Σύντομα κοντά σας

«Μυρίζουν» εκλογές μού φαίνεται. Την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος Αλέξης ταξίδεψε ώς τη Σαντορίνη για να εγκαινιάσει ένα νοσοκομείο το οποίο είχαν κατασκευάσει προηγούμενες κυβερνήσεις και η δική του το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να του εξασφαλίσει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει. Πλην όμως οι αποδεδειγμένης πλέον… αποτελεσματικότητας Ξανθοπολάκηδες τα έκαναν και ως προς αυτό μπάχαλο –το νοσοκομείο υπολειτουργεί, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Σημασία έχει το «πιασάρικο» (πιστεύουν) προεκλογικό σύνθημα «οι άλλοι έκλειναν νοσοκομεία, εμείς ανοίγουμε».

Χθες βράδυ, ο πρόεδρος Αλέξης συνέχισε τις ανά Παρασκευή (επί του παρόντος) περιοδείες του, μιλώντας στον Αγιο Δημήτριο Αττικής επί έργου Βενιζέλου, αλλά και αυτό μικρή σημασία έχει. Το σημαντικό ήταν ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον λαό και να απαγγείλει το γνωστό «ποίημα» για το πόσο… πονάει όταν υπογράφει μνημονιακές αποφάσεις σκληρής λιτότητας.

Είμαι βέβαιος πως στο ίδιο μοτίβο θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα. Εκλογές έχει στο μυαλό του. Οσο πιο σύντομα μπορεί. Και θέλει να το παλέψει ο άνθρωπος. Δεν είναι κακό αυτό. Ασε που έχει μέσα του και έναν ρομαντισμό –αγωνίζεται ενώ ξέρει ότι θα χάσει «περίπατο». Πολλά με λίγα, δε…

Αποδείξεις

Πότε είναι αυτό το «όσο πιο σύντομα μπορεί»; Δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αν συνυπολογίσει τι είπαν δύο υπουργοί τις τελευταίες ημέρες: ο Αμερικανός Τζακ Λιου που μας επισκέφθηκε κατ’ αυτάς και ο υπουργός Καμμένος, ο γνωστός Καμμένος. Ο πρώτος μίλησε για την αναγκαιότητα να μειωθεί σύντομα το ελληνικό χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο. Ο δεύτερος προανήγγειλε, για όση αξία έχουν οι προαναγγελίες και εξαγγελίες Καμμένου, ότι τον Νοέμβριο θα υπάρξει μείωση χρέους.

Αρα, συμπεραίνω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό, αυτό θα είναι το ισχυρό προεκλογικό όπλο Τσίπρα για να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο: μπορεί να μην μπορέσαμε να κάνουμε τίποτε ουσιαστικό, κυρίες και κύριοι, να αποτρέψουμε, ας πούμε, την περικοπή των συντάξεων, να διασώσουμε το ΕΚΑΣ, να περιορίσουμε την ύφεση κ.λπ., κ.λπ., αλλά καταφέραμε να μειώσουμε το χρέος, οπότε ξαναψηφίστε μας!

Τι το σκέφτεστε…

Παντογνώστης

Είχα αποφασίσει να αποφύγω κάθε αναφορά στο ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της μετάδοσης φυματίωσης σε στρατιωτικούς που υπηρετούν στην περιοχή των Ιωαννίνων από πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε στρατόπεδο στο χωριό Τσεπέλοβο. Αλλά μετά τα δημοσιεύματα που υπήρξαν και τη σε βαθμό υστερίας αντίδρασή του και με… ιατρικές γνώσεις υπουργού Καμμένου ότι όλα αυτά είναι συκοφαντίες και ψεύδη που έχουν στόχο να προκαλέσουν ανησυχίες στις τάξεις του στρατεύματος αλλά και στην κοινωνία, αποφάσισα λόγω εντοπιότητος να ασχοληθώ με το θέμα.

