Με περίπου 120 θερμίδες το ένα, τα γεμιστά κολοκυθολούλουδαή κολοκυθοανθοί είναι καταπληκτικοί για πρωινό, μεσημεριανό ή και βραδινό. Πριν από μερικά χρόνια ήταν μέρος του κολοκυθιού που πετούσαν οι αγρότες κατά τη συλλογή του, και δεν έφτανε ποτέ στην αγορά. Ο μόνος τρόπος ήταν να τους κόψεις πριν βγει ο ήλιος (κλείνουν με τις πρώτες ηλιαχτίδες και δεν γεμίζονται εύκολα) και να τους βάλεις στο ψυγείο. Σήμερα υπάρχουν παντού, στα μανάβικα, στις λαϊκές αγορές ακόμη σε σούπερ μάρκετ.

Υλικά

15 -20 ανθούς κολοκυθιών

400 γραμμάρια φέτα κομμένη σε κυβάκια

3 αυγά

Πιπέρι

Για το κουρκούτι

330 ml μπύρα ξανθιά

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Μια πρέζα αλάτι

1 κρόκο αυγού

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τους ανθούς χωρίς να τους τρυπήσουμε στο πίσω μέρος και τους βάζουμε να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό. Εγώ αφαιρώ και τους υπερμεγέθεις στήμονες, αλλά σε πολλούς αρέσουν.

Στη συνέχεια κόβουμε πιπερώνουμε τη φέτα, πιέζουμε ελαφρά με ένα πιρούνι, την κόβουμε σε μικρά κυβάκια και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα. Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Γεμίζουμε τους ανθούς και τους αφήνουμε στο ψυγείο να σταθούν μέχρι να φτιάξουμε το κουρκούτι.

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι τον κρόκο αυγού, τη μπύρα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας χυλός, όχι όμως ιδιαίτερα σφιχτός. Αν δούμε ότι είναι πολύ σφιχτός, προσθέτουμε λίγη ακόμη μπύρα.

Ζεσταίνουμε καλά το τηγάνι και ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο. Βγάζουμε τους ανθούς από το ψυγείο, τους βουτάμε έναν- έναν στο χυλό και τους βάζουμε στο τηγάνι χωρίς να κολλάνε ο ένας με τον άλλο.

Με μία τσιμπίδα ή ξύλινη κουτάλα Τους γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές ώστε να αποκτήσουν εξωτερικά ένα χρυσοκόκκινο χρώμα. Όταν τους βγάζουμε από το τηγάνι τους τοποθετούμε πάντα σε απορροφητικό χαρτί και πάλι χωρίς να ακουμπά ο ένας με τον άλλο.

Μπορούμε να τους σερβίρουμε συνοδεύοντας τους με ένας ελαφρύ ντιπ γιαουρτιού με άνηθο.