Με σεισμό, η ένταση του οποίου μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 7,5 Ρίχτερ, απειλείται μέσα στην επόμενη επταετία ο υποθαλάσσιος χώρος του Αιγαίου. Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων για τα σεισμικά ρήγματα της περιοχής.


Σεισμολόγοι από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία έχουν «βάλει στο μικροσκόπιο» τα τελευταία χρόνια το περιβόητο ρήγμα της Ανατολίας. Όλοι συμφωνούν ότι αυτό αποτελεί «σεισμική βόμβα έτοιμη να εκραγεί», για την ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας.

«Το ρήγμα έχει μήκος 1.200 χιλιομέτρων. Η αρχή του εντοπίζεται Νοτίως της Κασπίας και η κατάληξή του στο Αιγαίο. Τη μια πλευρά του «σπρώχνουν» η αραβική και η αφρικανική πλάκα και την άλλη η ευρασιατική προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρος ο τουρκικός χώρος να μετακινείται οριζόντια και να έρχεται πιο κοντά στην Ελλάδα», αναφέρει ο καθηγητής Γεωλο

ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ Η ΘΑΛΑΣΣΑ

Το μόνο αισιόδοξο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι η δόνηση με επίκεντρο κάτω από τη θάλασσα έχει λιγότερες συνέπειες

γίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας- η επιστημονική ομάδα του οποίου είναι μία από αυτές που μελετούν το επίμαχο ρήγμα.

«Σπάει σε τμήματα»

«Η πίεση αυτή δίνει σεισμούς. Τόσο εμείς όσο και συνάδελφοι από το εξωτερικό έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ρήγμα της Ανατολίας δραστηριοποιείται κατά τμήματα- “σπάει” όπως το λέμε στην ορολογία μας», υπογραμμίζει ο καθηγητής. «Κάθε ένα κομμάτι έχει δώσει, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από το 1939 έως σήμερα, πολύ ισχυρούς σεισμούς- το 1942, το ΄43, το ΄44, το ΄57, το ΄66, το ΄92. Και βεβαίως το ρήγμα έδωσε και τον καταστροφικό σεισμό του 1999, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Το τελευταίο τμήμα του ρήγματος ωστόσο δεν έχει δώσει ακόμα σεισμό. Είναι αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στην Ελλάδα και περνάει ουσιαστικά κάτω από την Κωνσταντινούπολη».

Όπως συμπληρώνει ο κ. Λέκκας, «η ενέργεια που κρύβει το ρήγμα δεν έχει ακόμα εκτονωθεί. Λαμβάνοντας υπόψη και τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής, όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτό θα γίνει μέσα στα επόμενα επτά χρόνια. Η ισχυρότατη- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων- δόνηση θα έχει επίκεντρο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η τάφρος του Βορείου Αιγαίου, όμως, αποτελεί συνέχεια του ρήγματος της Ανατολίας. Αυτή καταλήγει στον Παγασητικό, και απο εκεί διακλαδώνεται σε μικρότερα ρήγματα. Έχει παρατηρηθεί ότι κάθε φορά που γίνεται ένας σεισμός στην Ανατολία “ενεργοποιείται” η τάφρος. Άρα, μέσα σε διάστημα έξι μηνών, μετά τον σεισμό στην Πόλη, δεν αποκλείεται η διέγερσή της. Το μόνο αισιόδοξο», αναφέρει ο κ. Λέκκας, «είναι ότι η τάφρος είναι υποθαλάσσια. Μια δόνηση με επίκεντρο κάτω από τη θάλασσα έχει πάντα λιγότερες συνέπειες».

Ο γεωλόγος αναφέρει επίσης ότι οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη ενημερωθεί από τους επιστήμονες για το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού- και μελετούν εικονικά καταστροφικά σενάρια προκειμένου να διαπιστώσουν την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού τους. «Η αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων, η ενημέρωση των πολιτών, και η αποτελεσματική λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών αν χρειαστεί, είναι τα μόνα όπλα που έχουμε απέναντι σε αυτό το φυσικό φαινόμενο», συμπληρώνει.

Ελάχιστοι αντισεισμικοί έλεγχοι σε δημόσια κτίρια


ΜΟΛΙΣ 5.582 από τα 80.000 δημόσια και κοινωφελούς χρήσης κτίρια της ελληνικής επικράτειας έχουν ελεγχθεί για αντισεισμική επάρκεια. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, περίπου 1.500 από τους ελέγχους αυτούς κρίθηκαν πρόχειροι και πρέπει να επαναληφθούν!

Και αυτό τη στιγμή που η χώρα μας παραμένει πρώτη της Ευρώπης σε σεισμική επικινδυνότητα και παρά το γεγονός ότι όλα τα κτίρια έπρεπε να έχουν ελεγχθεί από το 2001. «Μόνο με τον προσεισμικό έλεγχο μπορούμε να έχουμε εικόνα για την επικινδυνότητα των κτι ρίων και να προχωρούμε σε αντισεισμική ενίσχυση όπου χρειάζεται. Όσο όμως οι αρμόδιοι φορείς δεν ανταποκρίνονται τόσο ο κίνδυνος παραμένει», αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Κωνσταντίνος Μακρόπουλος. Η Νομαρχία Λευκάδας, που ανήκει στις περιοχές με την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα, δεν έχει ελέγξει ούτε ένα δημόσιο κτίριο- κτίρια υπηρεσιών, νοσοκομεία, επιβατικοί σταθμοί και άλλοι χώροι όπου συναθροίζεται πολύς κόσμος. Το ίδιο ισχύει και για τους επίσης σεισμικά επικίνδυνους Νομούς Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ημαθίας, Πιερίας, Σερρών, Γρεβενών, Λάρισας, Ηλείας και Ρεθύμνης. Στην Ατ τική έχουν ελεγχθεί συνολικά 713 κτίρια, τα περισσότερα στα όρια της Νομαρχίας Αθηνών- Πειραιώς, αλλά ούτε ένα στη Δυτική Αττική.

Τα πράγματα φαίνεται να είναι κάπως καλύτερα στα σχολεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΠ, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων έχει πραγματοποιήσει προσεισμικούς ελέγχους σε 3.500

σχολικές μονάδες σε σύνολο 4.350.

Ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, όπως ονομάζεται, περιλαμβάνει επιθεώρηση του κτιρίου από ειδικούς. Δεν διαρκεί πολλή ώρα ούτε απαιτεί λεπτομερή καταγραφή αλλά αποτελεί το πρώτο βήμα για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων.