Όταν έκλεισε τα 15 της χρόνια έβαλε ένα στοίχημα με τον εαυτό της. Ήταν αποφασισμένη να στερηθεί την τροφή για να διαπιστώσει πόσο θα μπορούσε να αντέξει. Πέρασαν ημέρες, ακόμη και μήνες, που έπινε μόνο νερό και έτρωγε «πρασινάδες» με ελάχιστες θερμίδες. Υπήρξαν κι άλλες που δεν έτρωγε απολύτως τίποτα.


Την ανορεξία ακολουθούσε η βουλιμία, η αύξηση βάρους, οι εμετοί και οι εξαντλητικές ώρες στα γυμναστήρια έως ότου να πέσει… κάτω. «Το να μην τρώω δεν ήταν μία μέθοδος απώλειας βάρους. Προσπαθούσα να έχω τον έλεγχο σε κάτι που αφορούσε μόνο εμένα», εκμυστηρεύεται στα «ΝΕΑ» η ηθοποιός Ζέτα Δούκα.

Έως ότου συμπληρώσει τα 25 της χρόνια, η ζωή της Ζέτας Δούκα κυλούσε κάπως έτσι. «Η περίοδός μου σταματούσε και η δύναμή μου με εγκατέλειπε.

ΤΟ ΜΥΑΛΟ

«Το σώμα πονάει, όμως το πιο ισχυρό όπλο της συγκεκριμένης ασθένειας είναι το μυαλό», λέει η νεαρή ηθοποιός

Τότε, ο φόβος πως θα μου συμβεί κάτι κακό με οδηγούσε σε μία σωστή διατροφή. Διαρκούσε όμως για λίγο. Όλα αυτά τα χρόνια η βουλιμία και η ανορεξία είχαν εξάρσεις. Για έξι μήνες, παραδείγματος χάριν, ήμουν καλά και μετά κατρακυλούσα και πάλι», λέει.

Στην ερώτηση αν το σώμα πονούσε, η ίδια απαντά πως ο σωματικός πόνος στην ανορεξία έρχεται σε δεύτερη… μοίρα. «Το σώμα πονάει, αλλά το πιο ισχυρό όπλο της συγκεκριμένης ασθένειας είναι το μυαλό. Και σε ό,τι αφορά τη δική μου περίπτωση, το μυαλό μου ήταν αυτό που μου επέβαλλε να ζω κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Δεν υπήρχε χώρος για καμία άλλη σκέψη», συμπληρώνει.

Κρίσιμη η εφηβεία

Πρόβλημα ανορεξίας και βουλιμίας παρουσιάζει από τα εφηβικά της ακόμη χρόνια μία στις 100 Ελληνίδες. Επιδίδονται σε εξαντλητικές δίαιτες ή αναγκάζουν τον εαυτό τους να αποβάλλουν το φαγητό που κατανάλωσαν, αψηφώντας τον κίνδυνο για την υγεία τους. «Η πάθηση εμφανίζεται συχνά κατά την εφηβική ηλικία, καθώς αποτελεί μια περίοδο ραγδαίων εξελίξεων.

Οι έφηβοι καταλήγουν να έχουν έντονη ενασχόληση με το σώμα τους, με αποτέλεσμα να μπουν σε μια διαδικασία ελέγχου του βάρους τους», υπογραμμίζει η κλινική ψυχολόγος κ. Ναταλία Μάλαμα.

Ωστόσο στην ανορεξία δεν καταλήγουν μόνο οι γυναίκες ή οι άντρες που θέλουν να ακολουθήσουν τα ανορεκτικά πρότυπα. «Ο έλεγχος σε ό,τι αφορά την τροφή προσφέρει το συναίσθημα της ισορροπίας και της ικανοποίησης. Μέσα από αυτή τη συνήθεια αντλούν δύναμη για να αντιμετωπίσουν τις όποιες άλλες δυσκολίες», συμπληρώνει.

Πρόκειται όμως για μία πάθηση που απαιτεί αρκετά χρόνια προσπαθειών ώστε να καταφέρουν οι ασθενείς να την ξεπεράσουν.

«Ήδη έχω βρει αρκετούς συμμάχους τόσο από τον δικό μου χώρο όσο και από το μόντελινγκ αλλά και από τους επιστημονικούς κύκλους. Στόχος μας είναι να χτυπήσουμε το πρόβλημα εκεί όπου απαντάται συχνότερα: στα σχολεία και στα πανεπιστήμια», λέει η Ζέτα Δούκα.

Μάλιστα στα σχέδιά της είναι και η οργάνωση επιδείξεων μόδας με φιλανθρωπικό σκοπό ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τη δημιουργία ενός κέντρου που θα φροντίζει όσους υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές.

«Η φίλη μου η Άνα»


ΔΕΚΑΔΕΣ είναι οι ιστοσελίδες που λειτουργούν στο Ίντερνετ, οι οποίες αποθεώνουν τα σκελετωμένα, σκευρωμένα σώματα και προτείνουν εξαντλητικές δίαιτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχεδιαστές των συγκεκριμένων ιστοσελίδων αποκαλούν την ανορεξία «η φίλη μου η Άνα», καθώς θεωρούν πως οι διατροφικές διαταραχές είναι μόδα!

Στις συζητήσεις παίρνουν μέρος και Ελληνίδες, επιθυμώντας να ανταλλάξουν απόψεις με γυναίκες από όλο το κόσμο που βιώνουν το ίδιο πρόβλημα.

Πάντως, η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε την περασμένη εβδομάδα το κλείσιμο των συγκεκριμένων ιστοσελίδων.