Δεν ξέρω τι λέει ο και… γιατρός επιδημιολόγος Καμμένος, αλλά η πόλη βοά επειδή οι άνθρωποι αυτοί, πάνω από 15, στην πόλη μένουν, έχουν συγγενείς, φίλους, γνωστούς, που λένε ότι τους έστειλαν στο στρατόπεδο χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Βοά επίσης και η 8η Μεραρχία στην οποία ανήκουν. Εξού και η σκληρή ανακοίνωση μιας ένωσης στρατιωτικών Ηπείρου για το θέμα που καταγγέλλει ότι οι άνθρωποι στάλθηκαν στο στρατόπεδο ως πρόβατα επί σφαγή.

Ο… επιδημιολόγος Καμμένος επικαλείται το ΚΕΕΛΠΝΟ σύμφωνα με το οποίο, λέει αυτός, δεν υπάρχει πρόβλημα. Εγώ πάλι διάβασα με προσοχή την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, την προσεκτική ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ θα επισημάνω. Τι λέει; Αντιγράφω: «Αναφορικά με τις ατεκμηρίωτες καταγγελίες που διακινούνται από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι κανένα κρούσμα φυματίωσης σε στρατιωτικούς δεν έχει καταγραφεί στις ειδικές υπηρεσίες του Οργανισμού αυτή την περίοδο.

Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει ότι η υγειονομική φροντίδα των στρατιωτικών παρέχεται από την Υγειονομική Υπηρεσία του Ελληνικού Στρατού με την οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία ο Οργανισμός».

Ητοι, εξηγώ, δεν έχει μεν καταγραφεί κρούσμα από τις υπηρεσίες του Οργανισμού, λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά σας ενημερώνω ότι την υγειονομική φροντίδα των στρατιωτικών την έχει η Υγειονομική Υπηρεσία του Στρατού!

ΟΚ, καταλάβαμε πολύ καλά τι θέλει να μας πει η ανακοίνωση, η οποία κατά τον πρόεδρο Πάνο… διαψεύδει το θέμα: το ΚΕΕΛΠΝΟ γνωρίζει ό,τι φτάνει στις υπηρεσίες του. Ο,τι δεν φτάνει το αγνοεί. Και επειδή για στρατιωτικούς πρόκειται, υπάρχουν και κάτι στεγανά τα οποία δεν επιτρέπουν, και σωστά εν πολλοίς, να δημοσιοποιούνται θέματα που αφορούν τον Στρατό.

Αφού, όπως είπα, ασχολήθηκα με το θέμα των στρατιωτικών λόγω εντοπιότητος, θα προσθέσω και κάτι ακόμη: ποιος λόγος υπήρχε που στις αρχές της εβδομάδας ο στρατηγός Ανδρικόπουλος της 8ης Μεραρχίας επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (όπου και έγιναν οι αιματολογικές εξετάσεις των στρατιωτικών); Κάθε εξήγηση δεκτή, πλην μιας: ότι επρόκειτο περί εθιμοτυπικού χαρακτήρα επίσκεψης στον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Βάβα. Θα ακουστεί παράταιρο, από τον Μάρτιο που τοποθετήθηκε στα Γιάννινα, να πήγε τώρα εθιμοτυπικά στη διοίκηση του Νοσοκομείου…

Αυτά επί του παρόντος. Με την προσθήκη ότι θέματα υγείας, και τέτοιας μορφής, δεν αντιμετωπίζονται με ΕΔΕ, αλλά με προσοχή και περίσκεψη για να μην ξανασυμβούν…

Πλάνη

Τα… φτωχά μου γαλλικά και ένα «σπασμένο» τηλέφωνο με οδήγησαν χθες σε μέγα ολίσθημα: απένειμα ως μη όφειλα, αχρεωστήτως που λένε, στον και καθηγητή συνταγματολόγο κύριο Χρυσόγονο, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, εύσημα για τη μεγάλη επιτυχία της κυβερνήσεως να δικαιώσει το… PSI του… Βενιζέλου, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου!

Επλανήθην πλάνην οικτρά, την οποία μου επισημαίνει δι’ επιστολής του και ο καθηγητής Χρυσόγονος, ενέργεια την οποία και εξαίρω –αυτήν τη φορά διότι αν και υπέστη σφοδρή ήττα ενώπιον του ΕΔΔΑ, επειδή αυτός υποστήριζε τα συμφέροντα των ομολογιούχων κατά του ελληνικού κράτους, δεν δίστασε ούτε στιγμή να απαρνηθεί την επιτυχία των νομικών υποστηρικτών του Δημοσίου. Δεν θέλησε να οικειοποιηθεί τίποτε από τον θρίαμβο των «ημετέρων δυνάμεων».

