Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να αποδειχθεί ένα ισχυρότατο όπλο κατά του καρκίνου. Βρετανοί επιστήμονες είναι έτοιμοι να σκοτώσουν καρκινικούς όγκους μολύνοντάς τους με ιούς κοινού κρυολογήματος.


Σίγουρα θα σημάνει μια νέα ιατρική επανάσταση, αν το εγχείρημα των Βρετανών επιστημόνων στεφθεί από επιτυχία. Η ιοθεραπεία θα αποτελέσει τον τρίτο ακρογωνιαίο λίθο στο οπλοστάσιο κατά του καρκίνου, πλάι στην ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία – και μάλιστα χωρίς πολλές από τις παρενέργειες των υπόλοιπων θεραπειών.

Ένας από τους πιο διάσημους γενετιστές της Βρετανίας, ο Λίοναρντ Σέιμουρ, καθηγητής της γονιδιακής θεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα είναι επικεφαλής των σχετικών δοκιμασιών που θα γίνουν φέτος. Έχει κάνει εργασίες με ιούς οι οποίοι σκοτώνουν απευθείας τους καρκίνους, χωρίς ωστόσο να βλάπτουν τους υγιείς ιστούς. «Πρακτικά, έχουμε κάτι που μπορεί να γίνει πολύ πιο αποτελεσματικό από τη χημειοθεραπεία», λέει ο καθηγητής στην εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Ο μηχανισμός

Τα αντικαρκινικά κύτταρα εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα καρκινικά κύτταρα εξουδετερώνουν το τοπικό ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. «Αν ένας καρκίνος δεν το κάνει αυτό, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα τον εκμηδενίζει», εξηγεί ο καθηγητής Σέιμουρ. «Αν όμως βάλουμε έναν ιό μέσα στον καρκίνο, βρίσκει εκεί ένα ιδανικό περιβάλλον, επειδή δεν υπάρχει εκεί ανοσοποιητικό σύστημα για να σταματήσει την αναπαραγωγή του. Μπορούμε να πούμε ότι αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα του καρκίνου».

Αρκεί μια μικρή ποσότητα ιών για να εξαφανίσει τον καρκίνο. Αναπαράγονται σε εκατομμύρια μέσα σε κάθε κύτταρο, ώσπου το κύτταρο «σκάει». Ύστερα μολύνουν και τα γειτονικά καρκινικά κύτταρα, στα οποία επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία. Τα πειράματα

Προκαταρκτικές έρευνες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι οι ιοί δρουν αποτελεσματικά σε όγκους που είναι ανθεκτικοί στα συνήθη αντικαρκινικά φάρμακα. Αμερικανοί επιστήμονες έχουν εγχύσει ιούς απευθείας σε όγκους, αλλά αυτή η τεχνική δεν φέρνει αποτέλεσμα αν ο καρκίνος δεν είναι προσιτός ή είναι διάχυτος στο σώμα. Ο νεωτερισμός του καθηγητή Σέιμουρ είναι ότι «κρύβει» τον ιό από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, επιτρέποντας έτσι στους ιούς να κάνουν ό,τι κάνουν και τα φάρμακα της χημειοθεραπείας: να εξαπλωθούν στο αίμα και να φτάσουν όπου κι αν βρίσκονται οι όγκοι. Το μεγάλο εμπόδιο ήταν πάντα να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να καταλήξουν οι ιοί στους όγκους μέσω της αιματικής κυκλοφορίας χωρίς στον δρόμο τους να καταστραφούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. «Αυτό που κάναμε είναι ότι τροποποιήσαμε χημικά τον ιό τυλίγοντάς τον σε ένα πολυμερές περίβλημα», εξηγεί ο Σέιμουρ. «Είναι δηλαδή ένας καμουφλαρισμένος ιός». Όταν αυτός ο καμουφλαρισμένος ιός μολύνει τον όγκο, αρχίζει και πολλαπλασιάζεται, αλλά τα αντίγραφά του δεν έχουν τη χημική τροποποίηση που είχε ο πρωτότυπος ιός.

Αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τους δευτερογενείς καρκίνους, τις μεταστάσεις, από τις οποίες πεθαίνει στον δυτικό κόσμο το 75% των καρκινοπαθών.

«Ξέρω πώς θα ζήσουμε χίλια χρόνια»


«ΕΧΩ ΤΗ συνταγή για να ζήσουμε χίλια χρόνια!». Το λέει ο καθηγητής του Κέμπριτζ Όμπρεϊ ντε Γκρέι. Και υποστηρίζει ότι τα πειράματά του τον έχουν δικαιώσει.

Επτά θεραπείες για να ζήσουμε χίλια χρόνια. Αυτός είναι ο μαγικός τύπος του Όμπρεϊ ντε Γκρέι, ενός από τους πιο διάσημους αλλά και πιο αμφιλεγόμενους καθηγητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Και πώς θα μπορούσε να μην ήταν αμφιλεγόμενος με το καουμπόικο στυλ του και τις προκλητικές ιδέες του; Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι «παίζει τον Θεό». Ο ίδιος απαντάει: «Να ζούμε μέχρι και 10 αιώνες δεν το βρίσκω καθόλου ανήθικο.

