Μαθήματα ελληνικών ΙΙ: Λέγε με Ισμαήλ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/06/2009 19:17 |

Όταν πρωτοείδα τον Ισμαήλ τρόμαξα λίγο. Έχει ένα κεφάλι πολύ μεγάλο, είναι μαύρος με ευρωπαϊκά όπως λένε χαρακτηριστικά, και φοράει σκούρα ρούχα. Και μου φάνηκε βλοσυρός. Και δεν είναι νέος. Κάθισε σε πίσω θρανίο, δεν μιλούσε και δεν ρωτούσε όπως οι άλλοι. Ο πάγος έσπασε όταν άρχισε να διαβάζει. Τα κατάφερε πιο γρήγορα από όλους, κι έτσι άλλαξαν όλα γρήγορα.

Κάνοντας απλούς διαλόγους και ασκήσεις μέσα στην τάξη, για εξάσκηση της ομιλίας, μάθαμε λίγα πράγματα γι αυτόν. Στο κεφάλαιο: ‘τι τρώμε το πρωί’ μάθαμε ότι τρώει φρούτα.

-Δεν πίνεις καφέ, τον ρώτησε εντυπωσιασμένη η Ισαβέλα.

-Όχι. Ποτέ καφέ, ποτέ αλκοόλ!

-Ούτε τσάι;

-Όχι, μόνο φρούτα!

-Μα τι ώρα πιάνεις δουλειά, ρώτησα εγώ. Πότε προλαβαίνεις να ετοιμάσεις τα φρούτα;

-Ξυπνάω πεντέμισι το πρωί και τα ετοιμάζω, είπε με κάτι που έμοιαζε σα χαμόγελο και σίγουρα πρόδιδε κάποια περηφάνια.

Στο κεφάλαιο: ‘τι δουλειά κάνεις;’ μάθαμε ότι δουλεύει σε πλυντήριο αυτοκινήτων δώδεκα ώρες την ημέρα.( αλλά πληρώνεται για οκτώ) Έτσι μας είπε ότι θα έρχεται πάντα μισή ώρα αργότερα για να προλαβαίνει να αλλάζει ρούχα. Ήθελε να είναι παρουσιάσιμος στην τάξη.

Ύστερα μάθαμε πως είναι από το Σουδάν, και πως δεν πίνει αλκοόλ ποτέ του. Αλλά αυτό το κάνουν και πολλοί άλλοι μουσουλμάνοι, όπως παρατηρήσαμε σιγά- σιγά.

Ερχόταν τακτικά στο μάθημα μέχρι τη μέση της χρονιάς περίπου, κι ύστερα άρχισε να αραιώνει ώσπου δεν ξανάρθε. Δεν με τρόμαζε πια το πρόσωπό του, αντίθετα χαιρόμουν κάθε φορά που τον έβλεπα, γιατί ήξερα ότι η παρουσία του θα ανέβαζε το επίπεδο του μαθήματος. Κι όταν πέρασαν τρεις εβδομάδες και δεν τον ξαναείδα, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα τηλέφωνό του και δεν μπορούσα να τον ψάξω, να μάθω τι έγινε, και να του πω να ξανάρθει, κι ας είχε χάσει μαθήματα.

Έτσι ο Ισμαήλ με έμαθε δυο πράγματα στα λίγα μαθήματα που ήρθε. Πρώτον ότι το πρόσωπο στην πρώτη εντύπωση δεν λέει τίποτα, πράγμα που το ήξερα βέβαια, αλλά το είχα ξεχάσει. Είναι κάτι που μαθαίνουμε μεγαλώνοντας, καθώς εξοικειωνόμαστε σιγά- σιγά με την εμφάνιση των ανθρώπων. Την πρώτη φορά που βλέπουμε κάποιον όταν είμαστε μικροί και νέοι και αρχίζουμε να ξανοιγόμαστε σε μέρη ξένα από το στενό περιβάλλον του σπιτιού, επηρεαζόμαστε από πράγματα ασήμαντα, όπως είναι τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ή το χρώμα, κι ύστερα μαθαίνουμε να διακρίνουμε καλύτερα.

