Με κόντρες ανοίγει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος το οποίο αποτελεί και τη βάση για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας.


Την κατηγορηματική αντίθεσή του για την αναθεώρηση εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε ότι δι΄ αυτής της οδού ανοίγει ο δρόμος για την οικοπεδοποίηση των δασών, ενώ την ίδια άποψη διατυπώνουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας και όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Στην αντίπερα όχθη, δηλαδή σαφώς «υπέρ» της αναθεώρησης ετάχθη ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σουφλιάς με το επιχείρημα ότι πολλές πρώην δασικές

ΛΕΝΕ «ΟΧΙ»

Γιώργος: Ανοίγει ο δρόμος για την οικοπεδοποίηση των δασών. Καταψηφίζουν αξιωματική αντιπολίτευση και Αριστερά

εκτάσεις έχουν ήδη νομιμοποιηθεί στην πράξη.

«Προεκλογική δέσμευση»

Ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε χθες ότι η αναθεώρηση περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και αποτελεί σαφή προεκλογική δέσμευση. «Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα. Όχι να ζούμε σε μία εικονική πραγματικότητα», είπε ο υπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι για τη σύνταξη δασολογίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αεροφωτογραφίσεις του 1975. Ο κ. Σουφλιάς επανέλαβε ότι μετά τον πόλεμο δόθηκαν κυρίως σε αγρότες πολλές εκτάσεις οι οποίες ήταν δασικές, οι οποίες στη συνέχεια νομιμοποιήθηκαν είτε με άδειες της Αγροτικής Τράπεζας, είτε με συμβόλαια, είτε με προίκα, είτε με αγορές και πωλήσεις. «Το να λες τώρα ότι θα γίνει δάσος ένα μέρος το οποίο είναι χωράφι από το 1952, 1953 και το οποίο υπέστη ένα σωρό μεταβιβάσεις, είναι ανέφικτο», τόνισε.

«Ευαισθητοποιημένοι»

Κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος που προστατεύει τον δασικό πλούτο της χώρας τάσσεται το ΠΑΣΟΚ. Με χθεσινή απόφαση του Κοινοβουλευτικού του Συμβουλίου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 24 και ξεκαθαρίζει ουσιαστικά το τοπίο αναφορικά με την εδώ και μήνες υφέρπουσα φημολογία ότι το άρθρο 16 δεν θα ήταν το μοναδικό στο οποίο ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. θα ταυτίζονταν. Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ευαισθητοποιημένο απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας και είναι το μόνο κόμμα το οποίο έχει συγκεκριμένη πολιτική για το περιβάλλον στη χώρα.

Πολιτικά, πρέπει να επισημανθεί ότι η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνηγορήσει υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 24 εκτιμάται ως «στροφή προς τα αριστερά», καθώς το κόμμα κάνει συγκεκριμένη προσπάθεια να αποφύγει τον σφιχτό εναγκαλισμό της Νέας Δημοκρατίας, που είχε συμβεί με τη στάση του για το άρθρο 16. Το άρθρο 24 θα καταψηφίσουν επίσης στη Βουλή το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός.

Αντίθετοι οι δικαστές του ΣτΕ


ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, διατυπώνουν και οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με ανακοίνωσή του, το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, χαρακτηρίζοντας «σοβαρή θεσμική οπισθοδρόμηση» την υιοθέτηση της πρότασης αναθεώρησης του άρθρου 24. Ειδικότερα οι δικαστές του ΣτΕ επισημαίνουν:

«Το άρθρο 24 του Συντάγματος, όπως διατυπώθηκε το 1975 και αναθεωρήθηκε το 2001, ανταποκρίνεται με πληρότητα στην ανάγκη ορθής και βιώσιμης ανάπτυξης που δεν εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, υπηρετεί την ποιότητα της διαβίωσης των πολιτών και προνοεί για τις μελλοντικές γενεές.

Η προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με το άρθρο 24, δεν είναι απόλυτη: επιτρέπεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Σε καταφανή, όμως, αντίθεση με τις προβλέψεις του Συντάγματος, η Ελλάδα, ως γεωγραφική οντότητα και βάση για τη ζωή όλων μας, νεκρώνεται με την τσιμεντοποίηση και την κακοποίηση.

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η οικονομική υπανάπτυξη έχουν κοινές αιτίες: τη μη εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος για την οργάνωση των δραστηριοτήτων στον χώρο, την κακή νομοθεσία και την ανεπαρκή διοίκηση. Αυτοί είναι οι λόγοι, στους οποίους οφείλονται κατά κύριο λόγο οι ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ.

Η δυσχέρεια ορθολογικής διαχείρισης του περιβάλλοντος δεν δικαιολογεί οποιαδήποτε αποδυνάμωση της συνταγματικής προστασίας του. Η υιοθέτηση της πρότασης αναθεώρησης του άρθρου 24 θα συνιστούσε σοβαρή θεσμική οπισθοδρόμηση».