Στη σκακιέρα της στρατηγικής και της επικοινωνίας η ΚΑΕ Παναθηναϊκός έκανε χθες την πιο ισχυρή κίνηση. Μια κίνηση που, αν δεν απαντηθεί τις επόμενες ώρες από την ΚΑΕ Ολυμπιακός, θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως ματ! Για όσους δεν παρακολουθούν επισταμένως το αθλητικό ζήτημα με τα «παράθυρα» της FIBA, που έχει βάλει σε χοντρούς μπελάδες το ευρωπαϊκό μπάσκετ και έχει οδηγήσει τους αληθινούς πρωταγωνιστές στο μάτι του κυκλώνα, οι Πράσινοι αποφάσισαν να θέσουν τους παίκτες τους στη διάθεση της Εθνικής Ανδρών για τον αγώνα με το Ισραήλ στα Δύο Αοράκια του Ηρακλείου Κρήτης (Δευτέρα 27/11) για τη δεύτερη αγωνιστική της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι Νικ Καλάθης, Ιαν Βουγιούκας και Θανάσης Αντετοκούνμπο δεν θα συμμετάσχουν στη μεθαυριανή αναμέτρηση της πρεμιέρας με την Μεγάλη Βρετανία στο Λέστερ, καθώς την ίδια μέρα θα αγωνίζονται με τη φανέλα του συλλόγου τους στο ευρωπαϊκό ντέρμπι με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ, αλλά θα ενισχύσουν την προσπάθεια της Εθνικής στο ματς με το Ισραήλ. Αντιθέτως, ο νεαρός συμπαίκτης τους Ντίνος Μήτογλου (φωτογραφία), που δεν έχει βρει ακόμη ρόλο και χρόνο στην Ευρωλίγκα, τέθηκε στη διάθεση του Θανάση Σκουρτόπουλου και για τους δύο αγώνες. Την ίδια στιγμή, οι τέσσερις διεθνείς του Ολυμπιακού (Πρίντεζης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Μάντζαρης) έχουν θέσει εαυτούς εκτός προκριματικών με κοινή δήλωση που συνυπέγραψαν και οι συμπαίκτες τους Στρέλνιεκς και Μιλουτίνοφ.

Από τη στιγμή που άπαντες κλήθηκαν στην Εθνική, η λογική λέει ότι θα κριθούν αδικαιολογήτως απόντες και βάσει του άρθρου 94 του κανονισμού της ΕΟΚ (πειθαρχικό δίκαιο) αναμένεται να τιμωρηθούν «αυτοδίκαια και αυτεπάγγελτα» –όπως αναφέρεται επακριβώς –με ποινή αποκλεισμού ισάριθμων αγωνιστικών με τις αναμετρήσεις της Εθνικής στις οποίες δεν αγωνίστηκαν. Εάν εφαρμοστεί ο κανονισμός, τότε οι τέσσερις Ερυθρόλευκοι δεν θα αγωνιστούν στην αναμέτρηση με τον Κόροιβο Αμαλιάδας, αλλά και στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, ενώ οι τρεις Πράσινοι θα χάσουν το ματς με τα Τρίκαλα, όμως θα είναι παρόντες στο ντέρμπι με τον Αρη στη Θεσσαλονίκη. Ο οποίος Αρης τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να υποστεί τον πιο ισχυρό κλυδωνισμό της σύγχρονης ιστορίας του εάν η δικαστική περιπέτεια του ιδιοκτήτη Νίκου Λάσκαρη πάρει αρνητική τροπή.

Το μεγαλύτερο παραμύθι

Από όλη την ιστορία, πάντως, το μεγαλύτερο παραμύθι είναι ότι οι παίκτες πήραν μόνοι τους την απόφαση για την Εθνική. Δεν έχω καμία διάθεση να τους μειώσω, αλλά τις περισσότερες φορές οι επαγγελματίες αθλητές αποτελούν πιόνια των διοικήσεων. Και αυτό δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την υφήλιο και φυσικά στο ΝΒΑ. Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν παίζουν μπάσκετ για το χόμπι τους, αλλά αμείβονται για τις υπηρεσίες τους, οφείλουν να συμμορφώνονται στις επιταγές της εκάστοτε διοίκησης. Και αυτό ισχύει από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που δέχτηκε το απαγορευτικό των Μπακς, ώς τον Καλάθη και τον Πρίντεζη. Πόσο πιο ξεκάθαρα να το δηλώσει ο ασίσταντ κόουτς της Εθνικής Σερβίας; «Η Φενέρμπαχτσε επιτρέπει να παίξουν τρεις τούρκοι διεθνείς, αλλά όχι ο Γκούντουριτς». Οχι τίποτε άλλο, αλλά να ξέρουμε τι λέμε.

Πολύ μπροστά οι Ισπανοί
Η συνήθως νηφάλια ισπανική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης αξιολόγησε το πανευρωπαϊκό πρόβλημα και έκρινε ότι επ’ ουδενί θα έπρεπε να φέρει σε δύσκολη θέση τους παίκτες οι οποίοι δεν ευθύνονται για την κόντρα FIBA – Euroleague Basketball. Ετσι ο ομοσπονδιακός τεχνικός Σέρτζιο Σκαριόλο δεν κάλεσε τους διεθνείς που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα αλλά 16 άλλους παίκτες. Αστειεύτηκε μάλιστα λέγοντας ότι «αυτοί οι 16 δεν είναι εξωγήινοι που ήλθαν από άλλο πλανήτη και φορούν τη φανέλα της Εθνικής. Πολλοί από αυτούς είναι γνωστοί για την πορεία τους με τις μικρές Εθνικές, άλλοι έχουν εμπειρία στην ACB. Δεν θα είναι δύσκολο να τους εξηγήσουμε το πόσο σημαντικό είναι να εκπροσωπήσουν την εθνική ομάδα. Αυτοί οι παίκτες έχουν και επιθυμία και διάθεση να παίξουν για το εθνόσημο», δήλωσε ο Ιταλός. Ούτε απειλές ούτε καμπάνες. Ομορφα και ωραία.

Ας πάρουμε την πρόκριση και βλέπουμε

Στην Ελλάδα της υπερβολής, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν φτάσει ώς την… πρόκρισητης Εθνικής και απορούν: «Δεν θα είναι αδικία για αυτούς τους παίκτεςνα έχουν μοχθήσει για την πρόκριση και να χάσουν τη θέση τους από κάποιον σταρ της Ευρωλίγκας;». Υπάρχει και η άλλη ανάγνωση. Αρκετά από αυτά τα παιδιά δενθα είχαν φορέσει τη φανέλα μετο εθνόσημο αν δεν είχε ξεσπάσειο «πόλεμος». Συνεπώς,ας απολαύσουν τη συμμετοχή τους και μέχρι το τελευταίο «παράθυρο» (Φεβρουάριος 2019) έχει ο Θεός…