Έτσι αυτές οι νέες φυλές, ας τις πούμε νέες, που έχουν έρθει στην Ελλάδα μας ξανακάνουν παιδιά, -και μαζί ρατσιστές- γιατί δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τα χρώματα και τα σχέδια τους. Χρειάζονται γνωριμίες, να μιλήσεις, να αποκτήσεις μια επικοινωνία, για να βγεις από τα στερεότυπα και τον τρόμο που προκαλούν.

Και το άλλο που με έμαθε ο Ισμαήλ είναι η στεναχώρια του δασκάλου όταν χάνει έναν καλό μαθητή. Για όλους στεναχωριέται ένας δάσκαλος, μόλις τους γνωρίσει ελάχιστα, αλλά πώς να το κάνουμε; Στους καλούς έχει πάντα αδυναμία.

Κι όταν βλέπει σε έναν άνθρωπο που έχει έρθει να μάθει ελληνικά μετά από 12 ώρες δουλειά σε πλυντήριο αυτοκινήτων τέτοια ευκολία στην κατανόηση της δύσκολης αυτής γλώσσας, κάτι μέσα του λιώνει. Και χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μη φανερωθεί η προτίμηση του, να μην καταλάβουν οι άλλοι τι ευτυχία σου δίνει ο καλός μαθητής και νοιώσουν απογοήτευση.

Δεν ξέρω αν κατάφερα να μάθω κι εγώ κάτι στον Ισμαήλ. Όταν μπαίνω σε πλυντήριο αυτοκινήτων κοιτάω πάντα μήπως τον δω πουθενά. Δεν το έχω πάρει απόφαση ότι τον έχασα από μαθητή. Τον σκέφτομαι συχνά όταν αρχίζω το μάθημα, ελπίζω ακόμα να τον δω να ξανάρχεται.

Παρηγοριέμαι λίγο ταυτίζοντας τον με τον αφηγητή του Μόμπυ Ντικ, του περιπετειώδους βιβλίου του Χέρμαν Μέλβιλ, που αν θυμάστε ξεκινάει με τη φράση «Λέγε με Ισμαήλ» (Call me Ismael) Μπορεί κι αυτός να κυνηγήσει τη μεγάλη άσπρη φάλαινα, τον ευρωπαϊκό ρατσισμό ας πούμε, και να καταφέρει στην τελική σύγκρουση, να επιζήσει.

O.T.
08/10/2009 16:57
Είναι γλυκόπικρα τα κείμενά σας!
Μάλλον και γι'' αυτό πολύ συγκινητικά!
Xenophon K.
29/06/2009 16:43
" LEGEME : ELLHNA "...

kAI as min eime !
Se auto to kratos ZW...ergazome...prosferw kai egw !
PROSFERW se sena...ton Ellhna pou kani "Mpania"...
thn wra pou doulevw sto xwrafisou,.. sto ergostasio sou,
kai ston dromo...xwris na niothw "Ntropi" sta vlemata sou !
Me Ypotimas...san "Third-Class"....se blepw na me koitas !
Den skuvw to kefali...exw tharos kai tolmi...
Pragmatiko Ellhniko tharos... xwris pseuto-maggia,
to xserw...me ekmetaleuse....palio-kerata !

Den to vazw kato...tha palepso oso mporo...sto merokamato
kai sto pezodromio...kapia mera tha Anastithw kai egw !
Legeme "Ellhna" kai as min eime...gia sena den einai kanis...
mono apo to xorio sou einai Ellhnes...xwriates tis prokopis !

Exw Ellhniki Hthagenia...oxi nootropia " pseuto-Kyrile"..
oute "kombinas"....lemarge ...Neo-kapitalista vlaxo-kyrile !

Stin "GH" gennithika....Stin " GH" tha pethanw....
Yperifanos...me to kefali Psila...
se opio kratos kai an eime..."ELLHNAS" LEGOME..
PIO ELLHNAS KAI APO SENA...STIN KARDIA !

OSO ZW..THA OMHLW...PANTA THN ALLITHIA KAI AS PONA,
ELLHNAS PANTA ME THAROS, TOLMH, XWRIS THN DIKISAS
''KOUTOPONIRIA"...

AUTOS EIME....KAI EAN DEN ME GOUSTARETE...
"TOUGH LUCK ".

όλες οι τελευταίες ειδήσεις