Επρεπε να πουλήσει ο Ολυμπιακός τον Παναγιώτη Ρέτσο στη Λεβερκούζεν; Η απάντηση βρίσκεται κάπου ανάμεσα στη Λισαβόνα, το Μόναχο και τη Νότια Ουαλία.

Πέρυσι ο Πορτογάλος Ρενάτο Σάντσες είχε την ηλικία που έχει σήμερα ο Ρέτσος: 19 ετών. Οπως και ο έλληνας αμυντικός, ξεκίνησε από τις ακαδημίες (Μπενφίκα) και προωθήθηκε γρήγορα στην πρώτη ομάδα. Μετά την πρώτη του ουσιαστικά σεζόν οι Αετοί δέχτηκαν πρόταση 35 εκατ. ευρώ από την Μπάγερν για τον ανερχόμενο παίκτη. Δίχως δεύτερη σκέψη οι Πορτογάλοι πούλησαν τον Σάντσες.

Ποιος κέρδισε από τη μεταγραφή; Σίγουρα η Μπενφίκα. Ο παίκτης δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στη Βαυαρία και προχθές συμφωνήθηκε να δοθεί δανεικός στη Σουόνσι για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του.

Οταν ένας σύλλογος πουλά έναν νεαρό παίκτη, ουσιαστικά πουλά προσδοκίες. Η εξέλιξη δεν συνδέεται με το ταλέντο. Υπήρξαν στο παρελθόν ποδοσφαιριστές, με κορυφαία την περίπτωση του «αμερικανού Πελέ» Φρέντι Αντου που σήμερα απορρίπτεται ακόμα και από ΑΟ Κουκουβαούνων, των οποίων το ταλέντο τους δεν καρποφόρησε.

Το προσφερόμενο ποσό και η προσδοκία συμμετέχουν στη γενική θεωρία της ποδοσφαιρικής σχετικότητας.

Ευχή όλων είναι να κάνει σπουδαία καριέρα στην Μπουντεσλίγκα ο Παναγιώτης Ρέτσος. Στην παρούσα φάση, ωστόσο, ο Ολυμπιακός πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένος για την επένδυσή του στις ακαδημίες, οι οποίες έχουν μπει πλέον σε φάση ανάδειξης πολλών Ρέτσων.