Ολα καλά με την κυβέρνηση, αλλά νομίζω πρέπει να μάθει να διαβάζει αριθμούς. Το λέω γιατί παρότι επεσήμανα χθες ότι σταθερά και διαχρονικά οι αναγνώστες των «ΝΕΩΝ» δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην εφημερίδα και αυτό αποτυπώνεται στις κυκλοφορίες της (να υπενθυμίσω εδώ ότι επί χρόνια είναι – και παραμένει – η πρώτη σε κυκλοφορία ημερήσια εφημερίδα, με μέσο όρο πωλήσεων πάνω από 16.000 συμπεριλαμβανομένης και της κυκλοφορίας του Σαββατοκύριακου), διάφοροι επιμένουν να αμφισβητούν την ψυχρή αλήθεια των αριθμών. Εχω, λοιπόν, αρχίσει να αμφιβάλλω αν οι κυβερνητικοί καταλαβαίνουν ακόμη και τα νούμερα και τα ποσοστά που οι ίδιοι λένε και ξαναλένε, όπως το ΑΕΠ ή το ποσοστό της ανεργίας. Μήπως τα παπαγαλίζουν; Α! Και κάτι τελευταίο, αυτό που γράφεται σε αυτήν την εφημερίδα είναι εκείνο που οι συντάκτες της θέλουν να γράψουν.

Και τα σποτ συνεχίζονται

«Ο πολιτισμός είναι η μεγάλη αξία της χώρας μας, η πυξίδα μας για το μέλλον. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ολοκλήρωσε μια σημαντική τομή: Το ηλεκτρονικό εισιτήριο για αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της χώρας». Οχι δεν είναι απόσπασμα από έκθεση ιδεών του Γυμνασίου. Είναι πρωθυπουργικό τιτίβισμα. Ο Αλέξης Τσίπρας παρότι έχει πολλά στο κεφάλι του, με όλα αυτά που συμβαίνουν στην κυβέρνησή του τρεις εβδομάδες τώρα, βρήκε χρόνο να διαφημίσει Λυδία Κονιόρδου. Τι κι αν λένε διάφοροι κακοί άνθρωποι ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό θα την φάει; Εκείνος διαφημίζει το νέο σποτάκι της σειράς «ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη» που έχει βγάλει η κυβέρνηση, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Κονιόρδου και ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής. Ανάλογο προμόσιον έκανε και ο υπουργός Βερναρδάκης – αν δεν τον θυμάστε, είναι υπουργός Επικρατείας, που έχει πει το αμίμητο ο Τσίπρας είναι μόλις 44 ετών. Εγώ, πάντως, έχω να επισημάνω ότι βρήκα την υπουργό Πολιτισμού κάπως ντεφορμέ στο σποτ. Εχει μάλλον ξεχάσει το σανίδι από τότε που κάθισε στα κυβερνητικά έδρανα.

Τον παρότρυνε να τον «διαφημίσει»

Ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης είχε ραντεβού με τον Ηλία Ψινάκη χθες. Οι δυο τους, λέει, κουβέντιασαν για την «αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Μαραθώνα από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 και τη βελτιστοποίηση του συντονισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών για την επίσπευση των αναγκαίων παρεμβάσεων». Μάλιστα. Τα πιάσαμε τα λεφτά μας. Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω πως άλλο μου έκανε εντύπωση από το σχετικό δελτίο Τύπου. Γράφει αυτό: «Ο κ. Σκουρλέτης παρότρυνε τον δήμαρχο να διασφαλίσει την πλήρη ενημέρωση των κατοίκων για τα μέτρα που υλοποιούνται». Δεν τον αδικώ τον υπουργό. Κι εγώ τον πάλαι ποτέ μάνατζερ του Σάκη Ρουβά θα έπαιρνα για να διαφημιστώ σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία. Παρεμπιπτόντως, υπάρχει ένα ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Μαραθώνα που ζητεί την παραίτηση Ψινάκη – το οποίο υπογράφουν και πολλά μέλη της ίδιας του της παράταξης. Φαντάζομαι, επομένως, ότι μπορώ να εκλάβω τη συνάντηση ως μια ένδειξη σκουρλετικής στήριξης στον δήμαρχο;

Μόνο ΠΑΣΟΚ!

