Νοτιάς, υγρασία και συννεφιά αυξάνουν έως και κατά 10% τον κίνδυνο θανάτου στην πρωτεύουσα! Αυτός ο καιρικός… συνδυασμός ευνοεί τον σχηματισμό του νέφους, ενώ μπορεί να φέρει σωματίδια σκόνης από τη Σαχάρα, αυξάνοντας τα αναπνευστικά προβλήματα αλλά- όπως αποδεικνύεται- και τον κίνδυνο θανάτου.
Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο νότιος άνεμος- ιδίως ο νοτιοδυτικός- σε συνδυασμό με την υγρασία και τη χαμηλή νέφωση μπορεί να αυξήσει 9%-10% τον κίνδυνο θνησιμότητας στην Αθήνα. Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 χρόνων, αλλά και όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αυτό αποκαλύπτει μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Εργαστήριο Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Τμήμα Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, από το 1987 κάθε ημέρα του χειμώνα σημειώνονται στην Αθήνα περισσότεροι από 39 θάνατοι οι οποίοι συσχετίζονται

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ

Ότι τις ημέρες με αυξημένη υγρασία, νοτιοδυτικούς ανέμους και συννεφιά, οι θάνατοι μπορεί να ξεπεράσουν και τους 41

με τον καιρό και τη ρύπανση (δηλαδή δεν οφείλονται σε ατυχήματα ή χρόνιες ασθένειες). Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, τις ημέρες που η υγρασία είναι σε υψηλά επίπεδα, φυσάει νοτιοδυτικός άνεμος- ανεξάρτητα μάλιστα από την έντασή του- και σημειώνεται χαμηλή νέφωση, ο αριθμός των θανάτων μπορεί να ξεπεράσει και τους 41.

«Συνολικά, υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 10%, σε σύγκριση με άλλες καιρικές συνθήκες. Γιατί με τον νοτιά, την υγρασία και τα σύννεφα ευνοείται η ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ γίνεται πιο εύκολη η μεταφορά σκόνης από την Αφρική προς την Αθήνα», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο κ. Παύλος Κασσωμένος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που υπογράφει τη μελέτη μαζί με την κ. Κλέα Κατσουγιάννη και τον κ. Αλέξανδρο Γρυπάρη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Χάρβαρντ, αντίστοιχα.

Οι ίδιες καιρικές συνθήκες έχουν παρόμοιες επιπτώσεις και το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Ιnternational Journal of Βiometeorology», κατά τους καλοκαιρινούς μήνες- όταν η μέση θερμοκρασία στην Αθήνα δεν πέφτει κάτω από τους 26 Κελσίου, ενώ συχνά σημειώνονται και καύσωνες οι οποίοι μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες- ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται έως και κατά 7% όταν φυσάει νοτιάς και συνδυάζεται με ζέστη και υγρασία. Ο μέσος αριθμός των… καλοκαιρινών θανάτων κάθε μέρα στο Λεκανοπέδιο φτάνει τους 34 και ξεπερνά τους 35 υπό τις προαναφερόμενες συνθήκες. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη επίδραση στην υγεία παρατηρείται στους 23 Κελσίου. Πάνω από αυτή τη θερμοκρασία, μπορεί κανείς να μιλά για επιπτώσεις της ζέστης στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι βοριάδες

Πάντως, όπως προσθέτει ο κ. Κασσωμένος, στην ίδια μελέτη παρατηρήθηκε πως και οι ισχυροί χειμωνιάτικοι βοριάδες ευνοούν τον κίνδυνο θνησιμότητας, ειδικά όταν συνοδεύονται από βροχές και γενική κακοκαιρία. Οι βόρειοι άνεμοι, ωστόσο, δεν επιδρούν στον ίδιο βαθμό με τους νοτιάδες.

Και ο Ιπποκράτης ξόρκιζε τον νοτιά


ΗΔΗ από τα χρόνια του Ιπποκράτη ήταν γνωστές οι αρνητικές επιδράσεις του νοτιά στην υγεία! Ο «πατέρας» της Ιατρικής στα κείμενά του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον νοτιά, όπως διαπιστώνει υπό δημοσίευση μελέτη Ελλήνων επιστημόνων.

«Στο σημαντικότερο κείμενο που έχει τον τίτλο “Περί Ανέμων, Τόπων και Υδάτων”, ο Ιπποκράτης τεκμηριώνει τη σχέση που έχουν οι καιρικές συνθήκες με την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού. Στο ίδιο κείμενο, αναφέρεται ειδικά στους νότιους ανέμους και στο πώς αυτοί αυξάνουν τη νοσηρότητα και συνδέονται με μία σειρά προβλημάτων υγείας», εξηγεί ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γιάννης Τούντας.