Η πρωτοφανής επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι, η εν ψυχρώ δολοφονία γελοιογράφων, η ωμή βία ως απάντηση του κριτικού πνεύματος, άφησε άφωνη την ανθρωπότητα. Οι δράστες πυροβόλησαν την ελευθερία της έκφρασης, των ιδεών, πυροβόλησαν την ελευθεροτυπία, την ίδια τη δημοκρατία.

Πολύ λογικά ο Τύπος παγκοσμίως αφιέρωσε τα πρωτοσέλιδά του στην τραγωδία με μηνύματα αλληλεγγύης και αντίστασης. Από την Ευρώπη ως τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν την Πέμπτη με συμβολικά πρωτοσέλιδα κατά της βίας των θρησκόληπτων φανατικών.

Οι εφημερίδες ακολούθησαν τα αντανακλαστικά του κοινού τους: Ηδη από το βράδυ της Τετάρτης χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν αυθόρμητα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να φωνάξουν «Δεν θα φοβηθούμε».

Οι ειρηνικές και πολυπληθείς διαδηλώσεις άφησαν το σημάδι τους το βράδυ της Τετάρτης σε όλη την Ευρώπη και βεβαίως στις ΗΠΑ. Σχεδόν παντού ο κόσμος κατέβηκε αμέσως στους δρόμους – με θλιβερή εξαίρεση βέβαια την Ελλάδα. Εδώ βλέπετε έχουμε να ασχοληθούμε με «σοβαρότερα» πράγματα όπως την Γκερέκου. Ασε που έκανε και κρύο….

ΥΓ. Τελικά το βράδυ της Τετάρτης ανακοινώθηκε ότι θα γίνει συγκέντρωση την Πέμπτη στο Γαλλικό Ινστιτούτο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αντανακλαστικά με χρονοκαθυστέρηση.