Η επαφή των κεντροαριστερών στελεχών με τους ψηφοφόρους τους κατά την καλοκαιρινή ανάπαυλα επιβεβαίωσε αυτό που ήξεραν από καιρό – πως τόσο η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής όσο και η διεύρυνση του χώρου είναι βήματα μη διαπραγματεύσιμα. Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να αντιμετωπίσει την πόλωση των ημερών, να «σπάσει στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ». Για να το πετύχουν αυτό, βγάζουν μπροστά τα αντιπολιτευτικά τους βέλη, τη δημοκρατική τους ιστορία και τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα. Με άλλα λόγια, δίνουν μεγάλο βάρος στους τρεις σταθμούς του φετινού φθινοπώρου: στην 21η Αυγούστου και στη «φιέστα» της εξόδου από τα Μνημόνια, τον εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη και την παρουσία της Φώφης Γεννηματά στη ΔΕΘ.

21η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. Η πρώτη σύσκεψη μετά τις διακοπές λαμβάνει χώρα σήμερα το πρωί, με αντικείμενο το κυβερνητικό αφήγημα για έξοδο και φυγή προς τα εμπρός. Στην Κεντροαριστερά, άλλωστε, έχουν ήδη κάνει λόγο για ένα «Μνημόνιο διαρκείας» το οποίο δεν τελειώνει αύριο, ενώ τονίζουν πως το «νέο παραμύθι» της κυβέρνησης δεν λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά στοιχεία. Γι’ αυτά τα ζητήματα θα κινηθούν σε σκληρό αντιπολιτευτικό τόνο, δίνοντας έμφαση στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και την απροθυμία της να εφαρμόσει τις σωστές μεταρρυθμίσεις.

3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ. Ιδίως τον τελευταίο χρόνο, πολύς λόγος και πολύ μελάνι έχει χυθεί για το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Η ηγεσία επέλεξε ο εορτασμός της 3ης Σεπτέμβρη, που θα λάβει χώρα στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, να συμβολίζει τον δεσμό ανάμεσα στην ιστορική παρακαταθήκη και την επόμενη μέρα. Φέτος, μάλιστα, συνδέει την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ με τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του ιστορικού του ηγέτη, Ανδρέα Παπανδρέου. Ο εορταστικός χαρακτήρας θα πάρει τη μορφή ημερίδας, όπου στελέχη του κόμματος και ακαδημαϊκοί θα μιλήσουν για το μέλλον της παράταξης, βασισμένοι στους πυλώνες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και των θεσμών και του «γνήσιου» πατριωτισμού – τρία σημεία που θεωρούν ότι τους διαφοροποιούν από τους αντιπάλους τους, που επέλεξαν να ακολουθούν «συντηρητική πολιτική».

ΔΕΘ. Τρίτο σταθμό για το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί η Θεσσαλονίκη. Εκεί, η Φώφη Γεννηματά θα παρουσιάσει μια δέσμη προτάσεων, την οποία έχουν επεξεργαστεί τα στελέχη του κόμματος, μέρη των οποίων έχουν συζητηθεί και δημοσίως σε ημερίδες που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα. Μέσα σ’ αυτές τις προτάσεις, η Γεννηματά θα παρουσιάσει και τα σημεία προοδευτικής διακυβέρνησης που προβάλλει το Κίνημα Αλλαγής και με βάση τα οποία θα συζητήσει οποιαδήποτε συνεργασία μετά τις εκλογές.