Με αιχμή τουλάχιστον επτά περιπτώσεις καραμπινάτων, κατά το ΠΑΣΟΚ, σκανδάλων της διακυβέρνησης της Ν.Δ. ετοιμάζεται να μπει στην προεκλογική μάχη η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η αντεπίθεση αυτή αρχίζει ήδη από την άλλη εβδομάδα με την κατάθεση στην Ολομέλεια της Βουλής πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Όπως έλεγαν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ είναι «απολύτως έτοιμο» με στοιχεία- φωτιά να καταθέσει ανά πάσα στιγμή ακόμα και μηνυτήρια αναφορά για την αδιαφανή και με εξαιρετικά υπερβολικό τίμημα, όπως καταγγέλλει, εξαγορά της εταιρείας Γερμανός από την CosmΟΤΕ. Έτοιμοι φάκελοι. Οι άλλες υποθέσεις- σκάνδαλα για τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση έχει έτοιμους φακέλους, που συνεχώς εμπλουτίζει, είναι:

«Φως» στις μαύρες τρύπες της «νέας διακυβέρνησης» μέσα στις οποίες έχει χαθεί δημόσιο χρήμα

q Η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική. Το ΠΑΣΟΚ έχει, όπως υποστηρίζουν στελέχη του, τεκμηριωμένες καταγγελίες για καπέλο 2,1 δισ. δολαρίων στην τιμή από τους χειρισμούς του κ. Αράπογλου, τον οποίο κατηγορεί ότι είπε ψέματα στη Βουλή για τους κινδύνους που ενέχει η συμφωνία αυτή.

qΗ συμφωνία- μαμούθ της Αγροτικής Τράπεζας με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο Carlyle για καταθέσεις ρίσκου 45 εκατ. ευρώ της ΑΤΕ σε τραπεζικά προϊόντα της δεύτερης και τη μίζα των 450.000

ευρώ που διακινήθηκε στο περιθώριο της συμφωνίας προς την εταιρεία-φάντασμα Εaly Ιnternational. Ο διοικητής της ΑΤΕ και κουμπάρος του Πρωθυπουργού κ. Δ. Μηλιάκος έχει υποστηρίξει ότι η μεσιτεία δόθηκε στην Εaly από την Carlyle επειδή έφερε σε επαφή την ΑΤΕ με τον ξένο επενδυτικό οίκο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι δύο πλευρές είχαν ήδη επιχειρηματικές σχέσεις! Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επισημάνει ότι η ΑΤΕ υπερέβη τους κανονισμούς σ΄ αυτή την επένδυση- μαμούθ.

q Η εξαγορά της Π&Κ Χρηματιστηριακής από την Εθνική έναντι ποσού 48,7 εκατ. ευρώ. Την τιμή αυτή το ΠΑΣΟΚ έχει χαρακτηρίσει υπέρογκη (αντιστοιχεί σε 18,2 φορές τα κέρδη της εταιρείας το 2005), ενώ έχει καταγγείλει ως πρόκληση την πρόσληψη των ιδιοκτητών της εταιρείας, οι οποίοι φέρονται να έχουν στενές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη.

q Η πώληση της Εμπορικής Τράπεζας στη γαλλική Credit Αgricole, για την οποία το ΠΑΣΟΚ εκτός από την καταγγελία για ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα, επισημαίνει το ενδεχόμενο χειραγώγησης της μετοχής.

q Η υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών με την εμπλοκή ελληνικών και ξένων μυστικών υπηρεσιών. Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες κυβερνητικών στελεχών που αφορούν χειρισμούς που εξέθεσαν τη χώρα διεθνώς για καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά.

