Σε αυτό το λεωφορείο χωράνε πολλοί. Η θύρα USΒ, ή Universal Serial Βus (εξ ου και το λεωφορείο) έχει γίνει η πιο σημαντική αρτηρία του υπολογιστή, καθώς σε αυτή συνδέονται πλέον δεκάδες διαφορετικές συσκευές. Στην αρχή, υπήρχαν μόνο κάποια περιφερειακά, όπως για παράδειγμα οι εκτυπωτές και τα scanners, που μεταπήδησαν σε αυτήν από τις σειριακές και παράλληλες θύρες. Μετά, προστέθηκαν τα memory sticks, τα οποία ουσιαστικά αντικαθιστούν τις δισκέτες, μεταφέροντας δεδομένα από μηχάνημα σε μηχάνημα. Η ευκολία στη σύνδεση, το γεγονός ότι η ίδια η θύρα προσφέρει ρεύμα (5 Volt) αλλά και η ραγδαία επέκτασή της σε όλους σχεδόν τους υπολογιστές άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για τους πιο εφευρετικούς.

Ξεχάστε λοιπόν τα απλά περιφερειακά και ετοιμαστείτε να συνδέσετε στον υπολογιστή σας τις πιο περίεργες συσκευές. USΒ ανεμιστήρες, μασαζιέρες, γάντια, ακόμα και ματάκια για καφέ υπάρχουν στο εμπόριο, δίπλα στα ποντίκια, τα πληκτρολόγια και τις άλλες παραδοσιακές συσκευές. Και μάλιστα, με κόστος το οποίο δεν είναι απαγορευτικό, καθώς για τις πιο απλές συσκευές ξεκινά από τα 10 με 15 ευρώ. Επιπλέον, οι εξειδικευμένες συσκευές πολλαπλασιάζονται σαν τα μανιτάρια, μια που το μόνο που πρέπει να κάνει ο δημιουργός τους είναι να προσαρμόσει

Τip

Πολλές από τις εξειδικευμένες συσκευές USΒ δεν πωλούνται στα ελληνικά καταστήματα, αλλά θα τις βρείτε μόνο μέσω του Διαδικτύου.

ένα «παραδοσιακό» γκάτζετ, ώστε να παίρνει ρεύμα από τη θύρα USΒ και όχι από μπαταρίες ή κάποιο μετασχηματιστή. Αν λοιπόν δείτε κάποιον να χτυπά φραπέ από το laptop του, μην απορήσετε. Είναι απλώς σημάδια των καιρών!

Παράλληλα, η ραγδαία επέκταση των USΒ συσκευών (περιέργων και μη) έχει αλλάξει και τα δεδομένα και στους ίδιους τους υπολογιστές, που πλέον ενσωματώνουν πολύ περισσότερες θύρες. Ενώ πριν από κάποιο διάστημα, 2 υποδοχές θεωρούνταν αρκετές, σήμερα ένα μηχάνημα που σέβεται τον εαυτό του διαθέτει τουλάχιστον 6, με κάποιες κατά προτίμηση στο μπροστινό τμήμα του κουτιού. Κι αυτό γιατί πολλές από τις USΒ συσκευές δεν είναι φτιαγμένες για να συνδέονται μόνιμα με το μηχάνημα (π.χ. το πληκτρολόγιο ή το ποντίκι), αλλά αντίθετα τοποθετούνται μόνο στιγμιαία. Κλασικό παράδειγμα τα Flash Drives, τα οποία συνδέονται τόσο συχνά με τον υπολογιστή, ώστε η τοποθέτησή τους σε μια πίσω θύρα να είναι τουλάχιστον κουραστική.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό διατίθενται ειδικά Ρanel με κόστος περίπου από 30 ευρώ, τα οποία τοποθετούνται στις μπροστινές θέσεις των κουτιών (δίπλα στα CD και DVD) και τα οποία εξοπλίζουν το μηχάνημα με νέες, εύκολα προσβάσιμες θύρες USΒ.