Το μόνο πρόβλημα είναι η γήρανση».

Στα σαράντα τρία του χρόνια είναι ήδη μια παγκόσμια διασημότητα και πολλοί γιατροί και γεροντολόγοι έχουν εντυπωσιαστεί από τις έρευνές του. Για τον ίδιο, όπως συμβαίνει με όλους τους «μάγους» που παίζουν με τα όρια της ηλικίας του ανθρώπου, ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο χρόνος. «Θα χρειαστώ 10 χρόνια και κατόπιν τουλάχιστον άλλα 15-20, αν όλα πάνε καλά», λέει ο ντε Γκρέι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα». Αντικειμενικός του στόχος είναι να θέσει σε εφαρμογή τις επτά θεραπείες εναντίον των «επτά δαιμόνων» που μας κάνουν να πεθαίνουμε σε ηλικία 80-90 ετών πάνω- κάτω. Τους έχει γραμμένους και τους επτά στη μαύρη λίστα του: ο εκφυλισμός των κυττάρων, ο πολλαπλασιασμός των ανεπιθύμητων κυττάρων, οι μεταλλάξεις των χρωμοσω- μάτων, οι μεταλλάξεις των μιτοχονδρίων, η συσσώρευση άχρηστων ουσιών στα κύτταρα, η συσσώρευση άλλων άχρηστων ουσιών στο εσωτερικό τους και ο εκφυλισμός των πρωτεϊνών. Γιατί όμως οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι δεν έχει ακόμη τίποτα χειροπιαστό; «Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε πιο κοντά στη λύση από ό,τι νομίζουν», διαβεβαιώνει ο Βρετανός γεροντολόγος. «Συγκεκριμένα, βρισκόμαστε στο στάδιο των κλινικών δοκιμασιών σε ποντίκια.

Μου φαίνεται λογικό ότι σε 10 χρόνια θα έχουμε φτάσει στις λύσεις των επτά προβλημάτων».

Θα χορηγηθούν τοπικά σε ηπατικούς όγκους


ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ κλινικές δοκιμασίες που θα αρχίσουν φέτος, θα δοκιμαστούν δύο ιοί: ο αδενοϊός, ο οποίος συνήθως προκαλεί μια ασθένεια που μοιάζει με κρυολόγημα, και η δαμαλίτιδα, η οποία προκαλεί εξανθηματική νόσο στις αγελάδες και χρησιμοποιείται στην παρασκευή εμβολίου κατά της ευλογιάς. Θα χορηγηθούν τοπικά σε ηπατικούς όγκους, για να εξακριβωθεί αν αυτή η θεραπεία είναι ασφαλής για τους ανθρώπους και να καθοριστεί η ακριβής δοσολογία. Μολονότι θα εφαρμοστεί αρχικά σε καρκίνους που δεν αντιδρούν στις συμβατικές αγωγές, ο καθηγητής Σέιμουρ λέει ότι μια μέρα θα μπορεί να εφαρμόζεται σε όλους τους καρκίνους. Υπολογίζεται ότι σε μερικά χρόνια θα εξεταστεί και η υιοθέτησή της από το βρετανικό σύστημα υγείας.

Με δυο λόγια


● ΣΧΕΔΟΝ ΑΘΑΝΑΤΟΙ: Κάποτε στο μέλλον θα έχουμε σώμα εικοσάχρονου, αφού, όπως πιστεύει ο Όμπρεϊ ντε Γκρέι, τα γηρατειά είναι μια αρρώστια που μπορεί να αποφευχθεί.

● ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Ο Όμπρεϊ ντε Γκρέι δημιούργησε το πρόγραμμα Sens. Σύμφωνα με αυτό, τα γηρατειά μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια σειρά στρατηγικές βιολογικής μηχανικής. Σε αυτές περιλαμβάνονται η επιδιόρθωση και η πρόληψη των βλαβών στους γενετικούς και κυτταρικούς μηχανισμούς (www. sens. org/index. html).

● ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ: Εδώ και λίγους μήνες τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο παγκόσμιας έρευνας και πειραματισμού για την επεξεργασία θεραπειών παράτασης ζωής, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μαθουσάλας, το οποίο ίδρυσε ο ντε Γκρέι (www. methuselahfoundation. org/).

● ΟΙ ΕΠΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ: Από τις έρευνές του, ο ντε Γκρέι ανακάλυψε επτά θεμελιώδεις διαδικασίες γήρανσης του ανθρώπου. Με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, υποστηρίζει, ο άνθρωπος θα μπορέσει να ζήσει μέχρι και χίλια χρόνια, με βιολογική ηλικία εικοσάχρονου (www. sens. org/just7. htm).