Το αλίευσα από το Twitter του Ανδρέα Λοβέρδου: «Κάνοντας απογευματινό τζόκινγκ στο χωριό που βρίσκομαι αυτές τις ημέρες, με προσπερνά ένα αυτοκίνητο που όταν η οδηγός του συνειδητοποιεί την ταυτότητά μου κάνει όπισθεν και χωρίς άλλες περιστροφές με ρωτά: -Επειδή έχουμε μπερδευτεί με όλα αυτά τα ονόματα, τελικά ποιο κόμμα είστε; -ΠΑΣΟΚ, της απαντώ παραξενεμένος. -Ε, πείτε το επιτέλους. Πείτε το! Μου απαντά αυθόρμητα με ανακούφιση και τολμώ να πω, με ενθουσιασμό η κυρία. ΥΓ: Τα σχόλια περιττεύουν». Γιατί περιττεύουν; Εγώ θα σχολίαζα πως αν το διαβάσουν ποταμικοί θα λένε ότι είχαν δίκιο όταν υποστήριζαν πως το ΚΙΝΑΛ είναι μόνο ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, μάλλον το πράσινο brand συνεχίζει να πουλά περισσότερο.

Τα τσικό και οι συνδηλώσεις

Για να καταλάβετε τι νέκρα επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό – Δεκαπενταύγουστος γαρ – η Πειραιώς έχει βγάλει στο χορτάρι τα τσικό. Τι εννοώ; Ελαβα πρωί-πρωί ενημέρωση από τη ΝΔ για την απάντηση, λέει, της ΟΝΝΕΔ στις ρατσιστικές δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη. Είπε εκείνος τις προάλλες «η ΝΔ ασκεί αυτιστική αντιπολίτευση». Και απάντησαν με ανακοίνωση οι γαλάζιοι νεολαίοι: «Δεν υπάρχει πλέον κανείς που να εκπλήσσεται από το νέο ρεσιτάλ αριστερού ήθους και ανθρωπιάς του υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη. Ακόμα και με 94 ταυτοποιημένους νεκρούς, το μόνο μέλημα της Κυβέρνησης είναι να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία αδιαφορώντας αν η βαθύτατα ρατσιστική φρασεολογία πεζοδρομίου που μετέρχονται τα μέλη της προσβάλλει βάναυσα συνανθρώπους μας. Αφού οι φίλοι του κ. Τσίπρα έχουν πέσει τόσο χαμηλά, ας επαναλάβουμε τα αυτονόητα: Δεν είναι ντροπή να είσαι αυτιστικός, αλλά να είσαι υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ». Μεταξύ μας, πάντως, κομματάκι υπερβολικούς τους βρίσκω τους οννεδίτες. Φαν του Σκουρλέτη δεν είμαι, αλλά μην καταργήσουμε και τις συνδηλώσεις στη γλώσσα.

Τελετή στον Αγιον Ορος

Χθες το μεσημέρι, στις Καρυές, πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκατάστασης του νέου πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους, Κωστή Δήμτσα. Να σας θυμίσω ότι ο Δήμτσας είναι γενικός διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και αντικαθιστά στη θέση τον Αρίστο Κασμίρογλου. Πρέπει δε να σας ενημερώσω ότι εκτός από τους αντιπροσώπους των είκοσι μονών, την παρακολούθησαν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Διαμαντής Μασούτης και διάφοροι άλλοι. Τελικά, ο Πατούλης είναι και της βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, όχι μόνο του οθωμανικού γκραντέρ.