ΕΝΘΑΡΡΥΜΕΝΑ επιστρέφουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τις συναντήσεις που είχαν στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, όπου βρέθηκαν μετά τη μάχη του προϋπολογισμού και κατά τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις εορτές.

Στην ύπαιθρο επικρατεί κακό κλίμα για την κυβέρνηση της Ν.Δ. καθώς- όπως σημειώνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- η μη προώθηση υπεσχημένων λύσεων σε καίρια και διαρθρωτικά προβλήματα του γεωργικού

«ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΗ

να μην υπάρχει πλήρης μεταστροφή προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά πλέον οι αγρότες ζητούν οι ίδιοι να μιλήσουν ξανά μαζί μας»

τομέα έχουν οδηγήσει σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες αγρότες. Οι αγρότες ήδη προετοιμάζουν μαζικές κινητοποιήσεις, με κυρίαρχα ζητήματα το ψαλίδισμα των επιδοτήσεων, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των αποζημιώσεων λόγω καταστροφών κλπ. θέματα που έχει αναδείξει και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου σε παρεμβάσεις του στη Βουλή.

Αποστασιοποίηση από τη Ν.Δ.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τις τελευταίες δυο- τρεις εβδομάδες είδαν από κοντά αγροτοσυνδικαλιστές και απλούς παραγωγούς, υποστηρίζουν ότι πλέον είναι διακριτή η αποστασιοποίηση από τη Ν.Δ. μεγάλου μέρους των αγροτικών στρωμάτων που είχαν στηρίξει εκλογικά ή έδειχναν μέχρι πρόσφατα ανοχή στην κυβερνητική παράταξη. «Μπορεί ακόμη να μην υπάρχει πλήρης μεταστροφή προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά πλέον οι αγρότες ζητούν οι ίδιοι να μιλήσουν ξανά μαζί μας για τα προβλήματα και τις λύσεις που προτείνουμε», λένε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, την ίδια αντίληψη για «καζάνι που βράζει» στον αγροτικό κόσμο έχουν και στελέχη των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ και ΣΥΝ)- ήδη αγροτοσυνδικαλιστές μιλούν για έναρξη κινητοποιήσεων εντός του Ιανουαρίου στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Τάση επιστροφής ψηφοφόρων

Για το ΠΑΣΟΚ οι ενδείξεις ανάκαμψής του δεν προέρχονται μόνο από την περιφέρεια. Όπως λένε στελέχη του, η σφαιρική μελέτη όλων των δεδομένων των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι η διαφορά Ν.Δ.ΠΑΣΟΚ

είναι στα όρια του στατιστικού λάθους και η συνεχιζόμενη επί τέσσερις- πέντε εβδομάδες έλλειψη… παραφωνιών μέσα στο κόμμα ενισχύει όχι μόνο τη συσπείρωση των οπαδών, αλλά και την τάση επιστροφής ψηφοφόρων που είχαν απομακρυνθεί.

Με φόντο το σκηνικό αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται για παν (εκλογικό) ενδεχόμενο αλλά και για το προγραμματικό συνέδριο.

Εντός της εβδομάδος ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης θα έχει σύσκεψη με την υπεύθυνη κωδικοποίησης των αξόνων των θέσεων του κόμματος Άννα Διαμαντοπούλου και την υπεύθυνη για το οργανωτικό σκέλος και τον προσυνεδριακό διάλογο Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για συντονισμόήδη την περασμένη Τετάρτη προηγήθηκε σύσκεψη όλων υπό τον Γ. Παπανδρέου.

Και προτάσεις του ΣΥΝ

Τα βασικά βήματα έχουν προσδιοριστεί, με πρώτο την παρουσίαση και έγκριση των προγραμματικών αξόνων από το Πολιτικό Συμβούλιο στα τέλη Ιανουαρίου. Πρόκειται ουσιαστικά για κωδικοποίηση θέσεων που έχουν προκύψει από κομματικές δραστηριότητες (συνδιασκέψεις κ.λπ.) για μία σειρά θεμάτων (Παιδεία, Ασφαλιστικό, κοινωνικό κράτος, φορολογία κ.ά.) και προτάσεις των τομέων. Ο κ. Παπανδρέου θέλει ένα κείμενο 60-70 σελίδων με πολιτικό προοίμιο πάνω στο οποίο θα γίνει ο προσυνεδριακός διάλογος. Στον διάλογο αυτό, όπως ήδη έχει ειπωθεί από τον κ. Παπανδρέου, θα ζητηθεί να συμβάλει και ο ΣΥΝ με προτάσεις, που – όπως τονίζεται- θα μελετηθούν σοβαρά και με προσοχή.

Το θέμα της ημερομηνίας του Συνεδρίου είναι ακόμη ανοιχτό. Η οριστικοποίηση σε ημερομηνία πριν ή μετά το Πάσχα (8 Απριλίου) αναμένεται την επόμενη εβδομάδα σε συνάρτηση και με τις ευρύτερες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Γιώργος: «Υπάρχει άλλος δρόμος»


ΣΤΟ ΔΙΠΤΥΧΟ «έχουμε προτάσεις», «δεσμευόμαστε γι΄ αυτές» έχει προταθεί να κινηθεί η ενημερωτική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ για το Συνέδριό του, η οποία αναμένεται να αρχίσει στο τέλος Ιανουαρίου. Στην προβολή των θέσεων και στην προώθηση του διαλόγου αναμένεται να έχει ενεργό συμμετοχή ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου, όπως έλεγαν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, να δώσει τον τόνο της προσωπικής δέσμευσης.

Το στοιχείο της προσωπικής δέσμευσής του ο κ. Παπανδρέου το αναδεικνύει όλο και πιο έντονα- αυτό φάνηκε και στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Στο τελευταίο, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι απέναντι στην οπισθοδρόμηση και την ανασφάλεια της Ν.Δ. «υπάρχει άλλος δρόμος».

Είναι, όπως είπε, η Ελλάδα της ευημερίας και της προόδου, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, της συμμετοχικής δημοκρατίας και της διαφάνειας. Είναι η Ελλάδα των αξιών. Είναι η Ελλάδα, που ονειρευόμαστε, που θέλουμε, που διεκδικούμε. «Για αυτήν την Ελλάδα δεσμεύομαι», τόνισε.