«Ακτινογραφία». Βεβαίως, όπως επισημαίνουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, οι μαύρες τρύπες της διακυβέρνησης της Ν.Δ. «μέσα στις οποίες έχει χαθεί δημόσιο χρήμα» δεν περιορίζονται στις αγοραπωλησίες κρατικών επιχειρήσεων που προαναφέρθηκαν: «Ακτινογραφείται παντού και συνεχώς η κυβερνητική πολιτική και εκατοντάδες φάκελοι με μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας σκάνδαλα υπάρχουν στο οπλοστάσιό μας, εμπλουτίζονται συνεχώς και θα χρησιμοποιηθούν πολιτικά στην ώρα τους», τονίζει κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ετοιμαστεί και προεκλογικά θα «σηκωθούν» θέματα προμηθειών όπλων ή αναθέσεων έργων του υπουργείου Άμυνας (π.χ. η παραγγελία των 20 F-16), η αγορά τράπεζας στο Σκόπια πάλι από την Εθνική, η υπόθεση των «κουμπάρων» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Ολυμπιακή κ.λπ.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δύο αρκετά καλά τεκμηριωμένες πολιτικά και νομικά υποθέσεις σκανδάλων αφορούν ορισμένες μαζικές κομματικές προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και την ίδρυση εκατοντάδων νέων επιτροπών, φορέων, ομάδων εργασίας με καλά αμειβόμενα μέλη «στο πλαίσιο της επανίδρυσης του κράτους και της καταπολέμησης της σπατάλης…». Οι εξεταστικές. Οι αποφάσεις για τη διαχείριση των φακέλων με τα καταγγελλόμενα σκάνδαλα λαμβάνονται από την ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη η οποία θα επιδιώξει, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη, «κλιμάκωση και εστίαση των πυρών».

Ο δρόμος των εξεταστικών επιτροπών που ανοίγει με τις υποκλοπές θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστεί με μία- δύο ακόμα υποθέσεις, πιθανότατα σε συνεργασία και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Οι 400 «σκανδαλοκυνηγοί»


Ένα μικρό στρατό «κυνηγών σκανδάλων» έχει συγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ για να ετοιμάσει την αντεπίθεση στη Ν.Δ. στον τομέα αυτό. Με την εποπτεία της 4μελούς Γραμματείας Τεκμηρίωσης, περί τα 400 ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη σε όλη την Ελλάδα χτενίζουν καθημερινά όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων γαλάζιων στελεχών στον κυβερνητικό, κρατικό ή αυτοδιοικητικό μηχανισμό για να εντοπίσουν ύποπτες υποθέσεις ή χειρισμούς. Το περίγραμμα δράσης τους, λέει αρμόδιο στέλεχος, είναι ό,τι έχει να κάνει με θέματα «αδιαφάνειας, διαφθοράς, σπατάλης, μη προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος, παρανομιών».

Καθεμία από τις εντοπιζόμενες περιπτώσεις που φθάνει στην επιτροπή, αξιολογείται, τεκμηριώνεται και στηρίζεται νομικά από ομάδα 50 έμπειρων στελεχών (δικηγόρων, οικονομολόγων, μηχανικών, συνδικαλιστών, ανθρώπων της αγοράς κ.λπ.). Τον όλο συντονισμό της «λεπτής και ευαίσθητης» αυτής κομματικής λειτουργίας έχει αναλάβει ο κ. Γρηγόρης Νιώτης. Τη Γραμματεία Τεκμηρίωσης εκτός από τον κ. Νιώτη συγκροτούν οι κ.κ. Γ. Ανωμερίτης και Μιχ.

Καρχιμάκης και η κ. Ιωάννα Πανοπούλου. «Οι φάκελοι είναι ενεργοί και συμπληρώνονται σε κάθε ευκαιρία», λέει αρμόδιο στέλεχος. «Τα στοιχεία που φτάνουν είναι πολλά, ακόμα και από το εξωτερικό» και επισημαίνει ότι ο έλεγχος και η διασταύρωση απαιτούν επίπονες προσπάθειες. «Υπάρχει ροή στοιχείων και από απλούς πολίτες αλλά και από δυσαρεστημένους Νεοδημοκράτες, προσθέτει.