Γκουχ γκουχ, όπως θα ‘λεγε κι ο Χατζηαβάτης, κουνώντας πάνω – κάτω το χάρτινο γενάκι του. Με τη διαφορά ότι η επένδυση της Philip Morris δεν είναι μούσι κι ας την (ξαναεξήγγειλε) ο Πρωθυπουργός. Πάνε κοντά έξι μήνες που ξεκίνησε αυτή η ιστορία με τυμπανοκρουσίες από την «Αυγή» (και φάσκελα από το Iskra), συν οι είκοσι μήνες που έχω εγώ ν’ ανάψω το τσιγάρο, το όλον, μήνες είκοσι έξι. Ούτε λίγο αλλά ούτε και πολύ για να καταλάβω ότι «μια φορά καπνίστρια – για πάντα καπνίστρια», κι ας κοροϊδεύω τον εαυτό μου πιπιλώντας ένα ηλεκτρονικό ναργιλεδάκι που έχει αρχίσει να μου κοστίζει ο κούκος αηδόνι. Αυτό ακριβώς κελάηδησαν τότε στο γκουβέρνο θορυβημένοι οι καπνοβιομήχανοι. «Γονατίστε το ατμοτσίγαρο στη φορολογία ούτως ώστε να επιστρέψει η πελατεία μας στο περίπτερο, στον πνευμονολόγο, ενδεχομένως δε και στον αγύριστο». Ετσι κι έγινε. Ή περίπου έτσι, γιατί οι μεγάλες βιομηχανίες ξέρουν κι άλλο μονοπάτι. Δεν είναι να πεις τίποτα χοντροκέφαλοι φορομπήχτες, σαν κι αυτούς που έχουμε υπόψη μας. Απεναντίας. Το δούλεψαν το πράγμα. Τον έφεραν βόλτα τον «εχθρό», τον έβαλαν κάτω και τον μελέτησαν, τον αφομοίωσαν και με το παραπάνω.

Αν κάπνιζα όπως η Καλάμιτι Τζέιν (μάσα – φτύσε), μπορεί και να τους είχα σφάξει στο γόνατο. Δεν με χαλάει όμως καθόλου που η Marlboro κυκλοφόρησε μηχανάκι θέρμανσης φύλλων καπνού, ίδιο μ’ αυτό που ετοιμάζει η Παπαστράτος. Το δοκίμασα κι εγώ, αλλά δεν το αλλάζω με το δικό μου που το χρησιμοποιώ και ως άρωμα πίσω από τα αφτιά και στους αγκώνες. Καμιά φορά ψεκάζω τους ταξιτζήδες με χαμηλής περιεκτικότητας σε νικοτίνη υδρατμούς βανίλιας, βατόμουρου ή βάφλας. Τους αρέσει. Μερικοί παχαίνουν, πολλοί ζητούν πληροφορίες και άλλοι, οι πιο υποχόνδριοι, βάζουν σε λειτουργία τους υαλοκαθαριστήρες.

Δεν γίνεται να τους έχουμε όλους ευχαριστημένους. Αναρωτιέμαι όμως. Τι απέγιναν άραγε οι κυνηγοί ανεμογεννήτριας, οι προστάτες της θαλάσσιας χελώνας, οι φλογεροί αναδασωτές-τριες, οι μαχητές των Σκουριών, οι δρομείς του Σαββατοκύριακου και οι λοιποί οικολόγοι-υγιεινιστές; Κανενός δεν έκανε εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την πορεία του προς τον λαό από μια καπνοβιομηχανία, δειγματίζοντας μάλιστα συγκεκριμένο καπνικό προϊόν;