Αύξηση του ποσοστού εγγραφών στα προγράμματά τους κατά 10% είχαν φέτος τα ιδιωτικά κολέγια της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου τους. Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κολεγίων ωστόσο, αν και καταγράφουν ποσοστά μεγάλων αυξήσεων στις εγγραφές τους, δηλώνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συνολικά συμπεράσματα, μια και ο κύριος όγκος των εγγραφών γίνεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Και τη φετινή χρονιά, τα δίδακτρά τους βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και συγκεκριμένα για τα προπτυχιακά προγράμματα κυμαίνονται από 5.500 ευρώ έως 8.500 ευρώ τον χρόνο, ενώ για τα μεταπτυχιακά προγράμματα από 7.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ και αφορούν προγράμματα σπουδών μονοετή ή διετή. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου σημειώνουν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια τα δίδακτρα παραμένουν τα ίδια καθώς δεν έχει γίνει καμία αύξηση.

Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι των λυκείων που εγγράφονται κάθε χρόνο στα κολέγια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου τους, υπολογίζεται ότι είναι 5.000, εκ των οποίων περίπου οι 3.500 παρακολουθούν προπτυχιακές σπουδές και οι υπόλοιποι μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Συνολικά στα ελληνικά κολέγια σπουδάζουν σήμερα περίπου 15.000 άτομα.

Σε αυτό το φόντο ξεκινά για την ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση της χώρας ένας νέος χρόνος, που ίσως τελικά ευνοήσει τους μεγάλους επιχειρηματίες του χώρου ή οδηγήσει σε νέες στρατηγικές συμμαχίες. Οι επιχειρηματίες της μεταλυκειακής ιδιωτικής εκπαίδευσης αναζητούν νέες συνεργασίες και εκτός της χώρας και όπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» υπάρχουν σχέδια, λόγω του ενδιαφέροντος μεγάλων ξένων πανεπιστημίων να απορροφήσουν, μέσω των συνεργαζόμενων κολεγίων, πολλούς ξένους σπουδαστές που δεν θα θελήσουν να σπουδάσουν στην Αγγλία λόγω Brexit αλλά και προτιμούν την Ελλάδα ως τόπο εκπαίδευσής τους.

Ο κύκλος εργασιών. Συνολικά, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου, ο  ετήσιος κύκλος εργασιών των κολεγίων μελών και μη μελών Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Κολεγίων προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οπως είναι γνωστό, η επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων, που παρέχουν τα κολέγια μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, γίνεται από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ). Οι αποφάσεις που χορηγούνται από το ΣΑΕΠ αναγνωρίζονται πλήρως τόσο για την πρόσληψη στον δημόσιο τομέα όσο και για την εξέλιξη (βαθμολογική και μισθολογική) των υπαλλήλων σύμφωνα με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου 276/2015.

Η επιλογή των σπουδών στην Ελλάδα για όσους δεν κατάφεραν να περάσουν στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας αποτελεί μια λύση για πολλούς νέους και νέες κάθε χρόνο. Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάθε χρόνο αποφασίζουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Στο παραπάνω συνηγορούν τα στατιστικά στοιχεία επίσημων φορέων του εξωτερικού όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που κατατάσσουν την Ελλάδα στην 6η θέση με βάση το ποσοστό των φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ αξιόλογο είναι και το ποσοστό όσων επιλέγουν άλλη χώρα για τις προπτυχιακές τους σπουδές. Οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με βάση το ποσοστό των φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό είναι η Ισλανδία με ποσοστό 18,9%, ακολουθεί η Σλοβακία με 14,1% και η Ιρλανδία με 13%.

Ευκαιρία. Πάντως, με δεδομένη τη λεγόμενη «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ και την ουσιαστική εξαφάνιση τα επόμενα χρόνια της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης, φαίνεται ότι δίνεται τώρα η ευκαιρία στους επιχειρηματίες του χώρου της ιδιωτικής εκπαίδευσης να καλύψουν το κενό. Ως γνωστόν, η αγορά χρειάζεται άτομα τα οποία έχουν αποκτήσει εξειδίκευση σε κάποιον τομέα, όπως για παράδειγμα τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης, τεχνικός εφαρμογών Πληροφορικής, διοικητικό και οικονομικό στέλεχος επιχειρήσεων, ειδικός εφαρμογών Αισθητικής, Νοσηλευτικής, Τραυματολογίας, ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου, ειδικός Εμπορίας, Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (marketing). Και εκεί σ’ αυτή τη φάση ακόμη και τα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ προσφέρουν πρωτότυπες ειδικότητες,  με προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.

Στα ΙΕΚ η φοίτηση περιλαμβάνει τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και ένα εξάμηνο Πρακτικής Ασκησης ή Μαθητείας σε επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ. Το εξάμηνο αυτό στοχεύει στην αναβάθμιση των προσόντων των καταρτιζομένων και την αφομοίωση απαραίτητων επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων, ενώ παράλληλα διευκολύνει την ομαλή μετάβασή τους από τον χώρο της αρχικής κατάρτισης στον χώρο της παραγωγής, των επιχειρήσεων και των οργανισμών και αυξάνοντας τελικά τις πιθανότητες απορρόφησής τους από την αγορά εργασίας.

Οι αιτήσεις εισαγωγής γίνονται ηλεκτρονικά σε ημερομηνίες που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας και η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με βάση τη βαθμολογία του τίτλου σπουδών, την ηλικία, την τυχόν προϋπηρεσία και την ιδιότητα τέκνου πολύτεκνης οικογένειας. Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν υποχρεωτικά θεωρητικά, εργαστηριακά και μεικτά μαθήματα. Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, η αξιολόγηση των καταρτιζομένων γίνεται, τόσο με τη διενέργεια εξετάσεων προόδου, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, όσο και με τη διενέργεια τελικών εξετάσεων στο τέλος του εξαμήνου.