραμανλής, πιστεύουν στο Μαξίμου, ελέγχει πλήρως το κόμμα της Ν.Δ. – και ακόμη κι αν υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις συνδικαλιστών, δεν πρόκειται να σημειωθεί εξέγερση της βάσης και των κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Αντιθέτως, πριν από έξι χρόνια όλο το ΠΑΣΟΚ ήταν αντίθετο στον νόμο Γιαννίτση.

Ένα άλλο στοιχείο που διαφοροποιεί τα δύο εγχειρήματα σε πολιτικούς όρους, είναι η σχέση Καραμανλή- Τσιτουρίδη- Αλογοσκούφη, η οποία χαρακτηρίζεται απόλυτη εμπιστοσύνη και αλληλοστήριξη, κάτι που δεν ίσχυσε στην περίπτωση του τριγώνου Σημίτη- Γιαννίτση- Παπαντωνίου.

Τέλος, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως προωθώντας το Ασφαλιστικό αμέσως ύστερα από ενδεχόμενες νικηφόρες εκλογές, δεν κινδυνεύουν ούτε από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που σε περίπτωση εκλογικής ήττας θα περνά περίοδο εσωστρέφειας.

Αντικίνητρα για συνταξιοδότηση πριν από τα 65


Τα οικονομικά δεδομένα που καλείται να διαχειρισθεί το νέο Ασφαλιστικό είναι ακόμη χειρότερα από αυτά του 2001. Αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα δίνει για την ασφάλιση το 5% του ΑΕΠ της. Με τους υπάρχοντες ρυθμούς και χωρίς καμιά παρέμβαση, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει το 2050 στο 15%.

Στόχος του κ. Τσιτουρίδη είναι να υπάρξει μια μακρά μεταβατική περίοδος 15 ετών, στη διάρκεια της οποίας, βέβαια, το σημερινό 5% του ΑΕΠ θα ανέβει προσωρινά. Στην κυβέρνηση διευκρινίζουν ότι «το πόσο» θα αυξηθεί, είναι ένα ερώτημα και θα εξαρτηθεί από τα περιθώρια που θα έχει η ελληνική Οικονομία. Σε καμιά περίπτωση, πάντως, επιμένουν, δεν θα επιτραπεί η υπέρβαση του 10%. Η μεταβατική αυτή 15ετία σημαίνει στην πράξη ότι από τις ρυθμίσεις δεν θα επηρεασθούν όσοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν από το 2015, ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει κλιμάκωση.

Το όριο των 65 ετών θα διατηρηθεί- αλλά πλέον θα ισχύει και για τις γυναίκες- όπως θα διατηρηθούν και τα 35 με 37 έτη για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας. Όμως, σήμερα ο μέσος όρος εξόδου από την εργασία είναι τα 59 έτη, έναντι 61 που ήταν όταν ο κ. Γιαννίτσης έκανε τις προτάσεις του. Στόχος, λοιπόν, της κυβέρνησης είναι η πραγματική έξοδος να προσεγγίσει τα 65 έτη- κι αυτό θα επιτευχθεί μέσω των «πολιτικών ενεργού γήρανσης», όπως είναι η ευρωπαϊκή ορολογία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως όποιος θέλει να συνταξιοδοτηθεί προ των 65 θα αντιμετωπίζει αρνητικές συνθήκες, δηλαδή, πολύ χαμηλή σύνταξη, ενώ με κάθε έτος που παραμένει η σύνταξή του θα αυξάνεται.