Επισκέπτονται τα σχολεία όλων των βαθμίδων της Πιερίας και προσφέρουν στους μαθητές ένα διαδραστικό μάθημα για το ποδήλατο. Ένα μάθημα ποδηλατικής παιδείας.

Η αξιέπαινη πρωτοβουλία ανήκει στον σύλλογο «ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ» (www.podilatikiapodrasi.gr) που ιδρύθηκε το 2010. Τα μέλη του Συλλόγου γνωρίζουν καλά ότι η αλλαγή νοοτροπίας και σκέψης αλλά και η Παιδεία ξεκινούν από τις μικρές ηλικίες. Έτσι δεν έχασαν καιρό. Το 2011 οργάνωσαν έναν τομέα ποδηλατικής παιδείας μέσα στο σύλλογό τους και ξεκίνησαν τις δράσεις.

Ήδη η «Ποδηλατική Από-δραση Πιερίας» έχει πραγματοποιήσει πάνω από σαράντα επισκέψεις σε σχολεία της Πιερίας. Μάλιστα, το Υπουργείο Παιδείας τους έχει χορηγήσει άδεια προκειμένου να επισκέπτονται τα σχολεία όλων των βαθμίδων της Πιερίας, είτε αυτή η επίσκεψη εντάσσεται σε συγκεκριμένο σχολικό πρόγραμμα και στη σχολική εγκύκλιο, είτε όχι. Το μάθημα της Ποδηλατικής Παιδείας γίνεται εθελοντικά από μέλη του Συλλόγου που είναι κυρίως εκπαιδευτικοί. Τις επόμενες μέρες ο Τομέας Ποδηλατικής Παιδείας αναμένεται να επισκεφθεί τα Δημοτικά Σχολεία Ρητίνης και Γανόχωρας, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί ποδηλατοβόλτες προς τη λήξη του σχολικού έτους.

Στόχος της δράσης τους στα σχολεία – τονίζει ο Σύλλογος – είναι η προώθηση του ποδηλάτου ως αστικό μέσο μετακίνησης, η ενημέρωση σχετικά με τη σωστή και ασφαλή χρήση του ποδηλάτου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τις επικρατούσες συνθήκες στην πόλη της Κατερίνης, και τέλος η ευαισθητοποίηση και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά και τους εφήβους.

«Μιλάμε στα παιδιά για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο αστικής μετακίνησης αλλά ταυτόχρονα τους επισημαίνουμε και τους κινδύνους. Κι αυτό διότι η Κατερίνη δεν έχει ούτε ένα μέτρο ποδηλατόδρομου» εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου και εκπαιδευτικός Γιάννης Μπαρμπέρης. Και συνεχίζει: «Είναι πολλοί οι πολίτες που κινούνται με ποδήλατο στην πόλη διότι είναι εντελώς επίπεδη και το μέγεθός της μικρό. Προσπαθούμε λοιπόν να πούμε στους μαθητές πώς να κινούνται σωστά με το ποδήλατο έτσι ώστε να μην βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους άλλους».

Τα αποτελέσματα της εθελοντικής δράσης του συλλόγου στα σχολεία είναι πάντως εντυπωσιακά. «Στην αρχή ο Σύλλογός έπαιρνε πρωτοβουλία και επικοινωνούσε με τα σχολεία. Τώρα μας προσκαλούν τα ίδια τα σχολεία. Πηγαίνουμε μάλιστα και εκτός Κατερίνης σε χωριά της Πιερίας» λέει ο κ.Μπαρμπέρης.

Όσο για τα παιδιά «δείχνουν ενθουσιασμένα και σίγουρα τους μένει κάνει κάτι. Άλλωστε το μάθημα είναι διαδραστικό. Κάνουμε διάλογο. Τα σηκώνουμε πάνω και τους δείχνουμε για παράδειγμα τον βασικό εξοπλισμό (π.χ. φώτα) ή τον κατάλληλο ρουχισμό που πρέπει να έχουν όταν ποδηλατούν».

Τα παιδιά ενθουσιάζονται με το μάθημα Ποδηλατικής Παιδείας (Φωτό: Σύλλογος

Ποδηλατική Από-δραση Πιερίας)

Τι γίνεται στο μάθημα ποδηλατικής παιδείας

*Οι παρουσιάσεις που κάνει η «Ποδηλατική Από-δραση Πιερίας» προσαρμόζονται στις ανάγκες του σχολείου, αναλόγως αν πρόκειται για Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο.

*Υπάρχει υλικό κατασκευασμένο από τα μέλη του τομέα, το οποίο προβάλλεται στις τάξεις, μέσω βιντεοπροβολέα και σε συνδυασμό και με τη χρήση ποδηλατικού εξοπλισμού πραγματοποιείται ένα διαδραστικό μάθημα.

*Συχνά η παρουσίαση συνοδεύεται από κάποια επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, ή από μία ποδηλατοβόλτα κοντά στην περιοχή του σχολείου ή στην πιο προσβάσιμη και πιο δημοφιλή ποδηλατική διαδρομή (Παραλία, Πλατανόδασος).

Στιγμιότυπα από το μάθημα Ποδηλατικής Παιδείας σε σχολική αίθουσα (αριστερά)

και στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής (Φωτογραφίες: Σύλλογος Ποδηλατική

Από-δραση Πιερίας)

Αξίζουν πολλά μπράβο στην πρωτοβουλία του Συλλόγου από την Πιερία. Η εκπαίδευση που παρέχεται στα παιδιά από τα σχολεία στον τομέα της κυκλοφοριακής αγωγής και ειδικότερα της μετακίνησης με ποδήλατο έχει κενά. Συνεπώς η Ποδηλατική Από-δραση Πιερίας προσφέρει πολλά.

Όσα σχολεία από την Πιερία ενδιαφέρονται για την παρουσίαση μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω της φόρμας επικοινωνίας στο site του Συλλόγου ή στα τηλέφωνα του Τομέα Ποδηλατικής Παιδείας, όπως είναι αναρτημένα στην κεντρική σελίδα του www.podilatikiapodrasi.gr

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter@orthopetalies ή στο Facebook Orthopetalies blog για καθημερινή ενημέρωση