Εγώ πάλι, ούτε που μου πέρασε από τον νου ότι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συνταγματολόγος, κορυφαίος νομικός, θα υποστήριζε προσφυγή κατά του ελληνικού κράτους και κατ’ επέκταση κατά της κυβέρνησης, η οποία τον έστειλε να κοσμήσει εκπροσωπώντας την το Ευρωκοινοβούλιο.

Για πρώτη ίσως φορά στη ζωή μου, παρέβλεψα τον κανόνα «το μεροκάματο να βγαίνει», όπως διακηρύσσει ο φίλος μου ο Δημητράκης, κανόνα – απαύγασμα εμπειριών μιας ολόκληρης ζωής, και ιδού το αποτέλεσμα. Μετέβαλα τον κύριο καθηγητή σε υπερασπιστή των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου, αλλά, φευ, εκείνος –για το «μεροκάματο» που προαναφέρω –κάτι «μικροομολογιούχους» είχε για πελάτες, και γι’ αυτούς αγωνιζόταν. Συμβαίνουν –και –αυτά…
Το «Οχι» ως ευκαιρία για την Κεντροαριστερά

Η πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα του Πρωθυπουργού Τσίπρα, η οποία καταγράφηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή κατά την ψηφοφορία για τον a la carte εκλογικό νόμο που παρουσίασε, πρέπει να χαιρετισθεί ως σημαντική νίκη για τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που σήκωσαν το βάρος ενός «Οχι» κόντρα σε θεμελιακές πολιτικές αξίες που προωθούν, όπως είναι η απλή αναλογική.

Γιατί αυτό το «Οχι» στην πραγματικότητα δεν αφορά αυτή καθεαυτή την απλή αναλογική ως μέθοδο κατανομής των εδρών των πολιτικών κομμάτων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Αυτό το «Οχι» αφορά προσωπικά τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και τις μεθοδεύσεις του, και δευτερευόντως την άρνησή τους να συναινέσουν στη διαιώνιση μιας παράταιρης πολιτικά και ιδεολογικά συμμαχίας, αυτής που συγκρότησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση και να νέμονται την εξουσία.

Επίσης, αυτό το «Οχι» δεν ήταν παρά μια καταδίκη της διαρκώς ψευδόμενης διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, που τώρα τάχα μου κόπτεται για την αναλογική εκπροσώπηση του λαού στη Βουλή, αλλά δεν δίστασε πέρυσι με αυτό ακριβώς το σύστημα που τώρα καταγγέλλει ως καλπονοθευτικό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, και να τις κερδίσει.

«Τέλος στα ψέματα» και «τέλος στα πολιτικά κόλπα» επιπέδου «παπατζήδων» στην Ομόνοια θα μπορούσε να τιτλοφορήσει κανείς το «Οχι» της Κεντροαριστεράς. Ομως για μένα σημαίνει και κάτι περισσότερο αυτή η άτυπη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού στο να μην περάσουν τα άνομα πολιτικά σχέδια Τσίπρα – Καμμένου: ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που τους ενώνουν από εκείνα που ενδεχομένως τους αποτρέπουν να ανασυγκροτήσουν την Κεντροαριστερά ως την παράταξη που θα αποτελέσει σημείο ισορροπίας για το σημερινό, ανάπηρο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Θέλω να ελπίζω ότι η προχθεσινή κερδισμένη μάχη θα αποτελέσει την πραγματική, εδραία, βάση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Και ότι ούτε η Φώφη Γεννηματά ούτε ο Σταύρος Θεοδωράκης θα δώσουν προτεραιότητα στα επουσιώδη, ώστε να καθυστερήσει και άλλο η προσπάθεια. «Ο καιρός γαρ εγγύς» –των εκλογών, άρα το πράγμα πρέπει να τρέξει, αν δεν θέλουν να μείνει στα λόγια όλη αυτή η προσπάθεια…