Από την Κνωσό έως τα Αστερούσια

Στην έξοδο της λεωφόρου Κνωσού θα συναντήσετε το περίφημο Μινωικό ανάκτορο, που επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Προχωρώντας μέσα από την καταπράσινη κοιλάδα φτάνετε στα Σπήλια με τη μεγάλη υδατογέφυρα που έφτιαξαν οι Ενετοί για να φέρνουν το νερό από τις Αρχάνες στο Ηράκλειο. Έπειτα από ένα χιλιόμετρο στρίβετε αριστερά προς Σκαλάνι. Εκεί θα δείτε τους πρώτους αμπελώνες απλωμένους στις πλαγιές της περιοχής. Πριν μπείτε στο χωριό στρίψτε δεξιά, ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες, για το οινοποιείο «Μπουτάρη».

Επιστρέφοντας θα πάρουμε τον δρόμο προς τις Αρχάνες. Εδώ θα συναντήσετε τον Συνεταιρισμό Αρχανών με τη σπουδαία παράδοση στην παραγωγή κρασιού.

Συνεχίζοντας από τις Αρχάνες μέσα από τα αμπέλια θα φτάσετε στο Βαθύπετρο όπου βρίσκεται το Μινωικό Μέγαρο με το πατητήρι που δείχνει περίτρανα τη μακρόχρονη οινοποιητική παράδοση της περιοχής. Αμέσως μετά είναι ο Δήμος Νίκου Καζαντζάκη με τα 9 οινοποιεία. Εκεί θα δείτε την κοιλάδα των Πεζών και τους γύρω λόφους κατάφυτους με αμπέλια. Το οινοποιείο Μηλιαράκη στην άκρη του χωριού Πεζά θυμίζει τη νεώτερη ιστορία της οινοποιίας στο νησί, ενώ η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στον χώρο του κρασιού και όχι μόνο.

Πριν φτάσετε στα Πεζά, από τον παλιό δρόμο, θα βρείτε τρία οινοποιεία στο χωριό Κουνάβοι: Γιάννης Στυλιανού, Νικόλαος Τιτάκης και Μediterra Οινοποιητική .

Μετά τα Πεζά μπορείτε να ακολουθήσετε δύο δρόμους. Ο πρώτος περνάει από τα χωριά Καλλονή, Άγιος Βασίλειος και Χουδέτσι. Εδώ θα συναντήσετε το οινοποιείο Ταμιωλάκη και λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα στρίβοντας προς τη Μονή Επανωσήφη το οινοποιείο Μιχαλάκη.

Η Μονή Επανωσήφη είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στον Νομό Ηρακλείου, με αρκετούς μοναχούς και σημαντική ιστορία. Μετά το μοναστήρι περνώντας από το Μεταξοχώρι και το Χαράκι θα φτάσετε στα κτήματα και το οινοποιείο της οικογένειας Γαβαλά στο χωριό Βοριάς.

Ο δεύτερος δρόμος οδηγεί στις Αγιές Παρασκιές. Αριστερά θα φτάσετε το χωριό Μυρτιά (Βαρβάροι). Αν πάτε δεξιά θα συναντήσετε τις Μελέσσες και έξω από το χωριό τη βιολογική καλλιέργεια αμπελώνων του Γιώργου Πατεργιαννάκη με το οινοποιείο. Συνεχίζοντας στο Αλάγνι θα βρείτε τις εγκαταστάσεις και τα αμπέλια του Λυραράκη από τους παλαιούς οινοποιούς του νησιού.

Μετά ακολουθεί μια μακρά διαδρομή μέσα από το Αρκαλοχώρι και τη Γαρίπα για να φτάσετε στην οροσειρά των Αστερουσίων στη Νότια Κρήτη. Στους Αγίους Αποστόλους Καστελλιανών θα δείτε το οινοποιείο των Αδελφών Στραταριδάκη.

Οινοπολιτεία 2009

Ένα τριήμερο (από τις 17 έως τις 19 Ιουλίου) μεθυστικό ταξίδι με τίτλο «Οινοπολιτεία 2009- Ανοικτές Πόρτες» διοργανώνει ο Δήμος «Ν. Καζαντζάκης». Για τρία 24ωρα, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν τα οινοποιεία που βρίσκονται στην πεδιάδα των Πεζών, να γνωρίσουν τους οινοποιούς, να ξεναγηθούν στους αμπελώνες και να δοκιμάσουν τα φημισμένα κρασιά. Το μενού των εκδηλώσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, διαγωνισμούς, γευσιγνωσίες, εκθέσεις, μουσικά δρώμενα (πληροφορίες στο www. dimos-nikoskazantzakis.gr). Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μονοφατσίου

Η κρητική γη δεν παράγει μόνο κρασί. Η ΕΑΣ Μονοφατσίου (η οποία ιδρύθηκε το 1968 και αποτελείται από 11 πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς με 1.600 μέλη, στο Ασήμι, στο κέντρο του εύφορου κάμπου της Μεσαράς) προσφέρει λάδι από το σύγχρονο ελαιουργείο, όπου οι ελιές εκθλίβονται μόνο με μηχανικό τρόπο- μέθοδος ψυχρής πίεσης. Αυτός ο τρόπος επιτρέπει στο λάδι να διατηρεί ακέραιη τη φρουτώδη γεύση του και το ιδιαίτερο άρωμά του. Η Ένωση διαθέτει ανοξείδωτες δεξαμενές 5.000 τόνων και σύγχρονο τυποποιητήριο, όπου τυποποιείται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΑΣΙΦΑΗ, το παρθένο ελαιόλαδο ΚΟΤΙΝΟΣ και τα βιολογικά ελαιόλαδα ΠΑΣΙΦΑΗ και ΑΣΗΜΙ. Πριν από λίγους μήνες ο δραστήριος πρόεδρος της Ενώσεως, Γ. Ξυλούρης, εγκαινίασε και μία νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Τα νέα αυτά προϊόντα της οικογένειας «ΚΟΦΙΝΑΣ», με κορυφαία τη γραβιέρα ΠΟΠ καθώς και το κεφαλοτύρι, το γραβιεράκι, το λαδοτυράκι, η ξινομυζήθρα κ.ά. κέρδισαν αμέσως την αγάπη των επισκεπτών.