Πακέτο μέτρων υπέρ της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης- που όμως σε μεγάλο βαθμό ικανοποιούν πάγια αιτήματα των φορέων της περιοχής αλλά και τις υποδείξεις των διεθνών οργανισμών- έχει επεξεργασθεί η κυβέρνηση με στόχο τη διασφάλιση της ψήφου της μειονότητας.


ΤΑ ΜΕΤΡΑ είναι κυρίως νομοθετικού χαρακτήρα και αποφασίστηκαν κατ΄ αρχήν μεταξύ του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη. Τη σκυτάλη της υλοποίησης, όμως, ανέλαβαν στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος και Παιδείας Μ. Γιαννάκου.

**** Το πρώτο μέτρο που αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή είναι αρμοδιότητος του υπουργείου Παιδείας- και αφορά τον διορισμό ιμάμηδων στα μειονοτικά σχολεία για τη διδασκαλία του ισλάμ. Οι συγκεκριμένοι ιμάμηδες θα αμείβονται από το ελληνικό Δημόσιο- όπως αντιστοίχως οι θεολόγοι στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Το κύριο σκεπτικό για την εφαρμογή του μέτρου είναι η ενδυνάμωση της επιχειρηματολογίας της Αθήνας πως η μειονότητα είναι θρησκευτική και όχι εθνική (αυτοαποκαλούμενη τουρκική).

*** Δεύτερο μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση είναι η ρύθμιση ποικίλων εκκρεμοτήτων για τα βακουφικά ιδρύματα. Το οικονομικό σκέλος- η παραγραφή, δηλαδή, των χρεών που έχουν τα ιδρύματα αυτά προς το Δημόσιο- έχει αναλάβει να ρυθμίσει ο κ. Αλογοσκούφης. Το διοικητικό σκέλος όμως, που είναι και πιο περίπλοκο, έχει αναλάβει ο κ. Παυλόπουλος. Η βασική ρύθμιση – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- αφορά τον τερματισμό του διορισμού της ηγεσίας των ιδρυμάτων η οποία εφεξής θα εκλέγεται.

Διπλωματικές πηγές, πάντως, σημείωναν πως ειδικά αυτό το μέτρο συνδέεται και με τα πρόσφατα δειλά ανοίγματα της κυβέρνησης Ερντογάν για τα βακουφικά ιδρύματα της Τουρκίας. «Η λογική της αμοιβαιότητας δεν μας βρίσκει αντίθετους», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Κυβερνητικές πηγές, χωρίς να διαψεύδουν ευθέως τον προεκλογικό χαρακτήρα των μέτρων, επεσήμαιναν πως όλα αυτά είναι θέσεις τις οποίες έχει κατά καιρούς υποστηρίξει και ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν είχε καταφέρει όμως να «περάσει» όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου, προσέθεταν, δεν αναμένουν αντιδράσεις από την ηγεσία της αντιπολίτευσης.

Η ιθαγένεια Πέρα από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, πάντως, με οδηγίες του υπουργείου Εξωτερικών δρομολογούνται και άλλα θετικά για τη μειονότητα μέτρα. Για παράδειγμα, δόθηκε η ελληνική ιθαγένεια σε περίπου 60 μειονοτικούς από τους οποίους είχε αφαιρεθεί με βάση το περίφημο άρθρο 19. Φυσικά, το μέτρο απέχει πολύ από το αίτημα της μειονότητας να δοθεί σε όλους όσους την έχασαν, αλλά αποτελεί το πρώτο βήμα, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι διπλωμάτες.