Με το χαρτί του πατριωτισμού προσπαθεί να συσπειρώσει τους Τούρκους ο πρόεδρος Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να μας γονατίσουν» και συγκρίνοντας την «επίθεση στην οικονομία με μια επίθεση στην τουρκική σημαία, μια επίθεση στο κάλεσμα για προσευχή». Την ίδια ώρα όμως φαίνεται ότι ο τούρκος πρόεδρος συνεχίζει παρασκηνιακά τα παζάρια με την Ουάσιγκτον για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον – μόνο που απ’ ό,τι φαίνεται, προς το παρόν, ο Λευκός Οίκος δεν θέλει να κάνει καμία συμφωνία, μια και η προηγούμενη δεν τηρήθηκε από την πλευρά της Αγκυρας.

Η προηγούμενη συμφωνία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προέβλεπε την απελευθέρωση μιας Τουρκάλας που κρατούνταν στο Ισραήλ ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα που ζει περισσότερα από 20 χρόνια στην Τουρκία. Η κρατούμενη αφέθηκε ελεύθερη από τους Ισραηλινούς, δεν συνέβη όμως το ίδιο από την πλευρά των Τούρκων. Αυτό προκάλεσε την μήνι της αμερικανικής κυβέρνησης, που θέλει να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της και έχει κάνει σημαία την απελευθέρωση του ευαγγελικού πάστορα και διεμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί καμία άλλη συμφωνία, παρά μόνο την άνευ όρων απελευθέρωσή του.

Τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», η Ουάσιγκτον απέρριψε προσφορά της Αγκυρας να απελευθερώσει τον Μπράνσον σε αντάλλαγμα για τη διακοπή των διαδικασιών εναντίον της τουρκικής τράπεζας Halkbank, στην οποία ενδέχεται να επιβληθούν τεράστια πρόστιμα από τις ΗΠΑ, επειδή βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τεχεράνη. Ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Halkbank Μεχμέτ Χακάν Ατίλα έχει ήδη καταδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο σε φυλάκιση 32 μηνών για τραπεζική απάτη και συνωμοσία σε μια υπόθεση που αφορά την διακίνηση δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Τεχεράνη. Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση απέρριψε την προσφορά της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι το πρόστιμο στη Halkbank και άλλες ένδικες διαφορές δεν πρόκειται να συζητηθούν παρά μόνο αφότου αφεθεί ελεύθερος ο αμερικανός πάστορας. Οπως διευκρίνισε στέλεχος του Λευκού Οίκου στην εφημερίδα, «ένας πραγματικός σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν θα είχε συλλάβει ποτέ τον πάστορα Μπράνσον».

Την Παρασκευή τουρκικό δικαστήριο απέρριψε νέο αίτημα για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του αμερικανού πάστορα, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και κατασκοπία που επισύρουν ποινή κάθειρξης έως και 35 χρόνια. Λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε «ψευδείς» τις κατηγορίες αυτές προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται να το ανεχθούμε αυτό και να καθήσουμε με σταυρωμένα χέρια». Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη διαμορφώσει έναν κατάλογο με νέες κυρώσεις που απειλεί να επιβάλει στην Τουρκία, εάν δεν προχωρήσει στην απελευθέρωση του Μπράνσον.

Το Σάββατο, μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από δύο σημαντικούς οίκους αξιολόγησης, εν μέσω της νομισματικής κρίσης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα «αντικρούσει» όλους εκείνους που παίζουν «παιχνίδια» με την οικονομία της χώρας. «Κάποιοι προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, μέσω των επιτοκίων, του συναλλάγματος, των επενδύσεων και του πληθωρισμού. Εμείς τους λέμε: «Είδαμε τα παιχνίδια σας και σας προκαλούμε»». Και πρόσθεσε: «Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε σε εκείνους που συμπεριφέρονται σαν στρατηγικοί εταίροι αλλά μας καθιστούν στρατηγικό στόχο».

Ανοιξαν πυρ στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Η ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ αναδεικνύεται και από τη χθεσινή επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα. Οι δράστες επέβαιναν σε λευκό όχημα και άνοιξαν πυρ προς το κτίριο της πρεσβείας. Δεν προκλήθηκαν θύματα παρά μόνο ζημιές. Για το περιστατικό, το οποίο ο Ερντογάν σχολίασε πως είχε στόχο «να προκαλέσει χάος», συνελήφθη ένα άτομο.