Oι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν νευρικοί και στη σκέψη ακόμα ότι θα πάνε στον οδοντίατρο. Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως 75% των ενηλίκων παρουσιάζουν κάποιου βαθμού φόβο για τον οδοντίατρο, που κυμαίνεται, από ήπιος έως σοβαρός. Το 5% έως 10% πιστεύεται ότι έχουν αληθινή φοβία, δηλαδή φοβούνται τόσο πολύ το να υποβληθούν στην οποιανδήποτε οδοντιατρική πράξη, ώστε αποφεύγουν την επίσκεψη στον οδοντίατρο με κάθε κόστος.

Πολλοί άλλοι επισκέπτονται τον οδοντίατρο μόνον όταν υπάρχει κάτι επείγον, όπως είναι ένας επίμονος πονόδοντος ή ένα απόστημα. Οι γυναίκες τείνουν να φοβούνται περισσότερο από τους άνδρες- το ίδιο και τα νεώτερα άτομα έναντι των μεγάλης ηλικίας. Ποια είναι η αιτία αυτού του φόβου; Συνήθως κάποια παλαιότερη οδοντιατρική εμπειρία, η οποία κατέστη τραυματική επειδή ήταν δύσκολη ή και επώδυνη.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι φοβούνται επειδή έχουν ακούσει για τις τραυματικές οδοντιατρικές εμπειρίες των άλλων ή τις αρνητικές απόψεις τους για την Οδοντιατρική. Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να ανησυχούν αναίτια, καθώς η Οδοντιατρική έχει προοδεύσει- και εξακολουθεί να προοδεύει- πολύ με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα πιο απλή και ανώδυνη για τον ασθενή.

Όποιος φοβάται τον οδοντίατρο, καλό είναι να εξωτερικεύει την ανησυχία του και να τη μοιράζεται με αυτόν, ώστε εκείνος να προσαρμόζει τη θεραπεία στις ανάγκες του. Καλό είναι επίσης να ζητάει ραντεβού σε μέρες και ώρες που είναι λιγότερο πιθανό να «πνίγεται» ο γιατρός- λ.χ. να είναι το πρώτο ή το τελευταίο ραντεβού της ημέρας. Εάν εξάλλου η πηγή του φόβου του είναι ο ήχος από τον τροχό, δεν έχει παρά να πάρει μαζί του μια φορητή συσκευή μουσικής με ακουστικά, ώστε να ακούει δυνατά μουσική και όχι τον ήχο που φοβάται. Μπορεί επίσης να ζητήσει να του γίνει επάλειψη των ούλων με αναισθητικό φάρμακο, ώστε να μη νιώσει τίποτα.

Ο Χαρίλαος Ασίκης είναι διευθυντής στο Οδοντοστοματολογικό Ιατρείο του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