Επιτέλους μπήκε ο χειμώνας για τα καλά. Η θερμοκρασία απαιτεί σωστό ντύσιμο για τρέξιμο στην πόλη ή στο βουνό. Ενα από τα πιο βασικά ρούχα ενός δρομέα είναι το μπουφάν. Το ζητούμενο δεν είναι να φορέσετε εκείνο που θα σας δυσκολέψει στην κίνηση, αλλά αυτό που θα σας δώσει τη λύση στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Στο κρύο, στον αέρα, στη βροχή και στο σκοτάδι.
Θα αναρωτηθείτε: Μπορώ να τρέξω όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή ή όταν βρέχει καταρρακτωδώς; Η απάντηση είναι ναι, αρκεί να έχετε τα κατάλληλα ρούχα. Το τρέξιμο στο κρύο δεν είναι απαγορευτικό, ούτε υπάρχει κίνδυνος να αρρωστήσετε πιο εύκολα. Ωστόσο, μπορείτε να αποφύγετε τις πολύ πρωινές ώρες, καθώς αυτές είναι και οι πιο κρύες του χειμώνα. Πέρα από το μπουφάν, καλό είναι να φοράτε σκουφί, γάντια και ζεστές κάλτσες, ακόμα και ένα κασκόλ γύρω από τη μύτη.

Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό, γιατί παρ’ όλο που κάνει κρύο το σώμα σας ιδρώνει. Αν θέλετε να προπονηθείτε ενώ έξω αστράφτει και βροντάει, τότε σίγουρα θα πρέπει να φορέσετε ένα αδιάβροχο μπουφάν. Καλού κακού, έχετε μαζί σας και ένα καπέλο έτσι ώστε να μην τρέχει το νερό στα μάτια σας και μια πετσέτα για να σκουπίζεστε.

Εννοείται ότι μετά το τέλος της άσκησης βγάζετε τα βρεγμένα ρούχα. Για τις νυχτερινές ώρες, ένα ειδικό μπουφάν μπορεί να προστατεύσει έναν δρομέα από κινδύνους. Εχουν χρώματα πιο ορατά στο σκοτάδι και ανακλαστικές λεπτομέρειες σε διάφορα σημεία. Καλό είναι να αποφύγετε το μαύρο χρώμα και αν δεν θέλετε να τρέχετε με έναν φακό στο κεφάλι, προτιμήστε τις διαδρομές που έχετε κάνει την ημέρα και τις γνωρίζετε καλά.

Aδιάβροχη FlexShell σύνθεση

Με το Nomad Jacket μπορείτε να αντιμετωπίσετε όλες τις καιρικές συνθήκες χάρη στην αντιανεμική, αδιάβροχη FlexShell σύνθεσή του σε όλη την μπροστινή πλευρά, τα μανίκια και την πλάτη. Οι αντανακλαστικές του επιφάνειες, πίσω και μπρος, επιτρέπουν να γίνεστε αντιληπτοί και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. €110, Saucony (τηλ. 210-6740.277)

Climaproof σε φαρδιά γραμμή

Το παρκά Color Deep Red από τη σειρά Αdidas by Stella McCartney είναι σχεδιασμένο σε φαρδιά γραμμή από υλικό climaproof που αφήνει το σώμα να αναπνέει, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει τον αέρα. Επιπλέον, έχει φερμουάρ, κουμπιά και κουκούλα. €300, Adidas (τηλ. 210-6754.888)

Στεγνώνει αστραπιαία

Το αντιανεμικό Sequence Jacket έχει τεχνολογία Lighting Dry που αποβάλλει την υγρασία του σώματος και στεγνώνει αστραπιαία. Λεπτό ελαφρύ ύφασμα, ανακλαστικά για ασφαλές τρέξιμο στο σκοτάδι, τσέπες με φερμουάρ και ανοίγματα εξαερισμού στην πλάτη. €70, New Balance (τηλ. 210-8160.100)

Για δύσκολες συνθήκες

Τo Nightrunner Softshell Running Jacke έχει σχεδιαστεί για εκείνους που θέλουν να τρέχουν αργά το βράδυ και στον κρύο χειμώνα. Είναι από υλικό που αναπνέει, με ανακλαστικές λεπτομέρειες, αντιανεμικό, αδιάβροχο και εξαιρετικά ζεστό σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. €255, www.ashmei.com

Ιδανικό και για τη νύχτα

Κουμπωθείτε και βγείτε έξω για νυχτερινό τρέξιμο με το NightCat Jacket. Μπορείτε να τρέξετε όσο γρήγορα θέλετε, καθώς με τις ανακλαστικές λεπτομέρειες της 3M θα είστε ορατοί ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. €90, Puma (τηλ. 211-1088.400)

Με αεραγωγούς σε μανίκια και πλάτη

Το AIR GT AS Jacket είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από το υλικό Gore-Tex Active Shell και προσφέρει ολική προστασία από ακραίες συνθήκες. Το ασύμμετρο σχήμα του χαρίζει μοναδική άνεση χάρη στα προαρθρωμένα τμήματα και στους αεραγωγούς στα μανίκια και στην πλάτη. €200 Alpamayo Pro (τηλ. 210-3627.032)

Επαναστατικό θερμικό ύφασμα

Με την τεχνολογία Breath Thermo της Mizuno, το σώμα διατηρείται ζεστό με λιγότερο ρουχισμό για ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις. Το επαναστατικό θερμικό ύφασμα παράγει και διατηρεί θερμότητα στο εσωτερικό του ενδύματος και επιτρέπει στο ύφασμα να απορροφά την υγρασία που εκπέμπεται από το σώμα του αθλητή. €105, Mizuno (τηλ. 210-6855.220)