Οι Σπαρτιάτες χρησιμοποιούσαν το σπαθόλαδο, το οποίο έφτιαχναν από το φυτό σπαθόχορτοκαι με αυτό θεράπευαν τους πόνους τους μετά τις μάχες. Αυτό το αρχαίο φυτό υπάρχει ακόμα και σήμερα και το συναντάμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Είναι το φυτό με τα κίτρινα ανθάκια που πολλές φορές βλέπουμε στο οδικό δίκτυο. Είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε μόνοι σας μια αναλγητική κρέμα με αυτό το φυτό. Ωστόσο, αν προτιμάτε να τρέχετε επειδή σας αρέσει και όχι για να μαζεύετε βότανα και λουλούδια της ελληνικής υπαίθρου, στην αγορά υπάρχουν πολλές κρέμες και αλοιφές που θα ανακουφίσουν κάθε μυϊκό πόνο. Για τη μέση, την πλάτη, τις αρθρώσεις, τις μυαλγίες και όλα αυτά που παθαίνουν οι αθλητές κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα.

Οι φυτικές αλοιφές περιέχουν βότανα, αιθέρια έλαια, φύκια, ακόμα και πιπέρι καγέν και πολλά ακόμα συστατικά που βοηθούν στη θεραπεία από τις φλεγμονές, μυκητιάσεις, κράμπες, θλάσεις, διαστρέμματα κ.ά. Υπάρχουν επίσης οι κλασικές θερμαντικές κρέμες που προκαλούν μια ευχάριστη θερμότητα, διεγείρουν τη μικροκυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στην αποθεραπεία των μυών. Οι κρέμες κρυοθεραπείας έχουν ανάλογα αποτελέσματα με τις θερμαντικές και επιπλέον δεν αφήνουν καμία αίσθηση λιπαρότητας. Αναζωογονούν και τονώνουν τα κουρασμένα πόδια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν λίγο πριν από την προπόνηση. Καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε καμία κρέμα, αλοιφή ή τζελ σε ανοιχτές πληγές.

Ιδανική για το δέρμα των ποδιών

Η κρέμα ποδιών Gehwol Footcream χάρη στα δραστικά της συστατικά δυναμώνει το δέρμα και το κάνει πιο ελαστικό, προλαμβάνει τους ερεθισμούς και τις φουσκάλες, προστατεύει από φλεγμονές και μυκητιάσεις, ομαλοποιεί την εφίδρωση και εξουδετερώνει την κακοσμία. Naturapharm, Προτεινόμενη λιανική τιμή €8,65 (τηλ. 210-2381.336).

Με γκρέιπφρουτ και ιτιά

Η Biocrema Arnica της ΒΕΜΑ είναι βιολογική και συνιστάται για αιματώματα, μώλωπες, τραυματισμένους μυς και συνδέσμους. Η συνδυασμένη δράση των εκχυλισμάτων από σπόρους γκρέιπφρουτ και φλοιό ιτιάς, της βιταμίνης Ε και του Phytostab (μια σύνθεση από φυτικά αιθέρια έλαια) εγγυάται υψηλή αποτελεσματικότητα. Στα φαρμακεία (προτεινόμενη λιανική τιμή €14).

Για όλες τις θεραπείες

H Erythro Forte Thermo cream είναι μια θερμαντική κρέμα που ανακουφίζει από το μυϊκό άλγος. Βοηθά τους μυς να μην τραυματίζονται και να μην παθαίνουν κράμπες, αλλά και στην αποθεραπεία τους. Douridas Medical, προτεινόμενη λιανική τιμή €7 (τηλ. 210-9631.958).

Για τα κρύα πόδια

Το συμπυκνωμένο θερμαντικό ποδόλουτρο Gehwol Fusskraft Warming Bath αναζωογονεί και θερμαίνει τα κρύα πόδια κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου το φαινόμενο είναι πιο έντονο. Ολα τα ενεργά συστατικά του απορροφώνται γρήγορα από το δέρμα και δημιουργούν μια ευχάριστη θερμότητα που διαρκεί. Naturapharm, προτεινόμενη λιανική τιμή €19 (τηλ. 210-2381.336).

Με ιαπωνική μέντα

Η SportGel της Rowo είναι ψυχρή αλοιφή με έλαια ιαπωνικής μέντας που αναζωογονεί και τονώνει τα κουρασμένα και βαριά πόδια, ανακουφίζει και προστατεύει από αρθραλγίες, μυαλγίες και είναι ιδανική για την αντιμετώπιση του πόνου σε αθλητικές κακώσεις (θλάσεις, ρήξεις, επικονδυλίτιδα). Απαραίτητη ύστερα από έντονη άθληση. Προτεινόμενη λιανική τιμή €4,50 (στα φαρμακεία).

Για αποθεραπεία και προθέρμανση

To Lander Polar Ice είναι αναλγητικό ζελέ με ενεργό συστατικό τη μενθόλη, έχει ευχάριστη μυρωδιά που εξαφανίζεται ύστερα από λίγο και δεν αφήνει αίσθηση λιπαρότητας. Είναι ιδανικό όχι μόνο για αποθεραπεία τραυματισμών (κράμπας, θλάσης, διαστρέμματος κ.λπ.) αλλά και μισή ώρα περίπου πριν από την προπόνηση ή τον αγώνα για προθέρμανση. Stopain, προτεινόμενη λιανική τιμή €12 (τηλ. 210-7609.010).

Κατά της τριβής

Το Bodyglide Anti-Chafe είναι ένα υποαλλεργικό προϊόν με φυσικά συστατικά που προστατεύει και εμποδίζει να δημιουργηθούν φουσκάλες και συγκάματα που προκαλούνται από την τριβή, από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. €13, New-Life (210-9689.942).

Πλήρης γκάμα

Το Biofreeze βασίζεται στις ευεργετικές ιδιότητες της κρυοθεραπείας. Διατίθεται σε gel, roll-on και spray και ανακουφίζει μυαλγίες, πόνους μέσης, πλάτης, ώμου, αυχένα, γόνατος, ισχίου, αγκώνα και αστραγάλου, πόνους από τραυματισμούς κατά τη διάρκεια σπορ και άθλησης. www.biofreeze.gr, προτεινόμενη λιανική τιμή €12,50.