Το αποτέλεσμα των Βρετανικών βουλευτικών εκλογών δεν έχει νικητή αλλά έχει χαμένους και κερδισμένους. Χωρίς αμφιβολία η μεγάλη χαμένη είναι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός η οποία απέτυχε παταγωδώς στο στόχο που έθεσε.

Αυτός δεν ήταν άλλος από την σημαντική ενίσχυση της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας. Αντ’αυτού οι Συντηρητικοί έχασαν 13 από τις 331 έδρες τους (επί συνόλου 650 εδρών) και άρα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το κόμμα τους μπαίνει σε περίοδο εσωστρέφειας αλλά χωρίς πολιτικό χρόνο για να βρει λύσεις. Η Μέι εμφανίζεται πολιτικά αποδυναμωμένη πριν ακόμη ξεκινήσουν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μολονότι έλαβε την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης με την υποστήρριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βορείου Ιρλανδίας η νέα Κυβέρνση είναι αδύναμη και θνησιγενής.

Οι Συντηρητικοί δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την κατακόρυφη πτώση του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), του άλλου μεγάλου χαμένου των εκλογών. Ως χαμένοι πρέπει να θεωρούνται και οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές οι οποίοι μολονότι επικράτησαν στην Σκωτία είδαν την κοινοβουλευτική τους δύναμη να μειώνεται σημαντικά (από 54 έδρες στις 35).

Ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο Τζέρεμυ Κόρμπυν. Αυτό γιατί ξεπέρασε κάθε προσδοκία και παρά τον ανελέητο πόλεμο που δέχτηκε κατάφερε ένα σημαντικό εκλογικό πλήγμα στους βασικούς πολιτικούς τους αντιπάλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό του 40% έιναι πολύ κοντά στο ποσοστό που έιχε λάβει ο Τόνυ Μπλαιρ το 2005 με τη διαφορά ότι υπό τον Κόρμπυν το Εργατικό Κόμμα έλαβε σχεδόν 3 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους.

Οι άλλοι κερδισμένοι είναι οι Σκωτσέζοι Συντηρητικοί που κέρδισαν 13 έδρες- έχοντας μόλις 1 έδρα στις προηγούμενες εκλογές- υπό την καθοδήγηση της χαρισματικής Ρουθ Ντέιβιντσον.

Πώς εξηγείται το αποτέλεσμα; Καταρχάς οι Εργατικοί κατόρθωσαν να μεταθέσουν το επίκεντρο της αναμέτρησης από το Brexit, επιδίωξη της Μέι, στη βελτίωση του κοινωνικού κράτους μετά από χρόνια λιτότητας. Επιπλεόν άθρωσαν ένα λόγο ελπιδοφόρο σε αντίθεση με την Πρωθυπουργό της οποίας το κεντρικό μήνυμα ήταν «Εγώ ή το χάος».

Επίσης η Πρωθυπουργός αρνούμενη επανειλημμένα να εμφανιστεί σε τηλεμαχία έδωσε την εντύπωση ότι ή ίδια είναι «ισχυρή και σταθερή» μόνο κατ’ εφημισμό.

Τι σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα για το Brexit; Η Βρετανία ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις από δυσμενή θέση. Ακόμη και με τη στήριξη του DUP η Κυβέρνηση θα έχει πλειοψηφία μόλις τριών εδρών (328). Μολονότι το DUP κρατά σχετικά ήπια στάση επιδιώκοντας ένα «ήπιο Brexit» η ισχνή κυβερνητική πλειψηφία συνεπάγεται την ύπαρξη παικτών αρνησικυρίας, κυρίως από την πλευρά των ευρωσκεπτικιστών που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι ο χρόνος των 2 ετών εντός του οποίου πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσειες έχει ξεκινήσει και εξακαλουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος της άτακτης εξόδου. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο μια νέα προσφυγή στις κάλπες σε σύντομο χρονικό διάστημα έιναι πολλή πιθανή.

(*) Ο Δρ. Άρης Γεωργόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Nottingham