Εχει διαβάσει Ενγκελς ο Νίκος Τόσκας; Ως παλαιός πασόκος, δύσκολο –ο κλασικός μαρξισμός δεν ήταν της μόδας, αντίθετα τα καλά χρόνια ρουφιούνταν τα κείμενα της Λαϊκής Λιβυκής Αραβικής Τζαμαχιρίας και του Σαντάμ Χουσεΐν. Ωστόσο, από τη στιγμή που ως εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε υπεύθυνος Δημόσιας Τάξης, πρέπει να διάβασε, όπως και ο αρχηγός του, τους «κλασικούς» –ή μερικά διάσημα τσιτάτα τους. Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι έχει εμπεδώσει πως «η βία είναι μαμμή της Ιστορίας», αν και πιθανόν να θεωρεί ότι δεν το είπε ο Ενγκελς αλλά ο Μαρξ. Μικρή σημασία έχει, οι ιεροί χρησμοί στα ιερατεία παραμένουν ιεροί, αρκεί να είναι εντός του ιερού πλαισίου.

Ασχέτως λοιπόν του ποιος είπε την ιερή φράση, ο Νίκος Τόσκας φαίνεται ότι την έχει κατανοήσει ως τέτοια, ως ιερή. Ως θεματοφύλακας των ιερών χρησμών, επιτρέπει η βία στο όνομα του λαού να είναι ασύδοτη και ατιμώρητη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η βία έπαιξε ρόλο. Μετά το πρώτο Μνημόνιο, στο όνομα της αγανάκτησης, άνοιξε τον δρόμο του εθνολαϊκισμού στην εξουσία. Αλλά, εσχάτως, ξαναγίνεται κομμάτι της καθημερινότητας. Οχι μόνο στα Εξάρχεια, ένα ιδιότυπο φαν παρκ ασυδοσίας, αλλά παντού. Συστηματικά κρούσματα βίας και καταστροφών συμβαίνουν κατά κόρον στα μέσα μεταφοράς (συνήθης στόχος τα ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων), σε κατειλημμένα κτίρια (ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατήγγειλε χθες ότι κατελήφθη κτίριο του Ερυθρού Σταυρού όπου θα έμεναν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα), στα πανεπιστήμια.

Εξω, πάντως, από το Πάντειο ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος εδάρη από τρεις που λέρωναν έναν φρεσκοβαμμένο τοίχο με σπρέι επειδή τόλμησε να τους ζητήσει να μην προσθέτουν ασχήμια στην πόλη. Δυστυχώς για τον υπουργό, ο ένας εκ των τριών συνελήφθη από τον ίδιο τον καθηγητή –και δεν μπορεί να οχυρωθεί πίσω από την πολιτική τής αδράνειας που ο ίδιος συντηρεί.

Επιμύθιον: Ο Νίκος Τόσκας είναι ακόμα ένας πολιτικός του συστήματος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που, αντί να κάνει τη δουλειά του, κάνει το τάμα του στα ιερά τσιτάτα της επανάστασης. Και γύρω γεννιούνται και μεγαλώνουν τέρατα.